18 juni 2020 - 3 min. lezen
45 reacties 45

Het aangekondigde hoogtelaag heeft zich de afgelopen dagen al goed laten gelden met lokaal overvloedige neerslag. Vandaag neemt de onstabiliteit terug toe met felle buien vanaf de Franse grens. Een donderslag is daarbij zeker mogelijk in een onstabiele setting. Omwille van de hogere treksnelheid van de buien is wateroverlast minder waarschijnlijk.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum?Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Actieve buienzone zorgt voor overlast op 17 juni

Het was aangekondigd. Op een zogenaamde convergentielijn (waar de wind uit verschillende richtingen blaast) ontstonden er gisteren felle buien die vanaf Wallonië over Vlaanderen naar Nederland trokken. De relatief lage treksnelheid en de hoge intensiteit zorgden daarbij voor wateroverlast in verschillende regio’s met hoeveelheden tot meer dan 50 mm op een paar uur tijd. Dan denk je al snel: “de droogte is opgelost”.

Niet dus. Omwille van de TE hoge intensiteit kon het grootste deel van deze neerslag niet infiltreren in de bodem waardoor het niet kon gebruikt worden om de grondwatertafel aan te vullen.

Toenemende onstabiliteit in de namiddag van 18 juni

Vandaag, 18 juni, groeit de onweerskans opnieuw. Een occlusiefront ligt tijdens de voormiddag diagonaal over Nederland. Aan de achterzijde daarvan breiden opklaringen zich uit en stijgen de temperaturen. Nog steeds beïnvloed door het hoogtelaag ontstaat er een onstabiele setting, die na de middag aanleiding zal geven tot (felle) buien. Het CAPE regime lijkt in de marge te liggen van 500-1000 J/kg.

  • Meet de temperatuur helemaal digitaal met je eigen Alecto weerstation. Dit toestel heeft ook connectie met een APP en internet! Bestel vandaag!🌡️
De CAPE loopt op tot vrij hoge waardes. Energie genoeg voor onweer.

We zien dan ook een matig risico op onweer vandaag, voornamelijk binnen de Belgische landsgrenzen . In het zuiden van Nederland is ook onweer mogelijk maar dan geadvecteerd vanuit België.

  • Wist je dat een stormglas een voorspellingswaarde heeft? Dankzij het veranderen van de kristallen kan je een weersverandering zien komen. Echt cool om in de woonkamer te hebben!
Na de middag stijgt de kans op buien met onweer.

Met een windschering tussen 20-30 kn bevinden de buien zich in het multicell regime. Dit wil zeggen dat de buien zichzelf in stand kunnen houden door formatie van nieuwe kernen. Windstoten kunnen oplopen tot gemiddeld 60 km/u aan de voorzijde van de outflow zone.

Buien vanuit Frankrijk

Tijdens de voormiddag blijft het nog rustig. Na de middag ontwikkelen de buien zich echter nabij de Franse grens en worden ze met een zuid-zuidwestenwind wind op 700 hPa, richting het noorden geblazen.

De buien ontstaan boven België en Frankrijk.

Tussen 13-21u is een Level 1 waarschuwing afgekondigd, voornamelijk voor kans op wateroverlast (veel neerslag op een korte tijd).

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen