18 augustus 2020 - 4 min. lezen 43 reacties

“Het is goed geweest” horen we veel mensen zeggen. De hittegolf van augustus (die in de Bilt nog steeds bezig is!) is ééntje die velen zich nog zullen herinneren. Nooit eerder lag de gemiddelde weektemperatuur zo hoog sinds het begin van de metingen. De laatste dagen brachten (lokale) onweersbuien wel de nodige verkoeling en neerslag. Hoog tijd want de natuur balanceert al tussen zomer- en herfstmodus. We schakelen over op een eerder normaal zomerweer met meer variatie.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Hittegolf sputtert

De hittegolf die de Benelux teistert sinds 4 augustus sputtert. In België kwam hij zelfs al officieel ten einde nadat op maandag geen maximumtemperatuur boven 25°C meer bereikt werd. In het Nederlandse de Bilt was dat wel het geval. De oorzaak is een actieve depressie die van over de Atlantische Oceaan, gedreven door een aanwakkerende straalstroom, dichterbij schuift.

De meest intense hitte ligt zo ondertussen ten zuiden/oosten van de Benelux en maritieme lucht stroomt uit over onze landen. In Nederland zal de hittegolf vandaag (18 augustus) officieel ten einde komen. Het normale zomerweer, het Benelux zomerweer, duikt terug op.

Geen 25°C meer gisteren in Ukkel.

Straalstroom stuurt depressies naar West-Europa

Het temperatuurcontrast tussen de Noordpool en de Evenaar neemt toe. De dagen worden immers snel minder lang en de zon verliest aan kracht. Dat is het tijdstip voor de “wedergeboorte” van de sterke straalstroom en de Polar Vortex. Voor de winterliefhebbers klinkt vooral dat laatste begrip als muziek in de oren, maar daarvoor is het toch echt nog wat te vroeg.

De zonal wind in de stratosfeer stijgt boven 0 wat wil zeggen dat de wind tegen wijzers in begint te draaien. De Polar Vortex is dan geboren! (Atmos.albany.edu)

Verschillende jetstreaks bevinden zich op de Atlantische Oceaan. Een signaal van toenemende depressie-activiteit en algemeen meer dynamiek.

De straalstroom activeert met verschillende jetstreaks.

Voorlopig houdt de hogedruk boven Europa nog goed stand. Bovendien bevindt een diepe trog in de straalstroom zich ten westen van Europa waardoor de Benelux zich bevindt in de zone met WAA (Warm Air Advection).

De tropische temperaturen zijn vandaag voor de Middellandse Zee gebieden.

Donderdag alweer tropisch?

In de zone met WAA wordt er woensdag-donderdag kortstondig zeer warme lucht naar de Benelux gepompt. Op 850 hPa stijgen de temperaturen tot 15-20°C waardoor, met genoeg ruimte voor de zon, de temperaturen op 2 m zeker tropisch kunnen worden.

Een zone met WAA komt donderdag over de Benelux te liggen.

Of het daarbij ook echt zonnig wordt is nog maar de vraag. Het koufront (dat gepland staat op vrijdag) dringt zich op vanaf het westen en zorgt voor wolkenvelden. Toch voorzien we momenteel nog mooie zonnige perioden samen met hoge wolkenvelden.

  • Maak je eigen weersverwachting dankzij een goede basiskennis! Dit boek kunnen we iedereen aanraden.
Lokaal tropisch donderdag. Vooral het zuidoosten van de Benelux maakt kans op ruime dertigers.

Vrijdag mogelijk veel regen

Vrijdag passeert een koufront over de Benelux en dat lijkt traag te gaan. Bijgevolg kan er vrij veel neerslag vallen (> 10 liter water per vierkante meter). Dergelijke hoeveelheden bij een niet tè hoge intensiteit zouden de natuur meer dan deugd doen! Het is uiteraard nog ver, dus we wachten best even af met een precieze verwachting over timing en locatie. Het is duidelijk: we schakelen over op een normaal zomerweer waarbij het weerbeeld een pak meer variatie vertoont.

Vrijdag verwachten we lokaal veel neerslag. Waar en wanneer wachten we voorlopig best nog even af.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Onweerskansen 30 april 2024

14 uur geleden - 5 min. lezen

Downwelling na de SSW brengt weersomslag

2 dagen geleden - 6 min. lezen