18 juni 2020 - 4 min. lezen 0 reacties

Afgelopen weken kon de natuur weer even ademhalen. Juni begon met een ongekende droogte. In de Benelux werd het zonnige en droge weertype echter ingeruild voor wisselvalliger weer. Eerst was het daarbij koud juniweer. Daarna kwamen we in een warme en onstabiele setting terecht. Dat leidde tot hevige buien. Hoe is het nu met de natuur en het neerslagtekort?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Stevige regen- en onweersbuien

Sinds woensdag 10 juni nam een lagedrukgebied de regie over in onze contreien. Vanaf IJsland trok de depressie over het VK naar het zuiden, en vanaf donderdag 11 juni lag het vrijwel onafgebroken in de buurt van Bretagne (FR).

In combinatie met hoge druk boven Scandinavië leverde dit aanvoer van warme lucht uit het oosten op. Omdat de lucht erg vochtig was, konden er elke dag buien tot ontwikkeling komen. Daarbij kwamen ook hagel en onweer voor.

Dagenlang bevond de Benelux zich in een onstabiele setting, met soms pittige buien tot gevolg.

Neerslag is grillig verdeeld

De buien waren echter plaatselijk. Daardoor is er op sommige plaatsen zeer veel regen opgevangen, terwijl juni op andere plekken (nagenoeg) droog bleef. Dit zien we ook terug als we het huidige neerslagtotaal (t/m 18 juni) bekijken voor Nederland.

Tot nu toe heeft juni 2020 al op een aantal plekken meer dan 100 mm regen gebracht.

Met name het zuiden en westen, alsook delen van het oosten van Nederland, hebben al veel regen te verwerken gekregen. In het noorden van het land en het zuiden van Gelderland is er veel minder neerslag gevallen, soms amper 30 L/m².

Droogte duurt voort, ook in juni

Elke druppel die valt is zeer welkom voor de natuur, want we startten juni met een record wat betreft neerslagtekort. Op veel plaatsen begon de natuur er zichtbaar aangetast door te raken. Door de regen in juni is de droogte licht afgenomen. We staan nu op een neerslagtekort van 164 mm, dat is nog altijd droger dan de 5% meest droge jaren.

Nog altijd hebben we in de Benelux te maken met droogte (KNMI)

Ook in grote delen van België is het nog steeds extreem droog, hoewel het noordoosten van België er nu ietsje beter voor staat.

Ondanks de neerslag in juni, is een groot deel van Vlaanderen nog steeds extreem droog ( waterinfo.be)

Nadelen van hevige neerslag

De buien van afgelopen week zijn eigenlijk niet ideaal voor het oplossen van het droogteprobleem. Er zijn namelijk twee problemen die zich voordoen bij buien:

  • De buien zijn zeer lokaal. Op de ene plaats kan er een flinke bak regen vallen, terwijl het 20 km verderop bijvoorbeeld nauwelijks regent.
  • De droge grond heeft veel moeite met het opnemen van veel water in korte tijd. Dit soort buien zorgt dan ook vaak voor het wegspoelen van de toplaag van de bodem. Het kan flinke schade geven aan landbouwgewassen. Bovendien wordt het water dan meteen afgevoerd en komt het niet ten goede aan de natuur.

De natuur en de landbouw zouden dus meer baat hebben bij langdurige, gestage regen.

Weersverwachting komende dagen

Na regen komt zonneschijn, dat gaan we de komende week merken. Vandaag, donderdag 18 juni en morgen 19 juni, kunnen er nog enkele buien vallen. De neerslaghoeveelheden zijn niet meer zo groot.

Daarna breekt er een nieuwe droge periode aan, omdat een hogedrukgebied de regie in ons deel van Europa overneemt. Een aantal weermodellen duiden op een opstoot van warme lucht. Zelfs de tropische 30°C kan daarbij gehaald worden in de loop van volgende week. Dit alles vindt plaats bij veel zonneschijn en droog weer.

De pluimverwachting van ECMWF geeft aan dat we overgaan op een droog en warm weertype.

Onder deze omstandigheden zal de droogte voor de rest van de maand juni dus zeker aanwezig blijven…

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen