6

Nu Kerstmis bijna in aantocht is, zijn vele ogen gericht op het fenomeen witte Kerst. In de Ardennen werd men in 2020 alvast getrakteerd op een wit laagje. De laatste keer dat er een dik pak sneeuw lag op beide kerstdagen was in 2010. Sowieso verliep de hele maand erg koud met winterse perikelen. Tijd voor een terugblik op de bijzondere wintermaand december 2010.

Meet het weer in eigen tuin met dit weerstation! ✅

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Diepe oostelijke stroming begin december 2010

Voordat december 2010 begon was er al sprake van een winterse speldenprik aan het einde van de novembermaand. Tussen een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied boven Zuidwest-Europa kwam er bij ons een stevige oostelijke stroming te staan. Het ideale recept voor winterweer.

De weerkaart van 1 december 2010. Met een oostelijke wind werd er koude lucht vanuit Oost-Europa aangevoerd. (wetterzentrale)

Ook in het begin van december 2010 hadden we er nog mee te maken. Het gevolg was dat we een serie ijsdagen beleefden. In grote delen van de Benelux kwamen de temperaturen van 29 november t/m 3 december niet boven 0°C. Op 2 december kwam de temperatuur in een groot deel van Nederland niet eens boven -5°C.

Leer alles over het weer met dit handig boek! 😍

Tevens kwam er op 2 december een lagedrukgebied ten zuiden van ons langs. Dat zorgde voor perioden met sneeuwval. Buien zorgden in het noorden van Nederland voor lokaal 15 cm sneeuw. Boven de besneeuwde grond vroor het streng. Lokaal werden namelijk temperaturen gemeten tot -14°C.

Doorbreking van de blokkade

Vanaf 4 december werd het hogedrukgebied boven Scandinavië vervangen door een lagedrukgebied. Aan de zuidzijde ervan veroverde warmere lucht de Benelux. Maar dat werd wel vooraf gegaan door hevige sneeuwval. Ook de verstuiving van de sneeuw zorgde voor problemen. Later ging de neerslag over in regen.

Gladheid en mist

Vervolgens werd de Benelux ingeklemd tussen de lagedruk boven Noord-Europa en een ander lagedrukgebied bij de Golf van Biskaje. Daardoor werd het droog. Overdag klommen de temperatuur naar waarden tussen 2 en 5°C, maar ‘s nachts kon het nog flink afkoelen. Bevriezing van de natte wegdelen zorgde voor problemen. Ook kon er lokaal mist ontstaan, doordat de lucht vochtig was.

De mistvelden wonnen op 7 december 2010 aan terrein en als gevolg was het op de meeste plaatsen grijs, ook overdag. De temperaturen bleven daardoor steken onder het vriespunt. Opnieuw een ijsdag (Tmax < 0°C) dus.

Daarna kwam er meer stroming in de atmosfeer. Vanuit het westen waaiden allerlei storingen over. Tevens kwam er warmere oceaanlucht, waardoor de temperaturen t/m de 12e rond normaal waren.

Noordelijke stroming

Op 12 december 2010 trok een lagedrukgebied ten noordoosten van onze contreien voorbij. Dat deed bij ons een frisse noordelijke stroming ontstaan. De temperaturen daalden opnieuw. Een aantal overtrekkende storingen bracht sneeuw in het oosten. In het westen was het iets warmer, daar viel dan ook regen. Op 14 en 15 december werden lokaal opnieuw winterse dagen geregistreerd.

De dagen hierna zakte er vanuit het noorden een bel met arctische lucht af. Hierin vormde zich een cut-off low dat zich naar het Verenigd Koninkrijk verplaatste. Dat bleef vervolgens een aantal dagen op zijn plaats liggen. Bijgevolg begon de Benelux vanaf 17 december 2010 aan een nieuwe serie ijsdagen. Verder zorgden allerlei storingen voor een wit deken doorheen heel de Benelux. Op sommige plaatsen lag er op 20 december al een wit deken van meer dan 30 cm sneeuw!

De nachten verliepen in deze periode ook koud. Op 20 december werden de laagste minima van de maand behaald. In Lelystad (NL) koelde het zelfs af tot -16,9°C.

Witte Kerst 2010

De dagen voor Kerstmis zagen we wederom ‘winterse weerkaarten’. Een hogedrukgebied positioneerde zich boven Scandinavië. Een lagedrukgebied trok van Portugal naar Noord-Italië. Op 22 december 2010 bereikte een storing vanuit het zuidoosten onze omgeving. De storing bleef op zijn plek. Daardoor viel er in het zuidoosten extreem veel sneeuw. In combinatie met de harde wind leverde dit veel problemen op.

Het recept voor de laatste witte Kerst in december 2010.

Bij Mont-Rigi lag er tegen Kerstmis bijna 70 centimeter sneeuw! Ook in bijvoorbeeld Brussel werd een sneeuwdek van meer dan 20 cm gevormd. In het zuiden van België raakten enkele dorpen geïsoleerd.

Het einde van december 2010

Na de Kerstdagen werd het weerbeeld in eerste instantie bepaald door een depressie bij Ierland. Tegelijkertijd trok het Scandihoog naar het zuidoosten. Tussen die kern en een ander hogedrukgebied bij IJsland lag de as van deze zogenaamde rug van hogedruk precies boven de Benelux.

In deze situatie ontstond een groot verschil in het weerbeeld. In het noordoosten van Nederland was het zonnig en koud. Het bleef daar op 29 december 2010 de gehele dag matig vriezen. In de zuidwestelijke helft van Nederland, België en Luxemburg viel er neerslag en waren de temperaturen boven nul.

Op 30 december 2010 trok de hogedrukas naar het zuiden weg. We kwamen in een noordwestelijke stroming terecht. Het was nog altijd fris en ijzel zorgde voor spekgladde wegen. In de vochtige lucht kon tevens gemakkelijk mist gevormd worden . Die mist was hardnekkig en verdween op de laatste dag van het jaar niet.

De eindstand van december 2010

Deze bijzondere maand december in 2010 heeft uiteraard ook een heleboel records op zijn naam staan. De meest opvallende staan hieronder op een rijtje:

  • De gemiddelde temperatuur bedroeg in deze maand -1,1°C in De Bilt en -0,7°C in Ukkel (BE). In De Bilt (NL) was dit goed voor een vijfde plek in de lijst met koudste decembermaanden (sinds 1901).
  • In Ukkel werden 21 sneeuwdagen gemeten in december 2010. Nog nooit waren er zoveel dagen waarop er sneeuw viel in één maand.
  • Er waren in Ukkel 25 vorstdagen. In De Bilt zelfs 29, goed voor een gedeelde eerste plaats (samen met december 1933).
  • In Ukkel werden gedurende de maand 11 ijsdagen gemeten en 12 in De Bilt.
  • De maand verliep iets te droog en ook vrij somber.

Al met al was december 2010 een maand die menig winterliefhebber niet snel zal vergeten!

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken