23 maart 2020 - 4 min. lezen 2 reacties

Onder de vleugels van een krachtig hogedrukgebied domineert de zon deze dagen ons weerbeeld. Gemiddeld schijnt de zon nu zo’n 12.5u per dag. De zonnepanelen brengen daardoor optimaal op. Zeker ook omdat de temperaturen niet te hoog zijn, de zon op een ideale hoogte staat voor de meeste daken en de wind nog extra afkoelt. Ook de andere meest voorkomende groene energie, windenergie, doet het nu uiterst goed.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zon schijnt zo’n 12.5u met max 850 W/m² aan de top van de atmosfeer

De astronomische lente begon dit jaar op 20 maart om 4u50. Op dat moment stond de zon potentieel loodrecht op de evenaar. We leerden vroeger op school dat dit gemiddeld op 21 maart is en dat dag en nacht dan even lang zijn (12u elk). Dit jaar gebeurde dat al op 17 maart! Dit wil zeggen dat de dag vandaag (23 maart) al ruim langer duurt dan de nacht: 12u21 vs 11u39 om precies te zijn.

Onderstaande grafiek toont dat we momenteel rond de middag ongeveer 850 W/m² inkomende straling van de zon krijgen. Ter vergelijking, op 21 december is dat slecht 375 W/m². Rond 21 juni daarentegen zitten we aan meer dan 1200 W/m². Let wel, deze cijfers zijn geldig voor de top van de atmosfeer. Op aarde zal het iets lager zijn door aerosolen, chemische moleculen , … Typisch bereikt ongeveer 60-70% van de instraling het aardoppervlak (transmissiviteit ~ 0.6-0.7).

Inkomende straling van de zon om om 12u ‘s middags tussen 1 maart en 28 februari op 51° noord.
Instraling in Ukkel op 23 maart. De blauwe curve is de gemeten waarde, de rode de maximale aan de top van de atmosfeer.

Dezelfde grafiek voor de evenaar ziet er zo uit. Op de evenaar kent de instraling een maximum op 21 maart en een maximum op 21 september wanneer de zon hier loodrecht op de aarde staat. Het minimum hier is op 21 juni (zon loodrecht op de Kreeftskeerkring) en op 21 december (zon loodrecht op Steenbokskeerkring).

Inkomende straling van de zon om 12u ‘s middags op de evenaar.

Momenteel krijgen de zonnepanelen om 12u ‘s middags dus ongeveer 850 W/m² over zich heen. Wat bovendien ook van belang is, is de zonnehoogte. Zoals onderstaande grafiek aantoont, is die momenteel ongeveer 37-38° om 12u ‘s middags. Voor een optimaal rendement van zonnepanelen moet de zon loodrecht invallen. Dit wil zeggen dat zonnepanelen momenteel op een dak van zo’n 50° moeten liggen. Gemiddeld zijn de daken in de Benelux echter iets minder steil (eerder 30-40°) waardoor het qua invallen van de zonnestralen momenteel nog niet optimaal is en we daarvoor eerder kijken naar de maanden april-mei.

Evolutie zonnehoogte op 51° noord.

Ideaal weer voor zonnepanelen

De zon schijnt dus meer dan 12u momenteel en dat bij frisse tot normale temperaturen. Bovendien staat er een goed voelbare oostenwind die de zonnepanelen extra koel houdt. Zonnepanelen geleiden elektriciteit immers beter bij koudere temperaturen. Zo wordt er vaak aangehaald dat de opbrengst van zonnepanelen daalt met 5% voor elke 10°C.We kunnen dus besluiten dat het voor de zonnepanelen momenteel ideaal weer is (zonnig en fris) maar dat we nu in maart omwille van de nog eerder lage zonnestand geen recordopbrengst zullen krijgen. Koude, zonnige dagen in april en mei brengen meestal nog meer op.

Een andere vorm van groene energie die het momenteel ook goed doet is windenergie. Met gemiddeld 3-4 Bf en ideale weersomstandigheden doen de windturbines hun werk zeer goed. Komende dagen blijft het alvast zonnig met temperaturen van gemiddeld 10°C.

De zon schijnt volop met geen enkele wolk in de buurt van de Benelux. (NASA)

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen