15 juli 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

Deze week blijft de zomer zegevieren in België en Nederland. Goed nieuws dus voor iedereen wie houdt van warmte en zonneschijn. Ook de eigenaars van zonnepanelen / zonneboilers kunnen zich in de handen wrijven, want de komende week wordt het oogsten wat de zon ons zal leveren. In dit artikel leest u enkele nuttige weetjes over de grote gele bol en haar geleverde energie aan de aarde. U komt ook te weten hoeveel uren licht per dag we de komende week mogen verwachten.

Meeste energie op aarde komt uit zonne-energie

Rechtstreeks en onrechtstreeks worden we beïnvloed door de lichtstralen. Zo is de hoeveelheid energie die ons door deze ster wordt geschonken (dagelijks) zo’n 9000 keer groter dan de energiebehoefte van alle aardbewoners samen. Deze energie verdeelt zich wind, fotosynthese,…

Op kleinschalig vlak maken we wij vooral gebruik van de thermische energie die de zon ons brengt. Dat laten we via een zonneboiler binnenkomen zodoende dat het water opwarmt. Anderzijds hebben we ook de panelen met fotovoltaïsche cellen. Deze produceren geen warmte, maar zetten de zonne-energie om in een zonnestroom (elektrische energie). Heel simpel dus: hoe meer licht er is, hoe sneller boilers warm krijgen en panelen elektriciteit produceren.

Vaak is het belangrijk om bij de plaatsing van panelen voldoende ruimte te voorzien. De zonneconstante wordt daardoor opgedreven met een beter rendement tot gevolg.

Bron: https://solargis.com/

Via bovenstaande kaarten ziet u enerzijds de effectiviteit van zonnepanelen in Europa. Vooral in het zuidwesten van Europa brengen ze grote hoeveelheden groene stroom binnen. De landen in West-Europa liggen op de grens wat effectiviteit betreft. Doch is en blijft het belangrijk om zich maximaal te engageren voor deze groene en later gratis stroomtoevoer.

Hoeveel uren zon de komende week?

Doordat we de komende dagen te maken hebben met een vrij noordelijke tot noordoostelijke bries droogt de atmosfeer vrij snel uit. Hierdoor heeft de goudgele bol reeds vanaf de ochtend weinig problemen om zich te laten gelden. In dit scenario mogen we gemiddeld 12 tot 13 uur licht verwachten. Let wel op: niet alle uren zon worden maximaal verwerkt door de zonnepanelen. Deze constructies liggen namelijk onder een bepaalde hoek waardoor ze later op de dag het meest efficiënt worden.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken