Eerste storm van 2017 op komst?

Wanneer het niet tot winterweer wil komen, moeten we maar werk maken van de eerste storm van 2017. Weermodellen schetsen al enkele dagen een dynamische configuratie aanstaande donderdag. Focus van het stormweer komt te liggen op het noorden van de Benelux met boven het noorden van Nederland windstoten die 100 km/u kunnen overschrijden.

Elders in de Benelux verwachten we eveneens een sterk windveld, maar blijven de meest hevige windstoten uit. Naast een stevig windveld moeten we ook rekening houden met de doortocht van actieve regenzones.

Wie graag de updates wil volgen met extra weerkaarten kan terecht op onze Twitter en/of Facebook. We beantwoorden graag jullie vragen. Via Noodweer Benelux (Facebook) wordt u uitstekend op de hoogte gehouden dankzij de vele weermeldingen van onze volgers.

Actieve straalstroom motor voor eerste storm

Met vrij grote zekerheid kunnen we besluiten dat de periode van donderdag op vrijdag eentje is om in de gaten te houden. Dankzij de actieve tak van de straalstroom komt de Benelux in de vuurlinie te liggen van enkele randdepressies. Deze venijnige lagedrukgebieden kunnen zich explosief gaan uitdiepen en profiteren van een dynamisch sterke omgeving. Zeker in combinatie met een stevig koudefront kunnen de windstoten windschade veroorzaken.

begin eerste storm 2017

Het stormweer wordt geboren in de nacht van woensdag op donderdag boven het noorden van Ierland. Liftend op de actieve straalstroom richting de Benelux kan het systeem zich snel gaan uitdiepen. De kerndruk van de depressie op dit moment bedraagt 990 hPa en zal zich richting donderdag fors gaan uitdiepen. Kaart: estofex.org

Wanneer we een blik werpen op de meest recente data van GFS, dan zien we windstoten in het binnenland van Nederland pieken tot 100-130 km/u. Andere weermodellen die rekenen op een fijner niveau gaan lokaal nog iets hoger. Groot vraagteken in deze synoptische situatie is de activiteit op het koudefront.

Indien zich daar onweersbuien gaan op ontwikkelen, dan kunnen de windsnelheden van hogerop naar omlaag worden getransporteerd. De kans op valwinden is bij dit soort cases niet onbestaande. Dubbele aandacht in de eerstvolgende 24 uur is dan ook geboden.

forse windstoten bij storm

Wanneer we 12 uur verder kijken, zien we dat het lagedrukgebied fors aan kracht heeft gewonnen en windstoten in het ZW kwadrant produceert van 35/40 m/s. Omgerekend naar km/u halen we dan vlot de kaap van 100-120 km/u. Gevaarlijk scenario dus. Kaart: estofex.org

Hoogtepunt van het stormweer

De westerstorm bereikt de Benelux in de loop van donderdag aan de Noordzee en piekt in de namiddag. De meest hevige windstoten (op basis van GFS, Amerikaans weermodel) reserveren we momenteel voor de lijn ten noorden van Den Haag-Arnhem. Tussen 12:00 en 17:00 moet deze regio rekening houden met windsnelheden die pieken naar een gemiddelde van 8/9 BFT en uitschieters tot 100-120 km/u. Het weermodel WRF laat eveneens een gelijkaardige situatie zien met windstoten tussen 100 en 130 km/u tijdens de namiddagperiode.

weermodel WRF kiest voor zware storm

Boven België en Luxemburg blijven de hoogste windstoten achterwege volgens dit weermodel WRF. Het noorden van Nederland daarentegen krijgt de volle laag met tijdelijk een volle westerstorm. Kaart: modellzentrale.de

Veel zal afhankelijk zijn van de organisatiegraad van regenzones rondom de kern van het lagedrukgebied. In de weerkaarten die de temperatuur op 1499 meter analyseren (850 hPa) zien we namelijk een ander type stormdepressie ontstaan dan wat in de meeste cases voor waar wordt aangenomen. De storm op donderdag heeft namelijk de neiging om het warmtefront rond de kern van het laag te organiseren waardoor het koudefront los blijft van het warmtefront.

structuur lagedrukgebied volgens shapirokeyser

De organisatiegraad van stormdepressies waarvan we weten dat ze significant meer kansen veroorzaken op een volwaardige stormsetting met desbetreffende windschade. Kaart: Shultz et al. 1998

Hierdoor ontstaat er geen occlusie maar eerder een seclusie. Namelijk een warme kern van het laag met aan de voorzijde een activerend koudefront. Situaties die stormjagers nauwlettend in de gaten houden omdat ze de hoge windsnelheden van boven 1 km naar omlaag kunnen transporteren. In dit geval spreken we van een sting-jet die eveneens gepaard kan gaan met een dry-intrusion.

warme seclusie bij stormdepressie

In de opbouw van de stormdepressie zien we een warme kern/seclusie ontstaan ter hoogte van het UK die in combinatie met een sterk dynamische omgeving qua windshear en een minimale opbouw aan CAPE kan zorgen voor enkele onweersbuien. Het is net bij die onweersbuien dat de kans significant verhoogt dat er windschade ontstaat.

Een tweetal belangrijke zaken die we in tijden van stormweer goed moeten volgen via water vapour kaarten en/of satellietbeelden. De kans bestaat namelijk dat er zich donderdagnamiddag een LEWP (Line Echo Wave Pattern) gaat ontwikkelen met enkele low topped supercells in verscholen. Deze veroorzaken op hun beurt windschade door een valwind en/of een windhoos.

Hoeveelheid regen de komende 24-48 uur.

Naast de kans op een flink stormveld boven de Benelux moeten we ook de hoeveelheid neerslag eens van dichterbij bekijken. Door een zonale luchtcirculatie (wind uit het westen) staat de deur wagenwijd open voor actieve regenzones die het nodige vocht absorberen boven de Atlantische Oceaan. In de nacht van dinsdag op woensdag blijven de neerslagsommen sterk beperkt en vooral voorbehouden voor het binnenland. We verwachten dan maximaal 2-5 mm aan regenwater.

Vooral op woensdag naar donderdag kan het boven Nederland actiever gaan regenen. Weermodellen berekenen een totale neerslaghoeveelheid tot en met vrijdagochtend van 20 tot 30 mm hemelwater. In België en Luxemburg blijven de neerslaghoeveelheden een stuk lager. Deze neerslag zal niet meteen voor grote problemen zorgen aangezien we sinds begin januari 2017 nog niet veel neerslag te verwerken hebben gekregen.

totale neerslaghoeveelheid benelux

Tussen dinsdagavond en vrijdagochtend kan er lokaal tot 30 mm regenwater vallen over het noordelijk deel van de Benelux. Ook daarna lijkt deze regio aan de beurt te komen met geregeld regen van betekenis.

 • Robin van Hove

  in het noorden van antwerpen is zelfs boven 110km gegaan …. was hier zo fel als 17-01 18-01 (was met men verjaardag toen ) op de 17de toch …. was hier fel genoeg voor mij …. denk dat in de buurt daar idd veel minder fel was …

 • Robin van Hove

  heel januari was koud ?? … tis eind februari het moet eens stormen he ….

 • Ian Vasquez Badilla

  Sorry maar onweer tijdens de winterseizoen vind ik echt niet fijn. Het had eigenlijk gewoon nu kunnen sneeuwen maar nee de weergoden hebben besloten om ons dit soort weer te geven. Zelfs normale temperaturen gunnen ze ons niet

 • Bradley Lems

  Ook uitkijkend naar maandag waar er koudere lucht binnenkomt en het weerbeeld wat dynamischer wordt! Een paar 100 van MLcape en hoge shear met veel vocht kan hopelijk een bommetje maken😉. https://uploads.disquscdn.com/images/2039afe9d601eaecace314e9c4d2e1969e9086c7a87fad1ffa5497c690bf2f55.gif https://uploads.disquscdn.com/images/77229d7132f0c757134fc38618a77e4f04337287058a9ce4c64c13fb6c8a3d57.gif

 • Van Laethem

  Juist, was ook zo voorspeld voor Belgie. De storm trok nog een fractie Noordelijker voorbij. In Wales hebben ze bijvoorbeeld een flinke portie wind gehad.

 • Rizky Taufik

  Laat maar komen, als we dan toch geen laat wintertje krijgen in maart, dan graag dit. Maar graag rustig weer op zondag 05/03, want dan is het carnaval Ninove.

 • Rizky Taufik

  kijkende naar de max. rukwinden hier in België, was het al bij een doodgewone storm. De laatste serieuze storm in België is al geleden van 18/01/2007.

 • Bradley Lems
 • Kim Jaspers

  Ik had gisteren een maximum windstoot van 71km/u in Bever. Valt al bij al nog mee int het Pajottenland.

 • Van Laethem

  De voorspellingen waren min of meer correct. Dus echt wel een pluim voor GFS dat de depressie en het sterke windveld al lang in de smiezen had.

 • dawmast

  Vast een low-topped supercell?

 • Bradley Lems

  In oostende nog steeds een sterk windveld en vanmiddag ook rukwinden gehad van plaatselijk boven de 100 km/u.

 • Thomas Verstraete

  Waar is dat?

 • Kurt DH

  Wow heel hevige regen- en hagelbui met zeer zware windstoten…

 • happy godutch

  Geweldige foto, waar liggen Wallonie en Vlaanderen!?

 • Michiel

  de buien moeten nog op gang komen denk ik

 • Thomas Verstraete

  Verwachten jullie nog veel neerslag?

 • Ik verwacht de meest intense windstoten tussen 17:00 en 19:00 en zeker bij enkele buien kan de windsnelheid ongemeen hard uit de hoek komen. Windschade behoort dan tot de opties.

 • Jan De Keersmaecker

  Rond hoelaat worden de zwaarste rukwinden verwacht? Hier in Grimbergen doet het echt wel vies nu; dikke takken op wegen, zeilen die in het rond vliegen, omgewaaide balustrades. Hopelijk neemt de storm nu snel in kracht af 👍🏼

 • Paulus Piet

  Ik raad de bezoekers van noodweer.be ook zeker aan om even op de “wind en luchtdruk” knop te drukken. Daar kun je de stormdepressie mooi zien, hoe krachtig ze momenteel is en welke kant ze op gaat.

 • UPdate waarschuwingskaart Doris/Thomas. Systeem diept op dit moment fors uit met windstoten net ten noorden van Londen tot 150 km/u. Verwachting is dat het systeem vol op de westkust van Nederland gaat inbeuken en daar ook het NW van België zal mee beïnvloeden. Op het koudefront kunnen zeer zware windstoten ontstaan. https://uploads.disquscdn.com/images/ccb8df7e9d79aa6a904789bdc08812c48f1a994d602a32459712cd9c759a4013.png

 • Paulus Piet

  “Zoals een paar dagen geleden duidelijk was” De kracht en trekrichting van zo’n depressie zijn een paar dagen van te voren helemaal niet met zekerheid te voorspellen. Dus waar heb je het over. Niet zomaar wat roepen aub.

  “Niks aan de hand voor ons”. Ook weer niet waar. Het ligt eraan waar je woont. Aan de Belgische (en zelfs wat dieper het land in) zijn makkelijk windstoten mogelijk van meer dan 100 km/h.

 • Rizky Taufik

  Koufront stormdepressie trok met horizontale plensregens over ondermeer Londen. Belangrijker zijn de windstoten. Net aan de zuidflank van genoemde krul werden in Wales windsnelheden gemeten van 130 tot 150 km/uur. Dat zal ongetwijfeld lokaal versterkt zijn door stuwingseffecten van de bergen, maar het geeft wel het venijn van de zogenaamde stingjet aan.

 • Rizky Taufik

  Ondertussen heeft het KMI het waarschuwingsniveau in 4 provincies opgeschaaft van code Geel naar code oranje (West- en Oost-Vlaanderen, antwerpen en Luik) met daar rukwinden tot iets boven de 100, in de andere provincies 95.

 • Kim Jaspers

  Lijkt mij ook vol op de Belgische Kust als je afgaat op bovenstaande kaart.

 • Van Laethem

  Dat is misschien de naam die de Duisters er aan geven. De Britten spreken van Doris.

 • Dirk Evelien Vanmolle Peeters

  Is dat een andere storm mss? Hier spreken ze van storm Thomas.

 • Matthias

  Haromnie laat in dit soort situaties vaak te hoge windstoten zien. De andere modellen zijn iets rustiger qua windstoten.

 • wim

  Gewoon een stormachtig weertje voor de belgen, niks aan de hand voor ons, zoals al een paar dagen duidelijk was.

 • Bradley Lems

  Is dat mijn gedacht of komt dat lagedrukgebied veel dichter bij belgië de laatste twee runns dan eerder gedacht? In de 00z run wordt het gewoon op onze belgische kust gebeukt. https://uploads.disquscdn.com/images/a2ef90d6c73d24e3a7f81da4d72f6cfecf4f21f3066d79a54eabff90916565e8.gif

 • Bradley Lems

  UK is het meeste land en aangezien het meeste geweld op zee gebeurt en niet op land zijn er dan ook weinig problemen in de UK.

