11 augustus 2014 - 2 min. lezen 0 reacties

Bij windschade denken wij maar al te vaak aan windhozen of een stevige stormdepressie. Er bestaan echter ook onweersbuien die gepaard gaan met een valwind. Deze vorm van windschade is vaak zeer lokaal, maar levert grote schade op. De impact van deze wind kan zo groot zijn omdat deze vertrekt vanop een grote hoogte en zich naar het aardoppervlak beweegt. Hij ondergaat dus een valversnelling en kan pieken tot ruim 100 km/u.

Voorbeeld van een valwind

De mensen in onderstaand filmpje waren aan het genieten van een heerlijke BBQ bij zomerse temperaturen. Op een gegeven moment duikt er een grijze, groene soep op die de hemel behoorlijk apocalyptisch maakt. Juist ja, de voorzijde van een krachtig onweer dat in het geval van deze downburst neigt naar een heuse supercell.

De kracht van deze valwinden kan vergelijkbaar zijn met een EF0 tot EF2 tornado. Als je weet dat de schaal tot EF5 gaat is het niet onlogisch dat er (wind)schade kan optreden. Herinner u het tragisch ongeval op Pukkelpop.

Gelukkig kwam dit Duits koppel er met de schrik van af en ligt er buiten heel wat rommel en takken in de tuin ook nog een heerlijk stukje vlees op de barbecue liggen. Succes met het opmeten van de schade! Wauw.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
7 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

2 dagen geleden - 6 min. lezen
4 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

2 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen