17 september 2021 - 4 min. lezen
107 reacties 107

Na een goede eerste helft van september met temperaturen boven normaal, lijkt het liedje bijna uitgezongen. Vanaf midden volgende week komt de straalstroom voor een eerste keer op volle toeren en bereiken Atlantische lagedrukgebieden onze omgeving. Dit resulteert voor de eerste keer in (tijdelijk) herfstweer!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Hoe liggen de huidige weerkaarten?

Meest recente prognoses van de weermodellen laten de eerste dagen nog geen herfstweer zien. Een uitgebreid hogedrukgebied dat zich vormt boven Scandinavië en zich later uitstrekt tot de Azoren, zorgt voor rustig weer. Een kleine trog (cirkel) snoert zich wel af op de Atlantische Oceaan wat voor lichte onstabiliteit kan zorgen, ondanks het hogedrukgebied.

De Europese weerkaart van vandaag

De temperaturen in Europa tonen ook grote verschillen. In het uiterste noorden en oosten van Europa blijven de maxima onder de 10 graden. Hoe meer je naar het zuiden gaat, hoe warmer het wordt met rond de Middellandse Zee zelfs tropische temperaturen! Een typisch temperatuurscontrast in het najaar!

De temperatuurkaart van Europa

Weersverwachting komende dagen

Zaterdag starten we op sommige plaatsen met ochtendgrijs. Lokaal kan het zicht hierbij ook beperkt worden (vooral in Nederland). In de loop van de dag lost deze bewolking op en krijgen we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. De temperaturen liggen in het noorden van de Benelux rond 19 graden. Hoe zuidelijker, des te warmer het wordt. Tegen de Franse grens zijn maxima tot lokaal 23 graden te vinden.

Zondag starten we zonniger, al is lokaal ochtendgrijs niet uit te sluiten. Er is wel opmerkelijk meer hoge en middelhoge bewolking aanwezig, vandaar ook een lagere zonneschijnduur. Het blijft echter op een lokale bui na volledig droog. De temperaturen liggen ongeveer op hetzelfde niveau als zaterdag met maxima tussen 19 en 22 graden. Op het einde van de dag zijn enkele druppels in het uiterste westen van België niet uit te sluiten.

Op de eerste dag van de nieuwe werkweek hangt een storing in onze contreien met vrij veel bewolking met af en toe opklaringen. Vooral langs de Franse grens kan daar in eerste instantie af en toe wat regen uitvallen. In de loop van de namiddag kunnen dan enkele buien ontstaan. In Nederland blijft het zo goed als droog met vooral daar opklaringen. De temperaturen zetten een stapje terug met maxima tussen 17 en 20 graden. Rustig herfstweer!

  • Bekijk deze weerkaarten HIER!

Dinsdag zouden we opnieuw meer onder de invloed van het hogedrukgebied komen boven Scandinavië met meer zon. Er wordt echter koelere lucht aangevoerd met maxima die onder de 20 graden blijven. Een droge variant van het herfstweer tot nu toe!

Maxima liggen op dinsdag net onder 20 graden.

Herfstweer vanaf midden volgende week

Woensdag zou ook nog grotendeels droog verlopen, maar vanaf donderdag zien we duidelijk de regenkansen toenemen vanaf het westen. De straalstroom zwengelt tijdelijk aan. Weermodellen zijn echter wel nog onzeker in de precieze timing van het koufront, wat ook niet onlogisch is gezien de termijn. EC en GFS zijn iets trager met het koufront. UKMO laat het koufront in de loop van woensdagavond al overtrekken. Als deze weerkaarten uitkomen, dan neemt de wind ook in kracht toe. Herfstweer pur sang!

Iets verder in de run zwengelt de straalstroom nog meer aan. De wind neemt daarbij in kracht toe met in het Verenigd Koninkrijk zelfs rukwinden tot 100 km/h. Bij ons blijft het wat rustiger met rukwinden tot 70 km/h aan de kusten. Herfstweer komt zo echt wel dichterbij!

Stormachtige weerkaart voor het Verenigd Koninkrijk

Herfstachtige weerpluim

Ook in de weerpluim is de overgang naar een wisselvallige periode, of dus herfstweer, goed te zien. De temperatuur gaat omlaag, de neerslagkansen nemen toe én ook de wind neemt toe in kracht. Al deze factoren zorgen ervoor dat het vanaf midden volgende week toch allemaal anders gaat aanvoelen buiten!

Geleidelijk meer wind en regen!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken
10

Natte lente na een El Niño-winter

3 dagen geleden - 7 min. lezen

Winters slotoffensief in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen