12 augustus 2020 - 3 min. lezen 120 reacties

Het is warm, zeer warm. Met een stationair hogedrukgebied wordt er voortdurend tropische lucht aangevoerd naar de Benelux. Het resultaat? 30-35°C in de schaduw en lokaal nog meer. Door de nabijheid van een thermisch laag is er wel dagelijks kans op onweer. De hittegolf houdt nog even aan maar verliest stilaan wel wat van zijn pluimen. Dagelijks kunnen er verspreide (onweers)buien vallen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Hitte records sneuvelen

“De warmste augustusdag”, “de langste opeenvolging dertigers”, “meeste weerstations met tropische temperaturen”, weerrecords gaan snel aan diggelen. Het is heet en het blijft ook nog eventjes heet. Met een hogedrukgebied boven Scandinavië stevig in het zadel is de aangevoerde lucht in de Benelux tropisch. De reeks met dertigers blijft duren. Van een extreme hittegolf gesproken!

Thermisch lagedrukgebied zorgt voor pulse onweer

De hitte boven Frankrijk, in combinatie met een kleine trog boven de Atlantische Oceaan, heeft gezorgd voor het ontstaan van een thermisch lagedrukgebied boven onze zuiderburen. De bijhorende cyclonale kromming en onstabiele atmosfeer resulteren dagelijks in onweerskansen.

Maar door het gebrek aan een consequente stroming, een patroon, hebben de weermodellen het zeer moeilijk om de onweersbuien te lokaliseren. We houden voorlopig best rekening met onweerskansen in de hele Benelux waarbij er steeds kans is tijdens het onweer op wateroverlast en hagel. De buien groeien immers puur op CAPE, onstabiliteit, en bewegen zich maar traag vooruit. Een overzicht:

Tropische lucht vanaf het ZO in combinatie met een thermisch laag boven Frankrijk.
https://twitter.com/NoodweerBenelux/status/1293246350939901954

Hoge temperaturen houden aan

In de loop van donderdag draait de wind in de Benelux naar het zuidwesten en wordt de grootste warmte (de hoogte-temperaturen op het 850 hPa vlak) naar het oosten weggeduwd.

Dit betekent dat de temperaturen een licht verval vertonen dat op vrijdag wordt voortgezet. Maar…van een drastische afkoeling is nog geen sprake. De weermodellen tonen voor de rest van de week nog zomerse temperaturen tussen 25-30°C.

Weerpluim voor Brussel aldus het GFS model met run 12-08-2020 00Z. (Meteociel)
De Benelux is dezer dagen één van de hotspots van Europa.

Koeler weer op de lange termijn?

Tropische temperaturen duren in de Benelux (gelukkig) niet eeuwig. Daarvoor is ons klimaat tè gematigd door de nabijheid van de Atlantische Oceaan. Op de lange termijn zien we dan ook een overgang naar een “normaler weertype”.

De weermodellen hebben het echter erg moeilijk om in te schatten hoe het weerbeeld volgende week precies zal evolueren. Dat komt door de exacte positie en activatie van de straalstroom, die een steeds grotere invloed op ons weer begint te krijgen.

Nu de dagen in het hoge noorden snel korter worden, begint het kwik daar snel te kelderen. Hét signaal voor de straalstroom om aan te wakkeren! De hittegolf houdt nog even aan. Afhankelijk van de temperaturen op vrijdag en zaterdag, zelfs tot begin volgende week. Nadien lijkt een normalisatie aan de orde!

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

1 dag geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen