1

Tussen 19 en 26 september 2021 vindt het wereldkampioenschap wielrennen plaats in België. Het WK trapt af met de tijdrit. Zondag 19 september staat de tijdrit voor mannen op het programma. De volgende dag, maandag 20 september, is het de beurt aan de vrouwen. Moeten de renners en rensters rekening houden met regen?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Parcours van de tijdritten

Het wereldkampioenschap wielrennen wordt in 2021 in België gereden. Dit ten ere van het 100-jarig bestaan van het wereldkampioenschap wielrennen. Het parcours van de tijdritten voert de rijders door het West-Vlaamse landschap. Er zit een klein verschil tussen het parcours voor mannen en voor vrouwen.

Het parcours van de tijdrit voor de mannen omvat 43,3 kilometer. De start vindt plaats in Knokke-Heist. De eerste anderhalve kilometer moeten de renners direct langs het strand fietsen. De renners fietsen vervolgens door Knokke-Heist, om daarna koers te zetten naar Westkapelle en Oostkerke. De volgende stad die aangedaan wordt, is Dudzele. De renners rijden vervolgens door naar Brugge, waar de finish ligt. Ze maken echter eerst een U-bocht om weer terug te fietsen naar Dudzele. Via Damme komen ze dan na 43,3 kilometer aan op ’t Zand, een plein in het centrum van Brugge.

De vrouwen moeten bijna hetzelfde parcours afleggen. Het enige verschil is dat zij niet de U-bocht hoeven te maken. De rensters fietsen dus rechtstreeks van Dudzele naar Damme om daarna te finishen in Brugge, opnieuw op ’t Zand. Het parcours dat de vrouwen afleggen telt 30,3 kilometer.

Bij de mannen is Filipo Ganna regerend wereldkampioen. Hij zal er ongetwijfeld alles aan doen om die titel te prolongeren. Hij hoeft in ieder geval niet te vrezen voor Tom Dumoulin en Primož Roglič, winnaar van 2017 en winnaar van het Olympisch goud 2021 respectievelijk. Dumoulin raakte geblesseerd en Roglič kiest ervoor om alleen de wegwedstrijd te rijden. Maar mannen als Van Aert en Küng zijn wel van de partij.

Regerend wereldkampioene Anna van der Breggen kan haar titel helaas niet verdedigen. Het seizoen duurt een paar maanden te lang voor de Nederlandse. Maakt dit de weg vrij voor Van Vleuten of Van Dijk? Of gaat het goud helemaal niet naar Nederland, maar bijvoorbeeld naar de Zwitserse Reusser?

Het parcours dat de mannen af moeten leggen (Flanders 2021)
Het parcours dat de mannen af moeten leggen (Flanders 2021)

Weersverwachting WK tijdrijden

Zoals gezegd staat zondag 19 september in het teken van de tijdrit voor de mannen. De eerste start vindt plaats rond 14:30 uur. De temperatuur ligt op dat moment rond 19°C. Dit gebeurt bij een mix van zon en wolken. De wind is matig van kracht (3 Bft) en waait uit een oostelijke richting. De laatste renner finisht tegen 17:00 uur. Het kwik is op dat moment gestegen naar een graad of 21. Aan het weerbeeld en de wind verandert niet veel.

Maandag 20 september staat de tijdrit voor de vrouwen op het programma. Iets na 14:30 uur vertrekt de eerste renster. De temperatuur ligt dan rond 17 graden. De matige wind is iets gekrompen naar het noordoosten en trekt aan tot een windkracht 4. Dit betekent dus dat de rensters de wind pal tegen hebben op het eerst stuk langs het strand. Opnieuw wisselen zon en stapelwolken elkaar af aan de Belgische hemel. Naar verwachting komt de laatste renster rond 16:45 uur over de finishlijn. De temperatuur ligt dan rond een graad of 19.

Het wereldkampioenschap tijdrijden gaat dus zo goed als zeker droog verlopen. Wij hopen op een spannende koers!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken