8 februari 2020 - 5 min. lezen 472 reacties

We waarschuwen er reeds enkele dagen voor: er is een stormdepressie onderweg richting de Benelux. De storm ‘Ciara’ zal morgen (zondag) over onze contreien trekken en zal gepaard gaan met veel neerslag en vooral hevige windstoten. We komen nu binnen de 24 uur en dit wil zeggen dat we een beter beeld krijgen op de te verwachten windstoten en timings. Een update volgt in onderstaand artikel.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Weeralarm? Op zondag bestaat de mogelijkheid dat we het weeralarm activeren op NoodweerBenelux. Dat betekent dat de windstoten 130 km/u kunnen overschrijden. Dit weeralarm zal gepaard gaan met een liveblog op deze website.

We vertoeven de komende dagen in woelige wateren op weervlak. De atmosfeer is behoorlijk onstuimig en dat zullen we zeker geweten hebben. Morgen zal de (reeds lang aangekondigde) storm ‘Ciara’ over de Benelux trekken. Daarbij horen niet enkel een flinke plens regen, maar vooral ook stevige rukwinden. We moeten voor het eerst sinds lange tijd nog eens rekening houden met een heuse winterstorm, met rukwinden die pieken tot ver boven 100 km/u.

Het is al een tijdje geleden dat we nog een storm van dit kaliber over de vloer kregen in de Benelux. Opmerkelijk aan de hele situatie is ook dat de weermodellen deze storm zeer vroeg in de smiezen hadden. Begin deze week zagen we in de pluimverwachtingen al met grote zekerheid dat er een storm zat aan te komen…vrij uitzonderlijk!

Synoptische situatie van storm Ciara

De grote boosdoener voor deze situatie is de zeer actieve straalstroom. Deze staat morgen pal op onze regio gericht en dat zorgt voor een snelle activatie van depressies (ook wel cyclogenese genoemd). De straalstroom is momenteel overactief en bereikt windsnelheden tot wel 250 à 300 km/u op zo’n 10 kilometer hoogte in de atmosfeer.

De reden hiervoor is een stevig temperatuurcontrast tussen de ijskoude polaire of arctische lucht uit het noorden en de warmere, subtropische lucht afkomstig uit het zuiden. Deze twee luchtmassa’s ontmoeten elkaar in onze omgeving en zorgen voor de activatie van de straalstroom en het ontstaan van sterk ontwikkelde lagedrukgebieden.

De straalstroom is morgen pal gericht op de Benelux.
Zeer koude lucht uit het noorden botst met zeer zachte lucht uit het zuiden. Hierdoor activeert de straalstroom en kunnen stormdepressies zich ontwikkelen.

Doordat depressies bijgevolg snel kunnen uitdiepen, worden deze actiever en ontwikkelen ze actieve fronten en een zeer stevig windveld. Op de weerkaarten zien we voor morgen een complex lagedrukgebied met 3 kernen dat zich uitstrekt van het zuiden van Groenland, via Scandinavië, tot aan de UK. Aan de zuidkant van dit lagedrukgebied ontwikkelt zich een stevig windveld, verbonden aan storm Ciara, waarvan de kern boven de UK zal trekken. De isobaren – de lijnen van gelijke druk – liggen zeer dicht tegen elkaar, waardoor we een stevig windveld mogen verwachten.

De isobaren liggen zeer kort op elkaar. Storm Ciara brengt een stevig windveld met zich mee.

Welke windstoten mogen we verwachten?

Een analyse van de laatste weermodellen leert ons dat Ciara vrij fors uit de hoek zal komen morgen. Het hoogtepunt van de storm wordt morgenavond verwacht, met dan op grote schaal rukwinden tussen 100 km/u en mogelijk zelfs uitschieters tot 130 km/u. Waar de rukwinden het felst zullen zijn valt nog af te wachten, maar de kans op schade lijkt op basis van de laatste inzichten zeer reëel.

Het zal het er dan ook op aankomen om uw voorzorgen te nemen en alle losstaande voorwerpen uit de buurt op te bergen of te verankeren. Onderhoud uw bomen en zorg ervoor dat dode takken de kans niet krijgen om af te waaien. Blijf morgen ook weg uit parkgebieden waar veel bomen staan en parkeer uw auto niet onder een boom. Op die manier vermijdt u onnodige schade.

Situatieschets

Morgenvoormiddag is het nog relatief rustig. Al zal vanaf dan de wind al wel een tandje beginnen bijsteken. We komen dan terecht in de warme sector (het gebied achter het warmtefront en aan de voorzijde van het koufront) en de wind zal geleidelijk aanspannen. In de voormiddag verwachten we rukwinden tussen 60 km/u (landinwaarts) en 90 km/u (centrum en westen). Lokaal in de kustregio’s en met name ook in het Waddengebied zijn dan al pieken mogelijk tot 100 km/u of iets meer.

In de loop van de namiddag spant de wind verder aan en verwachten we op grote schaal windstoten tussen 80 en 100 km/u. Ook dan verwachten we in de kustgebieden en vooral dan op de Wadden nog hogere windstoten. In de meeste kustregio’s kunnen de windsnelheden dan oplopen tot zo’n 100 à 110 km/u en op de Wadden mogelijk tot 120 of zelfs 130 km/u.

Tegen de avondperiode bereikt de storm haar hoogtepunt en verwachten we overal windstoten boven 100 km/u. Er passeert dan een koufront van west naar oost en aan de voorzijde en tijdens de passage van deze intense buienlijn verwachten we de hevigste windstoten. Het kan dan ook tijdelijk stevig regenen. De windstoten kunnen dan overal pieken tot ruim boven 100 km/u, met zelfs mogelijke uitschieters tussen 120 km/u en 130 km/u volgens sommige weermodellen (vooral ECMWF).

Na middernacht kan het nog even stevig doorwaaien, maar tegen maandagochtend zal het windveld geleidelijk stabiliseren, met dan nog maximale windstoten tussen 60 en 80 km/u.

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken