Nieuwe data winter 2012-2013
We hadden het deze ochtend al laten vallen. Weermodellen (GFS en ECMWF) lieten een ijskoude douche genereren voor de reeds warmgelopen winterliefhebbers. De geblokkeerde stroming boven de Atlantische Oceaan zou door een zeer agressieve depressie platgewalst worden met een inzet van een westelijke (zonale) stroming. Op die manier worden de winterkaarten van afgelopen week in één klap van tafel geveegd. Wie meer over de winterverwachting wil lezen, lees onze andere artikels:
Winter 2012-2013 steekt een tandje bij?
Om jullie een goede kijk te geven op de onzekerheid in de weermodellen geef ik hieronder een drietal weerkaarten op verschillende tijdstippen. Telkens kan u lezen waarom de situatie op dat moment belangrijk is voor de voortzetting van winterweer.
De zonale stroming gaat op slot boven de Atlantische Oceaan en koelere lucht vanuit Scandinavië stroomt richting het zuiden van Europa. Morgen krijgen we dan ook al direct te maken met frissere temperaturen (7 tot 8 graden). Regelmatig kan er een bui ontstaan in het binnenland.
Gelukkig ontstaat er op dat moment een nieuwe depressie nabij het oosten van de VS. Deze trekt opnieuw warme lucht naar het noorden zodat een nieuwe blokkade geboren wordt. Op die manier blijft de koude poel boven Europa intact met winterse buien in het binnenland en sneeuw in de Ardennen. Merk trouwens op dat de koude lucht zijn ingang vindt tot delen van Noord-Afrika.
Met een strakke westelijke stroming wordt getracht om de winterprik een halt toe te roepen. Dat lijkt in eerste instantie niet zonder slag of stoot te verlopen. Mogelijk kan er op de scheiding van luchtsoorten (west en oost) behoorlijk veel sneeuw gaan vallen (al dan niet tijdelijk !). Hierna lijkt de zonale stroming het te halen van Koning Winter. Als ik dan nog iets verder in de glazen bol durf kijken, gaat de winter een nieuwe remonte plannen vanaf 6 december 2012 (sneeuw met Sinterklaas?)
UKMO komt opzetten met transportkou
En dan hebben we naast GFS natuurlijk nog het UKMO. Ik moet u vertellen dat dit weermodel bijzonder halsstarrig vasthoudt aan de winterse trend die het ook dagen geleden reeds liet zien. Deze consistentie staat in schril contract met GFS en ECMWF die gisteren totaal de weg kwijt waren. Het zal verrijkend zijn om te zien wie in deze omstandigheden het best presteert! Het zou toch wel een verrassing zijn mocht UKMO het halen!
TIP: hoe zit het met de NAO-index deze periode? Bekijk het hier
We zien duidelijk een oostelijke stroming vanuit Rusland op gang komen die later zelfs gewoon transportkou genereert en verder dalende temperaturen. Deze kaart staat garant voor vrieskou en winterse neerslag (droge sneeuw ook in het laagland). Spannend!
Weersvoorspelling volgens ECMWF
Gisterenavond waren we het Europese weermodel kwijt in de winterse trend. Een inzettende zonale stroming en een snelle afbraak van de hogedruk boven de Atlantische Oceaan zette de winterprik op de tocht. Na vanavond had je gehoopt dat de run weer was bijgedraaid, maar ook hier gaat het mis.. De onderstaande kaart is de weerdata voor + 168 uur (langetermijn). We zien opnieuw een westelijke stroming inzetten met een sneeuwstoring die later overgaat in regen. Wat me wel opvalt is dat het weermodel weinig nodig heeft om te kantelen!
Bron kaartjes: meteociel.fr