28 februari 2020 - 4 min. lezen 0 reacties

Bij de Canarische Eilanden denkt men aan zon, zee en strand. Niets was minder waar afgelopen weekend, toen de Canarische eilanden getroffen werden door de zogenaamde Calima. Daarnaast ontstonden ook nog bosbranden op Gran Canaria. Maar wat is de Calima nu precies en is het bijzonder?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Wat is de Calima?

De Calima kan ontstaan als het Azorenhoog zich uitstrekt tot ver over de Middellandse Zee en het noorden van Afrika. Als zich ten zuidwesten van de Canarische Eilanden ook nog een lagedrukgebied vormt, kan een Calima zich versterken en voor een flinke aanvoer van stof zorgen.

Deze condities werden op vrijdag behaald, toen een lagedrukgebied zich begon te vormen bij de Canarische  eilanden. Met als gevolg dat er dan een stevige oost- tot zuidoostelijke wind opsteekt, waardoor het stof voor grote problemen kan zorgen. Het lagedrukgebied zorgt er ook voor dat het stof tot hoog in de atmosfeer kan komen. Het is niet onmogelijk dat de stofwolken helemaal tot aan het Caribisch gebied kunnen reiken.

Het is overigens niet uniek dat de Canarische Eilanden te maken krijgen met de Calima. Meestal krijgen deze hier een paar keer per jaar mee te maken.

Op onderstaande weerkaart is goed te zien dat de wind op 10 meter hoogte flink versneld wordt, richting de Canarische Eilanden. Aan de grond kwamen windstoten voor van meer dan 150 km/uur!

Hiermee is het de sterkste Calima sinds ruim 40 jaar!

Ten zuidwesten van Portugal zien we een stevig windveld op de weerkaart.

Een ander kenmerk van de Calima is dat de temperatuur in korte tijd een flink aantal graden stijgt. Wanneer de Calima ineens met een opstekende oost-zuid-oostenwind aan land komt, kan de temperatuur met 6 tot 10 graden stijgen in nog geen uur tijd.

Dit was ook goed te zien afgelopen weekend. Op onderstaande foto zijn de maximumtemperaturen van het weekend te zien, met als absolute extreme temperatuur de 31°C op Tenerife en Gran Canaria. Op datzelfde eiland daalde de temperatuur ’s nachts nauwelijks en werd een minimumtemperatuur van 27°C genoteerd!

Maximumtemperaturen van het weekend 22/23 februari

Calima zorgt voor problemen

Op zaterdag moesten de vliegvelden van Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria en Tenerife reeds gesloten worden vanwege de Calima. Zichtwaardes liepen terug tot onder de 400 meter. Dit in combinatie met zeer zware windstoten, maakte het voor vliegtuigen onmogelijk om op te stijgen of te landen. Rond 22 uur zaterdagavond ging de luchthaven weer open, maar op zondag moesten deze weer gesloten worden.

Op de satellietbeelden van 22 februari is goed te zien dat het Saharazand op zaterdag alleen de meest oost gelegen eilanden bereikte.

Op zondag moest de Spaanse vliegveldbeheerder Aena opnieuw de luchthavens sluiten voor al het vliegverkeer. Dat leidde tot meer dan 360 geannuleerde vluchten op de 8 Canarische Eilanden. Tientallen vliegtuigen zijn naar andere vliegvelden gestuurd in Spanje, Portugal en Marokko.

Nu is op de satellietbeelden van 23 februari te zien dat alle eilanden te maken hadden met het Saharazand. Ook is mooi te zien dat er orografische effecten optreden op bijvoorbeeld Tenerife. Dit wil zeggen dat gebergte invloed heeft op de verspreiding van het zand. Op Tenerife is mooi te zien dat het gebied achter de El Tiede (de hoogste berg van Spanje) minder last heeft van het zand.

In totaal zijn in het weekend 822 vluchten beïnvloed door de weersomstandigheden, liet Aena weten.

Satellietbeeld van zaterdag 22 februari
Satellietbeeld van zondag 23 februari

Natuurbranden door Calima

Naast het slechte zicht door het Saharazand, was er nog een reden voor het slechte zicht op sommige eilanden: natuurbranden.

In de loop van zaterdag ontstonden branden op Gran Canaria en Tenerife. Brandweerlieden in het westen van Gran Canaria vochten de hele nacht door om een ​​natuurbrand te bestrijden die uitbrak nabij het dorp Tasarte. Door het slecht zicht en de zware windvlagen van 120 km/uur, was het extreem moeilijk om de branden onder controle te krijgen. Verschillende huizen zijn verloren gegaan in de vlammen. Op Gran Canaria werden meer dan 500 inwoners geëvacueerd uit de dorpen Tasarte en Tasartico. In het noorden van Tenerife moesten ruim 1000 mensen hun huis verlaten.

Op maandag mochten de geëvacueerde mensen weer terug naar huis. Ook kwam het vliegverkeer langzaam weer op gang.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen