1

Een grote onstabiliteit en een vleugje windschering. Meer heb je niet nodig om zware onweersbuien te veroorzaken. Sinds 7 juni 2014 werd België belaagd door diverse supercells met significante hagel en windstoten aan boord. Op heel wat plaatsen in België, Nederland en Duitsland werd schade veroorzaakt met Wingene en Düsseldorf als de meest getroffen regio’s. Elders ging het noodweer ook gepaard met enorme wolkenstructuren, wateroverlast en een hoge bliksemactiviteit.

Onweersbuien met Amerikaanse allures

Over de situatie van de afgelopen dagen kan je een groot boek schrijven. Dat gaan we niet doen, want het zou erg technisch worden. Concreet komt het neer op de ligging van een lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en de opstuw van tropische lucht uit het zuiden. Doordat de fronten (warmtefront en koudefront) stationair bleven boven het westen van Frankrijk werd de onstabiliteit aan de voorzijde iedere keer opnieuw veroorzaakt. We heten dit CAPE (Convective Available Potential Energy).

Deze parameter hebben onweersbuien nodig om zich verticaal te ontwikkelen. Naast CAPE was er ook CIN en windshear aanwezig. CIN is de tegenhanger van CAPE en blokkeert de ontwikkeling van onweersbuien tot laat in de namiddag. Door dit deksel op de onstabiliteit kunnen buien indien ze doorgroeien enorm explosief gaan groeien. Zie het als een soort haat-liefde relatie tussen CAPE en CIN voor zwaar onweer. Hieronder één van de supercells die ontstonden boven Frankrijk. Stormjagers en collega’s Bart De Bruyn en Peter Vancoillie waren erbij!

supercellreims

Windschering was er de afgelopen dagen ook. Vooral tussen 0 en 6 km kwam het regelmatig tot een explosieve cocktail waardoor de onweersbuien rotatie gingen vertonen (op dit moment nog geen melding van windhoos). Op de onderstaande radarbeelden ziet u de typische vorm van supercells. Met in de noordelijke helft van de cel veelal regen en de meest actieve kern in het zuidelijk kwadrant. Deze cellen schuiven richting het noordoosten en worden rightmovers genoemd. Voor stormjagers is het belangrijk dat ze aan de zuidoostelijke zijde blijven om eventuele windverschijnselen waar te nemen (wallcloud en/of windhoos).

radarbeeldsupercells

NoodweerBenelux gaat viraal

In de loop van 8 juni werd duidelijk dat de media de situatie goed aan het opvolgen was. Met termen zoals noodweer, hagelstormen kwam onze website bij heel wat Google bezoekers in de schijnwerpers te staan. Op een gegeven moment waren duizenden mensen realtime online. Gelukkig dat er in zo’n gevallen nog Facebook bestaat om via een stabiele connectie informatie mee te geven. Onze vind ik leuks zijn in minder dan 24 uur tijd met 13.000 toegenomen. Een indrukwekkende stijging!

Stormjagers onderweg naar het noodweer

Op maandag 9 juni was NoodweerBenelux actief in het centrum en oosten van België om fors onweer (eventueel supercells) te onderscheppen. Onze weeranalyse in de voormiddag werd gesterkt door de forecast van onze collega’s van Estofex.org. Zij hadden voor maandag een zeldzame level 3 waarschuwing uitgegeven met een potentieel gevaarlijke situatie.

Zo trokken we in de voormiddag richting het zuidoosten via het noorden van Henegouwen zo naar Itre (Waals-Brabant). 1 van de leden werd verrast door een telefoontje van het VRT journaal met de vraag of ze ons konden vervoegen ter plaatsen en een interview af te nemen rond het slechte weer. Wij blijven gedurende 30-35 minuten stationair (inclusief het regelmatig verplaatsen van de wagen voor tegenliggers)

sfeerbeeldvlaamsestormjagers

Het begin van het einde

Deze zeldzame episode duidt nog maar eens aan dat mensen op zoek gaan naar extra informatie omtrent onweer/noodweer. Wij willen iedereen dan ook uitdrukkelijk bedanken om begrip te tonen wanneer onze website offline ging of we eens niet konden reageren op jullie berichten. Met meer dan 22.000 fans op NoodweerBenelux wordt dat stilaan een onmogelijke opdracht. We hebben met onze vrijwilligers dan ook een bijeenkomst gepland om de website en server te analyseren en eventueel over te schakelen naar extra performance.

Afsluiten doen we met een satellietbeeld waar het onweer zich in het oosten van België heeft aangesterkt (9 juni 2014) en een MCS / MCC vormt. De diameter van dit complex met onweer, gevaarlijke windstoten, hagelbrokken bedroeg 600 km en veroorzaakte vooral in Duitsland onheil met enkele doden. Onze gedachten gaan uit naar deze families.

enorm complex

Delen


Verder lezen

Alles bekijken