4 juli 2014 - 5 min. lezen 0 reacties

Na een maand waarin België kennis had gemaakt met de term supercells lijkt het alsof we allemaal een schrik hebben opgedaan die niet te verklaren is. Niet moeilijk als je weet dat zo’n soort buien in staat zijn om hagelstenen met diameter tot +5 cm te produceren. Supercells zijn gelukkig niet de meest frequente buien die bij onweer ontstaan (daar hangen teveel factoren vanaf die dan ook nog eens goed met elkaar verweven moeten zijn).

Tijdens deze nieuwe maand (traditionele zomermaand) verwachten we nieuwe stevige onweersbuien.

Eerste tips bij onweders / kansen

Wie als leek onze website doorbladert ziet heel wat verschillende pagina’s verschijnen (zie balk bovenaan). Voor het onweer heb je ze natuurlijk niet allemaal nodig dus daarom geven we hieronder de belangrijkste links mee die te vinden zijn op noodweer.be. Daarnaast wil ik ook nog eens de nadruk leggen op onze zoekfunctie die bovenaan aan de rechterzijde kan terugvinden. Via een ‘slim’ systeem van woordherkenning komt u vrijwel altijd uit op de juiste en meest recente informatie. Zeker eens proberen.

Onweerskansen juli 2014

Laat ons hopen dat de buien geen patent nemen om onweer te veroorzaken in het begin van de maand, maar ook vandaag zijn er nieuwe kansen op elektrisch geweld. Doordat de luchtstroming uit het zuidwesten komt en de temperatuur stijgt tot 25 graden op heel wat plaatsen wordt er latente onstabiliteit opgewekt (dit vinden we terug onder de parameter CAPE).

De laatste weerkaarten insinueren de hoogste CAPE boven het westen van het land doordat de temperatuur ook daar het hoogst kan oplopen (en niet in de Kempen). Concreet spreken we hier over 500 tot lokaal 1000 joule per kilogram. Voor onweer te laten ontstaan is dat ruim genoeg.

Fel onweer boven Leuven (Kevin Van Camp)

Naast het onstabiele niveau kijken stormjagers en mensen die onweer volgen ook vaak naar de dynamische kant. Met dat laatste bedoelen we vooral de mate waarin windschering aanwezig is (windshear) en/of buien daarvan kunnen profiteren. Merk op dat de buien begin juni 2014 gecreëerd werden in een zeer onstabiele situatie (alinea hierboven) en ook flink wat windschering te verduren krijgen.

Hierdoor ontstonden er roterende cellen die we dus supercells noemen. Vandaag lijkt dat minder het geval te zijn en gaat het voornamelijk over losse buien die lokaal voor heel wat water kunnen zorgen (lage treksnelheid van de buien). Een windstoot richting 70-80 km/h behoort ook tot de mogelijkheden.

Onweerskansen 10 juli 2014

Vandaag krijgen we te maken met een atypische configuratie in de weerkunde. Sinds afgelopen nacht stroomt gevoelig zachtere lucht op 850 hPa (1499 meter) de Benelux binnen. Dit gaat tegen de normale gang van zaken in daar wij normaal altijd de warmte krijgen uit zuidelijke richtingen. Dit is vandaag niet het geval doordat we te maken hebben met een depressiekern boven Centraal-Europa.

Via een omweg wordt de warme lucht uit het zuiden van Europa rondom de depressiekern gestuwd zodat die alsnog bij ons wordt aangevoerd. En dat via een noordoostelijke luchtstroming (straffe toeren). Het één en het ander zal vandaag de onweerskansen flink doen stijgen. Vooral de gebieden in het zuidoosten van Nederland en het noordoosten van België zitten op de eerste rij om enkele pulse-onweders te mogen ontvangen.

Dit zijn onweders die vrij vlug ontstaan met behulp van de zon maar ook niet echt heel intens zijn (als we kijken naar de randverschijnselen zoals windhozen, forse hagelstenen etc,…). U moet wel rekening houden dat deze buien zich traag voortbewegen met lokaal heel veel neerslag op korte tijd en dus wateroverlast.

Onweerskansen 18 & 19 juli 2014

En we mogen niet klagen met de huidige kansen op onweer dit jaar. Vandaag een klassieke aanvoer van tropische lucht uit het zuiden van Spanje. Onderweg wordt deze lucht onstabiel van aard en door de ligging van een kleine storing (convergentielijn) boven het westen van Frankrijk acht ik de kans groot genoeg dat er daar onweders gaan ontstaan.

Met een beschikbare energie van +3000 joule per kilogram zullen dit forse onweders zijn met een gerede kans op hagel die de grootte kan aannemen van tennisballen. Dit slechte weer lijkt vooral iets te zijn voor de regionen net ten zuidwesten van België aangezien de vore dichterbij ligt.

Bij ons vandaag enorm warm met op veel plaatsen tropische temperaturen van 30°C en meer. Voldoende smeren en water drinken is een boodschap die we niet genoeg kunnen herhalen. Voor de waarschuwingskaart vandaag kan u zoals steeds terecht op de Facebookpagina NoodweerBenelux (rond 14:00).

Zoals verwacht ging het vrijdag eventjes ‘los’ boven het westen van België. Deze onweders zullen zich vandaag ontfermen over meerdere regio’s in België doordat de temperatuur opnieuw kan stijgen richting tropische waardes. Samen met deze hitte wordt de onstabiliteit in de hand gewerkt welke in de late namiddag/avond moet resulteren in enkele fikse onweders.

Veelal zal het gaan om onweer dat zich in groep bevindt. Het is niet uitgesloten dat een lokaal exemplaar gepaard gaat met forse windstoten, hagel en wateroverlast.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 dag geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

4 dagen geleden - 5 min. lezen