26 februari 2021 - 4 min. lezen
195 reacties 195

De afgelopen dagen kregen we te maken met heus lenteweer en recordtemperaturen voor februari. De komende dagen blijven we onder invloed van een hogedrukgebied en houdt het droge weer aan. De temperaturen liggen nog steeds ietwat boven de normaalwaarde, maar recordtemperaturen hoeven we voorlopig niet meer te verwachten. We krijgen een rustig en droog weertype met weinig wind en dat zorgt er ook voor dat er tijdens de nachten makkelijk nevel en mist kan ontstaan, vooral tijdens het weekend.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Recordtemperaturen voor februari

Afgelopen week kregen we uitzonderlijk weer voor de tijd van het jaar. Na een barre winterperiode brak een heuse vroege lenteperiode aan met recordtemperaturen die klommen tot wel 20°C! Een diepe zuidelijke tot zuidwestelijke luchtstroming was daarvoor verantwoordelijk. Deze stroming voerde bovendien ook grote hoeveelheden Saharazand tot bij ons, waardoor we konden genieten van mooie zonsopgangen en zonsondergangen.

Hogedrukgebied brengt rustig en droog weer

De komende dagen blijven we onder invloed van een (krachtig) hogedrukgebied, maar de recordtemperaturen zijn we voorlopig kwijt. De luchtstroming is immers gedraaid naar het noorden tot noordoosten en vanuit die hoek komt er koelere en ook vochtigere polaire zeelucht tot bij ons. De temperaturen zullen daardoor moeten inleveren ten opzichte van vorige week, maar het zal nog steeds ietwat aan de zachte kant zijn t.o.v. normaal.

Een hogedrukgebied voert koelere en vochtige lucht aan vanaf het noordoosten tijdens het weekend.

Nevel en mist tijdens het weekend

Onder de vleugels van het hogedrukgebied krijgen we dit weekend rustig en droog weer met weinig wind. Dat zorgt ervoor dat het tijdens de nacht onder heldere omstandigheden goed kan afkoelen (tot rond het vriespunt) en dat er makkelijk nevel en mist kan ontstaan die lokaal ook kan aanvriezen. De mist zal regionaal ook erg hardnekkig zijn en kan ook overdag soms nog een tijdje blijven “plakken”. Het vocht in de onderste luchtlagen blijft immers gevangen zitten onder een subsidentie-inversie.

Zowel op zaterdag als zondag verwachten we kansen op (dichte) mist tijdens de nacht en in de voormiddag. Hoe snel de mist opgeruimd zal raken is vooralsnog onzeker en dat zal ook verschillen van regio tot regio. In de loop van de (mid)dag zou de zon wel stilaan op meerdere plaatsen kunnen doorbreken. De maxima liggen zowel op zaterdag als zondag tussen 6 en 10°C.

Volgende week geleidelijk zachter

Begin volgende week schuift het hogedrukgebied verder op richting het oosten en draait de luchtstroming richting het oosten tot zuidoosten en later zelfs richting het zuiden. Vanuit die hoek zal er wat zachtere en ook drogere lucht worden aangevoerd. Daardoor zullen de mistkansen afnemen tijdens de nacht en wordt het ook wat zachter overdag. We krijgen dan mooie dagen met heel wat zonneschijn. De maxima lijken dan uit te komen op waarden tussen 10 en 15°C.

Maandag is de luchtstroming gedraaid naar het oost-zuidoosten en wordt het al wat zachter.

Wat brengt de (middel)lange termijn?

Voor het weerbeeld op de (middel)lange termijn richten we onze ogen op de temperatuurpluimen. Zowel ECMWF als GFS laten het eerst wat opwarmen tegen midden volgende week om dan stilaan terug over te schakelen op een koeler weertype. Hoe koud het precies zal worden is vooralsnog onduidelijk. De neerslagkansen lijken stilaan ook te vergroten.

De operationele run van ECMWF had vanmorgen opnieuw zin in een winterinval vanaf het noordoosten, maar of het werkelijk zo ver zal komen valt nog af te wachten. We zien immers een grote onzekerheid ontstaan in het ensemble… Zouden we nog eens terugkeren naar een winterprikje of houden we het op een normaal weertype voor februari?

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken