Eerste storm van 2017 op komst?
Wanneer het niet tot winterweer wil komen, moeten we maar werk maken van de eerste storm van 2017. Weermodellen schetsen al enkele dagen een dynamische configuratie aanstaande donderdag. Focus van het stormweer komt te liggen op het noorden van de Benelux met boven het noorden van Nederland windstoten die 100 km/u kunnen overschrijden.
Elders in de Benelux verwachten we eveneens een sterk windveld, maar blijven de meest hevige windstoten uit. Naast een stevig windveld moeten we ook rekening houden met de doortocht van actieve regenzones.
Wie graag de updates wil volgen met extra weerkaarten kan terecht op onze Twitter en/of Facebook. We beantwoorden graag jullie vragen. Via onze sociale media wordt u uitstekend op de hoogte gehouden dankzij de vele weermeldingen van onze volgers.
Actieve straalstroom motor voor eerste storm
Met vrij grote zekerheid kunnen we besluiten dat de periode van donderdag op vrijdag eentje is om in de gaten te houden. Dankzij de actieve tak van de straalstroom komt de Benelux in de vuurlinie te liggen van enkele randdepressies. Deze venijnige lagedrukgebieden kunnen zich explosief gaan uitdiepen en profiteren van een dynamisch sterke omgeving. Zeker in combinatie met een stevig koudefront kunnen de windstoten windschade veroorzaken.
Wanneer we een blik werpen op de meest recente data van GFS, dan zien we windstoten in het binnenland van Nederland pieken tot 100-130 km/u. Andere weermodellen die rekenen op een fijner niveau gaan lokaal nog iets hoger. Groot vraagteken in deze synoptische situatie is de activiteit op het koudefront.
Indien zich daar onweersbuien gaan op ontwikkelen, dan kunnen de windsnelheden van hogerop naar omlaag worden getransporteerd. De kans op valwinden is bij dit soort cases niet onbestaande. Dubbele aandacht in de eerstvolgende 24 uur is dan ook geboden.
Hoogtepunt van het stormweer
De westerstorm bereikt de Benelux in de loop van donderdag aan de Noordzee en piekt in de namiddag. De meest hevige windstoten (op basis van GFS, Amerikaans weermodel) reserveren we momenteel voor de lijn ten noorden van Den Haag-Arnhem. Tussen 12:00 en 17:00 moet deze regio rekening houden met windsnelheden die pieken naar een gemiddelde van 8/9 BFT en uitschieters tot 100-120 km/u.
Het weermodel WRF laat eveneens een gelijkaardige situatie zien met windstoten tussen 100 en 130 km/u tijdens de namiddagperiode.
Veel zal afhankelijk zijn van de organisatiegraad van regenzones rondom de kern van het lagedrukgebied. In de weerkaarten die de temperatuur op 1499 meter analyseren (850 hPa) zien we namelijk een ander type stormdepressie ontstaan dan wat in de meeste cases voor waar wordt aangenomen. De storm op donderdag heeft namelijk de neiging om het warmtefront rond de kern van het laag te organiseren waardoor het koudefront los blijft van het warmtefront.
Hierdoor ontstaat er geen occlusie maar eerder een seclusie. Namelijk een warme kern van het laag met aan de voorzijde een activerend koudefront. Situaties die stormjagers nauwlettend in de gaten houden omdat ze de hoge windsnelheden van boven 1 km naar omlaag kunnen transporteren. In dit geval spreken we van een sting-jet die eveneens gepaard kan gaan met een dry-intrusion.
Een tweetal belangrijke zaken die we in tijden van stormweer goed moeten volgen via water vapour kaarten en/of satellietbeelden. De kans bestaat namelijk dat er zich donderdagnamiddag een LEWP (Line Echo Wave Pattern) gaat ontwikkelen met enkele low topped supercells in verscholen. Deze veroorzaken op hun beurt windschade door een valwind en/of een windhoos.
Hoeveelheid regen de komende 24-48 uur.
Naast de kans op een flink stormveld boven de Benelux moeten we ook de hoeveelheid neerslag eens van dichterbij bekijken. Door een zonale luchtcirculatie (wind uit het westen) staat de deur wagenwijd open voor actieve regenzones die het nodige vocht absorberen boven de Atlantische Oceaan. In de nacht van dinsdag op woensdag blijven de neerslagsommen sterk beperkt en vooral voorbehouden voor het binnenland. We verwachten dan maximaal 2-5 mm aan regenwater.
Vooral op woensdag naar donderdag kan het boven Nederland actiever gaan regenen. Weermodellen berekenen een totale neerslaghoeveelheid tot en met vrijdagochtend van 20 tot 30 mm hemelwater. In België en Luxemburg blijven de neerslaghoeveelheden een stuk lager. Deze neerslag zal niet meteen voor grote problemen zorgen aangezien we sinds begin januari 2017 nog niet veel neerslag te verwerken hebben gekregen.