Hitte zwakt af met lokale onweersbuien
Op woensdag werden vooral de oostelijke regio’s getroffen door enkele felle onweersbuien. Elders in de Benelux bleek de onstabiliteit onvoldoende en de temperatuur te laag voor verspreid onweer. Op donderdag en vrijdag moeten we opnieuw rekening houden met lokale onweersbuien. Daarbij is meteen ook hagel en wateroverlast mogelijk. De hitte zwakt wel geleidelijk aan af.
- Volg onze weerberichten via Facebook of Twitter
- Bekijk de bliksemactiviteit op de voet via onze onweerradar
- Bekijk de laatste weerinformatie via de livestream op YTB!
- Volg onze weerfoto’s op Instagram
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]
Lokale onweersbuien op 12 augustus
Zonder echte trigger moest de vonk woensdag van convectie komen. Opbollende stapelwolken dankzij hoge temperaturen. Wat bleek? Op de meeste plaatsen werd het net niet warm genoeg en bleven de stapelwolken uit. Enkel in de gebieden met wat meer reliëf (vb. Ardennen) ontstonden er wel cumuli en later onweersbuien.
- Ontdek of er een weersverandering zit aan te komen via je eigen stormglas! Een cool hebbeding voor in de woonkamer! 😎
Omwille van de lage windsnelheden op hoogte bewogen de buien zoals verwacht amper voort, waardoor er net als in het begin van de week wateroverlast kon ontstaan.
Meer onweer op donderdag?
Het weerbeeld boven de Benelux wordt nog steeds bepaald door hogedruk boven Scandinavië en een thermisch laag nabij het noordwesten van Frankrijk. Het gebrek aan fronten en patronen zorgt voor een gebrek aan structuur waardoor de weermodellen het moeilijk hebben de situatie correct in te schatten. Elke vorm van lokale onweersbuien komt van convectie (door hoge temperaturen) en cyclonaliteit (rond thermische laag).
- Wil je zelf ook graag onweer of algemeen weer voorspellen? Dan is een goede basiskennis een must! Dit boek helpt je op weg 📖
We verwachten dat er vandaag, donderdag 13 augustus, net als gisteren in de loop van de dag zich buien zullen ontwikkelen zodra de convectie temperatuur bereikt wordt. Deze bedraagt ongeveer 30-32°C op het warmste van de dag, een temperatuur die wel haalbaar lijkt aldus de weermodellen.
De vraag van 30 miljoen is uiteraard: “Waar gaan de buien vallen?”. Op basis van de laatste weermodellen zijn we geneigd te zeggen dat de condities in Nederland meer bevorderlijk zullen zijn (zwakke vore) voor onweer.
Welk soort onweer?
Net als de voorbije dagen is er veel onstabiliteit in de atmosfeer maar weinig structuur en schering. Er is geen front aanwezig en de wind varieert weinig met de hoogte. De onweersmodus zal vandaag daardoor opnieuw “pulse buien” zijn die vooral gekenmerkt worden door veel neerslag op korte tijd (wateroverlast!) en hagel. De lokale onweersbuien zullen ter plaatse volledig uitregenen en eventueel nieuwe onweersbuien veroorzaken op de outflow boundaries.
Op basis van onze hagelparameter verwachten we overal in de Benelux een maximale hagelgrootte van 2-3 cm, vergelijkbaar met woensdag 12 augustus.
De kans op wateroverlast wordt duidelijk als we er de PW (Precipitable Water) kaart bijnemen. Die piekt op meer dan 60 in Nederland, wat wil zeggen dat een bui die volledig uitregent lokaal voor meer dan 60 liter water per vierkante meter kan zorgen. Genoeg voor wateroverlast …
- Registreer de neerslaghoeveelheid op een manuele manier dankzij de pluviometer in de tuin of ga voor een automatisch oplossing die het je wel erg gemakkelijk maakt! 🌧️
Hitte (definitief) voorbij?
Vandaag stijgt het kwik op uitgebreide schaal tot 30°C en meer. Daarmee lijken we voor de laatste keer op grote schaal tropische maxima te krijgen. Volgende dagen komt de aangevoerde lucht meer uit het zuidwesten en koelt deze ook wat af. Op die manier leveren de maxima enkele graden in. Maar…van een echte afkoeling is nog niet meteen sprake.
Op basis van de laatste weermodellen houdt de hittegolf de komende dagen aan met maxima tussen 25-30°C. De kans op lokale onweersbuien blijft dagelijks aanwezig.
- Meer info over de hittegolf in dit artikel.
Het is niet ondenkbaar dat we dus opnieuw de kaap van 30°C overschrijden. Mag het voor u of liever niet? Reageren kan via de comments onderaan dit weerbericht.
Sommige linkjes bevatten affiliate