19 december 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Het transport van energie in de atmosfeer kan op drie manieren geschieden. Meestal vloeit de warmte van de ene plek naar de andere. Zo draagt straling energie over in de vorm van elektromagnetische golven, convectie doet dat met stromingen en geleiding treedt op tussen lichamen die in fysiek contact met elkaar zijn. Er bestaan 3 soorten transport van energie.

Soorten energie in het klimaat? Stralingsenergie

Alle materie in het heelal zendt straling uit. De hoeveelheid straling die een planeet, een ster of een gasmassa uitzendt, hangt af van de temperatuur. Straling is de enige manier van energietransport waarbij geen medium nodig is. Alle warmte die de aarde van de zon ontvangt, is in de vorm van straling door de bijna-luchtledige ruimte gegaan. Deze straling is de motor van al het weer op aarde en daarom cruciaal in haar bestaan.

energie in het klimaat straling

We zien duidelijk de temperatuur van de Oceanen fluctueren (verschillen) naarmate de seizoenen vorderen. Typerend zijn de warme stromingen in het najaar die jaarlijks orkanen triggeren.

TIP: like onze pagina op Facebook. Klik op noodweer Benelux.

Convectietransport

Convectie is een proces van warmteoverdracht. Dit is een heel belangrijke manier van warmtetransport in de atmosfeer, de oceanen en het inwendige van de aarde. Als het aardoppervlak eenmaal door de zonnestraling is opgewarmd, kan deze warmte dieper de bodem in gaan of als thermiek (bellen) aan de troposfeer worden overgedragen. Dit proces is voor een stormjager in de zomerperiode een belangrijk gegevens, omdat een sterke thermiek verantwoordelijk kan zijn voor fikse onweersbuien. Leuk om te weten is dat ook dieren of piloten van zweefvliegtuigen gebruik maken van deze thermiek (zweven).

zwevende vogels uitleg

Het zweefprincipe wordt hier mooi aangetoond.

Geleidingstransport

Bij geleiding wordt warmte door middel van fysiek contact overgedragen (bv: twee mensen die elkaar de hand geven, maken kortstondige geleiding van lichaamstemperatuur). In de atmosfeer speelt deze vorm van energietransport een ondergeschikte rol, omdat lucht een slechte geleider van warmte is. De gevolgen van geleiding merk je vooral op een warme dag op het strand. De hitte van het zand wordt goed naar je voetzolen geleid. Later nog meer informatie hieromtrent.

Bron foto 1: climategate.nl

Bron foto 2: natuurinformatie.nl

Bron extra informatie: Unieboek Focus Weer

Delen


Verder lezen

Alles bekijken