2 juni 2014 - 5 min. lezen 2 reacties

Een nieuwe maand, een nieuwe update van de onweerskansen. Juni is traditioneel het begin van een mooie periode voor liefhebbers van onweer in de Benelux. Want waar de maanden april en mei nog wat moeite hadden met de echte hitte kunnen we in juni en vooral in de twee zomermaanden die volgen wel geregeld profiteren van thermische hoogstandjes. In België en Nederland vaak gevolgd door klank- en lichtspel.

stormchasefoto

Onweerskansen in juni

De bespreking van onweer gebeurt telkens in dit artikel en daarom kiest u ook best om ons te plaatsen bij favorieten. Zo hoeft u niet meteen ons uitgebreid archief te doorzoeken en kan u meteen de laatste updates meepikken. Via onze Facebookpagina NoodweerBenelux kregen wij de vraag om dit soort artikels bovenaan te laten staan. Helaas is dat met de huidige schikking van de website niet mogelijk + het zou het zoekvolume op noodweer.be ernstig aantasten. Onze website bestaat namelijk uit meer dan 600 unieke artikels met telkens leerrijke informatie.

Op deze website is een schat van informatie te vinden. Om het jullie éénvoudig te maken maken we hier een korte opsomming van de meest nuttige links tijdens regen, hagel en natuurlijk ook onweer. Vaak zal je een nieuwe pagina te zien krijgen met radarbeelden of bliksemdetectie. Op diezelfde pagina staat extra informatie over wat en hoe je zo’n beelden moet interpreteren. Lekker handig 😉

Wie meer informatie wenst over speciale natuurfenomenen kan terecht op de zoekfunctie van deze website.

Pinksterweekend verloopt tropisch

Door de termijn waarin we ons nu bevinden blijven we voorlopig op de vlakte wat de intensiteit van het onweer zal zijn komend weekend. Wat vaststaat is dat er vanuit het zuiden een bel met warme lucht onze kant op komt die vooral op zaterdag en zondag zal resulteren in maxima dicht tegen de 30°C.

Door de stijging van de temperatuur naar dergelijke waardes en de aanvoer van potentieel onstabiele lucht vanuit Frankrijk zien we later op zaterdag een grote onstabiliteit ontstaan net ten zuiden van de Belgische landsgrenzen. Op onderstaand kaartje zijn zelfs waardes zichtbaar van 3000 tot lokaal 3500 joule per kilogram boven centraal Nederland. Oftewel waardes die ook in Tornado Alley voorkomen (USA).

onweerskansen in juni

Het Amerikaans weermodel berekent in de late namiddag/avondperiode een fors neerslagsignaal over het noordwesten van Frankrijk waardoor het vermoeden stijgt dat hier wel eens een complex (MCS) kan ontstaan met alles erop en eraan. Enigste onzekerheid is de vonk die de lont moet aansteken. Op dit moment is dat nog onzeker of er weldegelijk zoiets aanwezig zal zijn.

Onweerskansen 7 juni 2014

De voorbije dagen zat het al goed in de weersverwachting. Sinds gisteren ontfermt warme lucht zich over België en Nederland en zorgt op die manier voor een snelle stijging van de 2m temperatuur. Vandaag (zaterdag) een nieuwe herhaling met op veel plaatsen maxima richting 30°C.

Tegelijkertijd neemt de onstabiliteit in de atmosfeer verder toe met een CAPE van 800 tot 1000 joule per kilogram. Afhankelijk van het aantal uren zonneschijn kan deze onstabiliteit nog iets hoger of lager uitpakken. Samen met deze onstabiliteit neemt ook het vochtgehalte op 700 hPa een fractie toe waardoor onweders kunnen profiteren van de CAPE.

Indien dat het geval is moeten we aandachtig zijn voor forse onweders in de westelijke gebieden van de Benelux. Elders is de luchtlaag vermoedelijk te droog om iets te veroorzaken.

Onweerskansen 8 juni 2014

Gisteren (zaterdag) kwamen onze weerspecialisten terecht in de supercell regio Wingene / Lichtervelde. Met hagelstenen tot 5 centimeter heeft ook onze wagen schade opgelopen. Weliswaar vrij weinig als we de schade aan land- en tuinbouw zien lokaal in de streek. Vandaag (zondag) een nieuwe ronde met noodweer.

Op dit moment een voorkeur voor het oosten van het land omdat ze zich dieper in de warme lucht bevinden en ook de onstabiliteit daar een fractie hoger is dan in het westen (aan de kust omstreeks 15:55 amper 19°C terwijl het elders makkelijk 25 graden wordt). De onweders die zullen ontstaan kunnen opnieuw gepaard gaan met fors onweer, hagelstenen tot 4 centimeter en flinke windstoten. Een lokale windhoos is tevens niet uit te sluiten met een niet verwaarloosbare windschering.

Onweerskansen 9 juni 2014

Op maandag 9 juni werd de onstabiele periode met forse onweersbuien afgesloten door een zo mogelijk nog spectaculairdere set-up. De weerdienst Estofex hadden voor de Benelux een level 3 waarschuwing vrijgegeven met als voornaamste reden: hagelschade. De dagen voordien was dat al het geval verspreid in de Benelux (westen en centrum van het land).

Deze keer zou de onstabiliteit nog hoger uitpakken tot lokaal 3000 joule per kilogram. Reden genoeg voor stormjagers om zich te verplaatsen richting het zuidoosten in de hoop iets mee te pikken van het natuurgeweld. Lees hun verslag via: het begin van het einde.

Onweerskansen 27 juni 2014

De periode tussen 9 en 26 juni kan het best omschreven worden als ‘ik-weet-niet-hoe-het-te-verwoorden’-periode. Vaak hadden we hogedrukinvloeden waardoor de buienneiging grotendeels werd onderdrukt. Echter, vandaag en de komende dagen verliezen we wat van deze hogedrukinvloed.

Zo kunnen er vanmiddag op nadering van een storing enkele buien ontstaan die elektrisch geladen kunnen zijn. De KO-index daalt en ook de CAPE neemt een stukje toe tot 500 – 700 joule per kilogram. Grootschalig onweer hoeven we met deze setting niet te verwachten natuurlijk. Grootste kans op donder en bliksem voor het binnenland van België en Nederland.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken