21 februari 2017 - 5 min. lezen 73 reacties

Wanneer het niet tot winterweer wil komen, moeten we maar werk maken van de eerste storm van 2017. Weermodellen schetsen al enkele dagen een dynamische configuratie aanstaande donderdag. Focus van het stormweer komt te liggen op het noorden van de Benelux met boven het noorden van Nederland windstoten die 100 km/u kunnen overschrijden.

Elders in de Benelux verwachten we eveneens een sterk windveld, maar blijven de meest hevige windstoten uit. Naast een stevig windveld moeten we ook rekening houden met de doortocht van actieve regenzones.

Wie graag de updates wil volgen met extra weerkaarten kan terecht op onze Twitter en/of Facebook. We beantwoorden graag jullie vragen. Via onze sociale media wordt u uitstekend op de hoogte gehouden dankzij de vele weermeldingen van onze volgers.

Actieve straalstroom motor voor eerste storm

Met vrij grote zekerheid kunnen we besluiten dat de periode van donderdag op vrijdag eentje is om in de gaten te houden. Dankzij de actieve tak van de straalstroom komt de Benelux in de vuurlinie te liggen van enkele randdepressies. Deze venijnige lagedrukgebieden kunnen zich explosief gaan uitdiepen en profiteren van een dynamisch sterke omgeving. Zeker in combinatie met een stevig koudefront kunnen de windstoten windschade veroorzaken.

begin eerste storm 2017
Het stormweer wordt geboren in de nacht van woensdag op donderdag boven het noorden van Ierland. Liftend op de actieve straalstroom richting de Benelux kan het systeem zich snel gaan uitdiepen. De kerndruk van de depressie op dit moment bedraagt 990 hPa en zal zich richting donderdag fors gaan uitdiepen. (estofex.org)

Wanneer we een blik werpen op de meest recente data van GFS, dan zien we windstoten in het binnenland van Nederland pieken tot 100-130 km/u. Andere weermodellen die rekenen op een fijner niveau gaan lokaal nog iets hoger. Groot vraagteken in deze synoptische situatie is de activiteit op het koudefront.

Indien zich daar onweersbuien gaan op ontwikkelen, dan kunnen de windsnelheden van hogerop naar omlaag worden getransporteerd. De kans op valwinden is bij dit soort cases niet onbestaande. Dubbele aandacht in de eerstvolgende 24 uur is dan ook geboden.

forse windstoten bij storm
Wanneer we 12 uur verder kijken, zien we dat het lagedrukgebied fors aan kracht heeft gewonnen en windstoten in het ZW kwadrant produceert van 35/40 m/s. Omgerekend naar km/u halen we dan vlot de kaap van 100-120 km/u. Gevaarlijk scenario dus. (estofex.org)

Hoogtepunt van het stormweer

De westerstorm bereikt de Benelux in de loop van donderdag aan de Noordzee en piekt in de namiddag. De meest hevige windstoten (op basis van GFS, Amerikaans weermodel) reserveren we momenteel voor de lijn ten noorden van Den Haag-Arnhem. Tussen 12:00 en 17:00 moet deze regio rekening houden met windsnelheden die pieken naar een gemiddelde van 8/9 BFT en uitschieters tot 100-120 km/u.

Het weermodel WRF laat eveneens een gelijkaardige situatie zien met windstoten tussen 100 en 130 km/u tijdens de namiddagperiode.

weermodel WRF kiest voor zware storm
Boven België en Luxemburg blijven de hoogste windstoten achterwege volgens dit weermodel WRF. Het noorden van Nederland daarentegen krijgt de volle laag met tijdelijk een volle westerstorm. (modellzentrale.de)

Veel zal afhankelijk zijn van de organisatiegraad van regenzones rondom de kern van het lagedrukgebied. In de weerkaarten die de temperatuur op 1499 meter analyseren (850 hPa) zien we namelijk een ander type stormdepressie ontstaan dan wat in de meeste cases voor waar wordt aangenomen. De storm op donderdag heeft namelijk de neiging om het warmtefront rond de kern van het laag te organiseren waardoor het koudefront los blijft van het warmtefront.

structuur lagedrukgebied volgens shapirokeyser
De organisatiegraad van stormdepressies waarvan we weten dat ze significant meer kansen veroorzaken op een volwaardige stormsetting met desbetreffende windschade. Kaart: Shultz et al. 1998

Hierdoor ontstaat er geen occlusie maar eerder een seclusie. Namelijk een warme kern van het laag met aan de voorzijde een activerend koudefront. Situaties die stormjagers nauwlettend in de gaten houden omdat ze de hoge windsnelheden van boven 1 km naar omlaag kunnen transporteren. In dit geval spreken we van een sting-jet die eveneens gepaard kan gaan met een dry-intrusion.

warme seclusie bij stormdepressie
In de opbouw van de stormdepressie zien we een warme kern/seclusie ontstaan ter hoogte van het UK die in combinatie met een sterk dynamische omgeving qua windshear en een minimale opbouw aan CAPE kan zorgen voor enkele onweersbuien. Het is net bij die onweersbuien dat de kans significant verhoogt dat er windschade ontstaat.

Een tweetal belangrijke zaken die we in tijden van stormweer goed moeten volgen via water vapour kaarten en/of satellietbeelden. De kans bestaat namelijk dat er zich donderdagnamiddag een LEWP (Line Echo Wave Pattern) gaat ontwikkelen met enkele low topped supercells in verscholen. Deze veroorzaken op hun beurt windschade door een valwind en/of een windhoos.

Hoeveelheid regen de komende 24-48 uur.

Naast de kans op een flink stormveld boven de Benelux moeten we ook de hoeveelheid neerslag eens van dichterbij bekijken. Door een zonale luchtcirculatie (wind uit het westen) staat de deur wagenwijd open voor actieve regenzones die het nodige vocht absorberen boven de Atlantische Oceaan. In de nacht van dinsdag op woensdag blijven de neerslagsommen sterk beperkt en vooral voorbehouden voor het binnenland. We verwachten dan maximaal 2-5 mm aan regenwater.

Vooral op woensdag naar donderdag kan het boven Nederland actiever gaan regenen. Weermodellen berekenen een totale neerslaghoeveelheid tot en met vrijdagochtend van 20 tot 30 mm hemelwater. In België en Luxemburg blijven de neerslaghoeveelheden een stuk lager. Deze neerslag zal niet meteen voor grote problemen zorgen aangezien we sinds begin januari 2017 nog niet veel neerslag te verwerken hebben gekregen.

totale neerslaghoeveelheid benelux
Tussen dinsdagavond en vrijdagochtend kan er lokaal tot 30 mm regenwater vallen over het noordelijk deel van de Benelux. Ook daarna lijkt deze regio aan de beurt te komen met geregeld regen van betekenis.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

1 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

3 dagen geleden - 4 min. lezen