14 oktober 2013 - 3 min. lezen
0 reacties 0

Deze website wordt meestal veelvuldig geraadpleegd voor de weersverwachtingen omtrent onweer of sneeuw. Doch is het de taak van ons om ook andere aspecten te bekijken die met de natuur te maken hebben. Vandaag zullen we iets meer vertellen over een natuurbrand en de gevolgen ervan.

Een natuurbrand?

We spreken over een natuurbrand wanneer een zone van bos, weide, duin of veen gedeeltelijk of geheel in brand staat. De meeste bekende vorm kent u waarschijnlijk wel: de bosbrand. Jaarlijks worden duizenden hectare natuurgebied geteisterd door deze vlammen. De gevolgen voor fauna en flora zijn dan ook niet te overzien.

voorbeeld natuurbrand
Brand in de natuur door Tilo (CC BY-SA 3.0)

Soorten natuurbrand

1. grondvuur: Dit is een van de gevaarlijkste soorten die er bestaan onder de natuurbranden. Via ondergrondse verspreiding is het bijzonder moeilijk voor de brandweer om dit type brand effectief te bestrijden. Gelukkig gaat de voortplanting van het vuur traag.

2. loopvuur: Dit is de 2de fase in een eventuele bosbrand. Het vuur ontwikkelt zich in de onderste vegetatielaag. Takken, dode struiken en bladeren zorgen ervoor dat het vuur zich snel kan verspreiden. De wind speelt hierbij een belangrijke rol en kan zorgen voor activatie of deactivatie. Een volgende stap in de natuurbrand is de ontwikkeling tot kroonvuur.

3. kroonvuur: De laatste fase in de natuurbrand is het ontstaan van kroonvuur. Hevige hitte en razendsnelle verspreiding via de kruinen is een van de typische kenmerken van deze verbranding. Ervaren brandweerlui moeten opletten dat ze niet worden verrast.

Zijn er voordelen aan een natuurbrand ?

Je zou het niet meteen verwachten, maar een bosbrand/natuurbrand hoeft niet meteen een probleem te vormen voor de natuur. Het kan zelfs erg nuttig zijn, want de voedingstoffen die in het dode hout achterblijven worden door de as opnieuw in de grond verwerkt. Op de plaats waar er zich dus schade heeft voorgedaan, kan de natuur zich later herstellen met jonge plantjes.

Sequoiabomen daarentegen overleven de meeste bosbranden. Deze bomen hebben een dikke bast en een hoge kruin waardoor de vlammen maar moeilijk tot in de kruin raken. Verbranden er toch enkele zaden dan kan dit type boom zich gemakkelijker gaan voortplanten (zie alinea hierboven waarom dat zo is).

Een ander type boom die bosbranden nodig heeft om zich voor te planten is de Eucalyptusboom in Australië. Deze zaden kunnen zich pas openen wanneer grote hitte de zaden doen barsten. Met een productie van oliën is deze boom dan ook licht ontvlambaar en kan het proces tot ontbranding worden versneld.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken