Bij windschade denken wij maar al te vaak aan windhozen of hoe noemen ze het ook vaak media? Juist ja, de nieuwe term om te gebruiken in artikels wordt meer en meer ‘mini-tornado’ terwijl dat eigenlijk pas bewezen kan worden na een grondige analyse van de radarbeelden. Vervolgens is er een procedure van het KMI of ander nationaal instituut nodig om rotatie vast te stellen (door middel van luchtfoto’s).

Altijd dus even opletten wanneer u de krant openslaat en meteen wordt gebombardeerd met dergelijke krachttermen. Vaak gaat het niet eens om een tornado maar om valwinden. In de meteorologie heet dit een downburst.

Voorbeeld van een valwind

De mensen in onderstaand filmpje waren aan het genieten van een heerlijke BBQ bij zomerse temperaturen. Op een gegeven moment duikt er een grijze, groene soep op die de hemel behoorlijk apocalyptisch maakt. Juist ja, de voorzijde van een krachtig onweer dat in het geval van deze downburst neigt naar een heuse supercell… De kracht van deze valwinden kan vergelijkbaar zijn met een EF0 tot EF2 tornado. Als je weet dat de schaal tot EF5 gaat is het niet onlogisch dat er (wind)schade kan optreden. Herinner u het tragisch ongeval op Pukkelpop.

Gelukkig kwam dit Duits koppel er met de schrik van af en ligt er buiten heel wat rommel en takken in de tuin ook nog een heerlijk stukje vlees op de barbecue liggen. Succes met het opmeten van de schade! Wauw.

valwind screenshot