Onweerskansen 5 juni 2020
Ons weerbeeld is vanaf vandaag totaal veranderd. Dankzij een lagedrukgebied kregen we op donderdag veel bewolking en wat neerslag. Het ‘echte werk’ verwachten we op vrijdag. Zowel in België en Nederland kunnen stevige buien ontstaan met onweer, veel neerslag en wat hagel. Wat we vooral in de gaten moeten houden, is de kans op stevige windstoten. Hieronder bespreken we de onweerskansen voor 5 juni 2020.
- Volg onze weerberichten via Facebook of Twitter
- Bekijk de bliksemactiviteit op de voet via onze onweerradar
- Bekijk de laatste weerinformatie via de livestream op YTB!
- Volg onze weerfoto’s op Instagram
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]
Configuratie op de weerkaarten
Op de Europese weerkaart zien we dat onze regio onder de invloed van een hoogtetrog zit. Dit is een bel met koude lucht op hoogte die zuidwaarts uitzakt. Zo’n hoogtetrog gaat gepaard met koude bovenluchten (CAA of ‘cold air advection’, of in het Nederlands: aanvoer van koude lucht).
- Wil je graag het weer voorspellen, maar vind je geen aanknopingspunten? Dit boek neemt je stap voor stap mee in de wereld van meteorologie.📖
Zo zakken de temperaturen op een hoogte van 500 hPa (ongeveer 5 km) naar -25 tot zelfs -30 graden. Dit proces werkt de onstabiliteit van de atmosfeer in de hand (een hogere CAPE parameter).
- Extreem weer wordt veroorzaakt door veel onstabiliteit in de atmosfeer. Dit boek onderzoekt verschillende parameters.
Bovendien is de aangevoerde lucht ook vrij vochtig. Daarnaast wordt op de meeste plaatsen ook nog eens de convectietemperatuur bereikt en is er nagenoeg geen ‘CIN’ (of convective inhibition). Dit betekent dat buien ongemoeid kunnen doorgroeien van op de grond. Daarenboven worden ze ook nog wat geholpen door een aantal frontale systemen die over onze regio trekken.
Onweerskansen 5 juni 2020
Zoals eerder aangehaald, zijn de meeste regio’s op vrijdag gevoelig voor enkele regen- en onweersbuien. De bovenluchten worden kouder, de convectietemperatuur wordt bereikt, de aangevoerde lucht is vochtig en er is nagenoeg geen CIN aanwezig.
- Wist je dat wolken een waarde hebben om een weersverwachting te bepalen. Vooral in onweersituaties.⛈️
De CAPE parameter (die de onstabiliteit kwantificeert) is echter niet echt heel uitgesproken en loopt op tot waarden rond 300-500 J/kg. Hierdoor verwachten we geen al te hevige verschijnselen wat onweer betreft en houden we het risico op ‘klein’.
Desondanks laten sommige weermodellen wel een behoorlijke neerslaghoeveelheid zien, die in sommige gebieden kan oplopen tot meer dan 20 liter water per vierkante meter.
- Meet de hoeveelheid neerslag, de temperatuur en de windsnelheid geheel automatisch met een digitaal weerstation.🌧️
We moeten hierbij ook zeker vermelden dat bij de stevigste buien er tevens kans is op hagel (onder 1 cm) en vooral in België en het zuiden van Nederland ook windstoten (eventueel maximale windstoten rond of net boven 80 km/h).
- Bescherm je wagen tegen hagel via dit beschermdeken (maat M)
- Deze beschermhoes is dan weer geschikt voor grotere wagens (L)
Onstabiliteit te zien via soundings
Bekijken we even de soundings (een verticale doorsnede van de atmosfeer) om de onweerskansen te bespreken. Zoals reeds eerder werd besproken, zien we duidelijk waarom we onweersbuien mogen verwachten. De convectietemperatuur wordt bereikt en er is geen CIN aanwezig. De onstabiliteit (rode oppervlakte) strekt zich uit tot een hoogte van ca. 5 km, waardoor de buien kunnen doorgroeien.
Welk type onweer kunnen we verwachten?
Door de geringe onstabiliteit (ca. 300-500 J/kg maximaal) en de relatief lage doorgroeimogelijkheid van de buien (tot ca. 550 hPa of 5 km), verwachten we geen spectaculaire toestanden.
- Hoe ontstaat onweer en bliksem? Haal dit boek in huis!
Wel is het zo dat vooral boven België de windschering hoger oploopt, maar deze blijft unidirectioneel (de windrichting verandert niet met de hoogte). Op deze plaatsen is organisatie van de buien mogelijk.
Kans op onweer in de hele Benelux met kans op stevige windstoten
Morgen zullen zich een aantal gunstige omstandigheden voordoen om enkele onweersbuien te doen ontstaan. De bovenlucht is koud, de aangevoerde lucht aan de grond is vochtig, de atmosfeer is onstabiel, de convectietemperatuur wordt bereikt, er is geen CIN en enkele frontale systemen helpen mee om de buien te helpen ontstaan.
- Onweerskansen? Wist je dat een stormglas een instrument is dat het weer kan voorspellen voor de komende dagen? Dat gebeurt door een andere structuur van de kristallen. Cool!
Op vrijdag zijn er dus een aantal regen- en/of onweersbuien mogelijk in zowat de hele Benelux, waarbij er veel neerslag en wat hagel kan vallen. Vooral voor België en het zuiden van Nederland geldt dat vooral de windstoten een element zijn om in de gaten te houden bij de meest stevige buien.
Sommige linkjes bevatten affiliate