 • Van Laethem

  Hirlam iets minder ‘stormachtig’. Harmonie blijft kiezen voor de wind. Periode tussen 17h en 21h in de gaten houden. https://uploads.disquscdn.com/images/cde002984a4b9a5d94f2b086730b8fb01870270e2f094f7486afa93613f2121b.png

 • Van Laethem

  Voorlopig weinig overlast in het UK. Wat hagel en rukwinden maar geen noemenswaardige problemen

 • Job V.

  Als het aankomende weer een persoonsnaam krijgt, dan weet je dat het hommeles wordt. Laat maar doorkomen!

 • Van Laethem
 • Van Laethem

  We moeten.niet gaan overdrijven. Wacht gewoon af.

 • Job V.

  Ik heb hier en daar ter vergelijking het magische noodweer van 25 januari 1990 aan horen halen. Gaan we serieus die kant op?

 • wim

  Ik alvast als stormliefhebber, buiten een winterliefhebber.

 • wim

  Laat ons duimen dat gans de benelux mag genieten van het stormgeweld, hoe zwaarder hoe liever, hehehehehehe.

 • Bradley Lems

  992hpa momenteel. Volgt mooi het scenario momenteel dat GFS schetst 🙂 https://uploads.disquscdn.com/images/6cfbd6551e92d3ca0022fd4709fbd8a741802f0ea59f76d2e4bbf681862796c1.png

 • Bradley Lems

  Meer heb je niet nodig voor onweer als de andere para’s goed zijn.

 • Van Laethem

  Volgens GFS zou 100 J mogelijk moeten zijn. We zullen het morgen zien.

 • Bradley Lems

  Stel je voor, dat zou wat zijn hé? Inderdaad veel windschering op 1-6km en een kleine 100 van cape aanwezig morgen. Als er iets kan ontstaan morgen gaat het een bommetje zijn.

 • Bradley Lems

  Onze westerstorm voor morgen on screen 😀 wie vindt dit spannend wat morgen kan gebeuren? https://uploads.disquscdn.com/images/092a677caf09cc611d8a621a35de2f6473bae4d8be20d31f98e778c766101b2d.png

 • Stel je voor dat het koudefront morgen in die mate kan activeren, dan verwacht ik een explosieve weersituatie tussen 14:00 en 18:00 voor de Benelux. Liftend op wat cape en een diepe schering kunnen low topped supercells ontstaan.

 • steve

  Ik kan er ook van genieten maar ben zeker dat er veel mensen dit gaan vervloeken morgen 🙂

 • wim

  Graag nog iets zuidelijker, zodat gans vlaanderen mag genieten van het stormgeweld. Hoeveel volgens EC?

 • Bradley Lems

  Redelijke windstoten in oostende momenteel en dit is nog niet eens van een deppressie in de buurt 😀 https://uploads.disquscdn.com/images/8748b2aac9df8e2f83eb44302357b0241eed43fa72fbf95432944eb18d66b9e6.png

 • Van Laethem

  Ook de nieuwste van ECMWF tekent de depressie nu Zuidelijker in, waardoor ook Noord Belgie zijn deel zal krijgen. https://uploads.disquscdn.com/images/d645c6ea6018207e132aa22140e80673dda08eeb64849bf4de8dc5f5189fa3f8.png

 • Bradley Lems

  Klopt, hoe noordelijker hoe beter maar ik denk dat het in brugge een stuk minder zal zijn dat de kustregio’s.

 • Paulus Piet

  Zeker het uiterste noordwesten, Knokke-Heist, Blankenberge. Windstoten meer dan 100 km/h mogelijk zelfs, volgens meerdere modellen.

 • Bradley Lems

  Check hierboven, heb het inmiddels door 🙂

 • Van Laethem

  Dit is gemiddelde windsnelheid Bradley

 • Bradley Lems

  Eigenlijk doet belgië toch ook goed mee aan de kust want er zijn rukwinden mogelijk tot 100km/uur.

 • Paulus Piet

  Juist. 😉

 • Bradley Lems

  Sorry dacht aan constante windsnelheid. Windstoten kan inderdaad eens hoog oplopen mijn excuses. https://uploads.disquscdn.com/images/7eb49b426ce5e746f4dd909ed15f96cdc5a1f16133b9ad741fd683b1e4f42ecf.png

 • Bradley Lems

  Raar? Op meteociel bijlange zo geen vaart? Zit die dan zo verkeerd met de wind? https://uploads.disquscdn.com/images/f1241e809ebb9c6036a7948c803ff65e2a6a0fa621d175eb683952d6a658c139.png

 • Paulus Piet

  Arpege12z berekend weliswaar geen windstoten van 130 km/h. Maar toch wel windstoten die maatschappelijke problemen kunnen gaan opleveren. https://uploads.disquscdn.com/images/a3181d1f14d3bb5b21646187d32b78a0d45d6db64c40750f627f49acbf6fffdb.png

 • Bradley Lems

  De enigste dan. Ik zie het zo een vaart niet lopen maar we zullen zien hé.

 • Harmonie berekent in de nieuwste run windstoten tot 130 km/u over het zuidwestelijk/westelijk deel van Nederland…

 • Younes Achak

  Noord antwerpen mogelijk 100 tot 114 mogelijk meer op doe kaart

 • Rizky Taufik

  Is ondertussen al gebeurd.

 • Van Laethem

  Ik denk dat de Westkust van Nederland zich mag gaan schrap zetten. De depressie blijft consistent aanwezig en zal toch voor een stevig windveld zorgen, vooral langs de kustlijn. Ook elders rekening houden met problemen. Vermoedelijk zal @WeerstationWaregem:disqus en zijn team wel een waarschuwing uitsturen morgen.

 • Paulus Piet

  Arpege komt ook met een indrukwekkend kaartje. Windstoten in het binnenland van Nederland tot 114 km/h. Pal aan de westkust 130 km/h mogelijk. Als dit uitkomt, mogen we toch wel wat problemen/schade verwachten. https://uploads.disquscdn.com/images/2be9b981e76b4eb3e83dc0c97ce09e0fc840c7dd1c2cf837bb3d3bdef664e6b5.png

 • Rizky Taufik

  ICON06 blijft ook komen met rukwinden boven vlaanderen tussen de 90 en 100/110 met als hoogtepunt van de storm rond 1500.

 • Paulus Piet

  Typisch, Gfs laat wel al iets zien wat op een oog lijkt, waar het dan ook fors minder waait. https://uploads.disquscdn.com/images/74bdb06603e0b7f4b85c69508944332dc139097cb3674a4c150fb3dd8bb439ec.gif

 • dawmast

  Ik bedoelde meer verschijnselen die daar op lijken. Bijv. buiencomplexen en een oog in de kern t.g.v. de warme seclusie en een koude bovenlucht. Een Polar Low is in feite hetzelfde soort systeem als een tropische cycloon, beide zijn gebaseerd op convectie, zijn zonder fronten en delen dezelfde zaken als een oog en een eyewall.

 • Zoals beschreven in het artikel, geen klassiek norwegian geval. Kans op een tropische cycloon is uitgesloten aangezien de omstandigheden daarvoor niet geschikt zijn.

 • Rizky Taufik

  En Kachelman (ICON) gaat ook voor vlaanderen tussen de 100 en 120 morgennamiddag. Weet nu wel niet hoe betrouwbaar dit is.

 • Van Laethem

  En ook Harmonie komt met een stevig windveld tussen Den Helder en Rotterdam. Pluim voor GFS die deze depressie al lang zag opduiken.

 • dawmast

  Deze depressie is een Shapiro-Keyser type. De warme lucht die langs het warmtefront op lage niveaus in de kern van de depressie terechtkomt, zal in de kern ook voor de nodige buien zorgen. Zal dit betekenen dat zo’n Shapiro-Keyser depressie op een tropische cycloon kan gaan lijken compleet met oog en eyewall?

 • HIRLAM (KNMI) laat de storm uitdiepen tot 10/11 BFT op volle Noordzee waardoor we kunnen spreken van een zware westerstorm die op komst is. De focus komt te liggen op het NW van Nederland waar ze in combinatie met een sting-jet (zie artikel) en eventuele onweersbuien op de eerste rij zitten voor windschade. Enkele maatregelen nemen in deze zone lijkt me niet geheel onverstandig. https://uploads.disquscdn.com/images/5e91e37157bcd53126b92e9377630c596c2a20c855b9abad9949a0a860ebd384.png