19 november 2012 - 3 min. lezen 3 reacties

Voor wie graag spannende weerkaartjes bekijkt en/of de situatie in de winter nauwlettend volgt, waren de afgelopen uren bijzonder interessant. Het GFS als het EMCWF-weermodel blijven zinspelen op een drastische verandering in het luchtdrukpatroon. De EC32 updates van Matt Hugo waren eerder deze maand reeds een goede indicatie op hoe de kaarten zouden kunnen liggen en raad eens.

Ze beginnen inderdaad (licht) winters te worden met een mogelijk stevige configuratie om de maand december van start te gaan. De hints, weerdata en omschrijvingen:

GFS blijft voorzichtig met winterse signalen

We moeten eerlijk zijn en het enthousiasme als weerliefhebber even in de kast stoppen als we GFS bekijken. Dit Amerikaans weermodel is vaak een goede leidraad wat weersverwachtingen betreft, maar in de winter loopt het soms al eens mis in de langetermijnprognose. Hopelijk wordt dat deze maand opnieuw bevestigd, want er zijn toch wel grote verschillen op te merken met de Europese variant.

ontwikkeling waa gfs
In tegenstelling tot wat ik gisteren schreef, is er nog steeds weinig veranderd tot 140 uur vooruit.

De oprichting van een ‘vinger’ blokkeert de zonale stroming uit het westen. Vanuit het noorden van Europa sijpelt op die manier koudere lucht richting het zuiden (door een depressie in onze buurt). Nadeel van deze kaart is dat het lagedrukgebied te lang in onze omgeving blijft trappelen en op die manier de koude lucht te weinig naar onze omgeving ‘trekt’. Een ontwikkeling naar het zuiden van Spanje zou in dit geval beter zijn voor een beginnende winterprik.

Poolhoog / polar vortex

Als ik diverse meningen op het internet lees, ben ik eigenlijk verbaasd. Hoezo, deze kaarten zijn slechts matig positief voor een vervolg van de winter? Ik ben het daar eerlijk gezegd niet mee eens, want we bevinden ons nog steeds maar in november en toch zien we signalen op een blokkade boven de Atlantische Oceaan. Daarnaast gaat de NAO (later volgt een artikel met uitleg hieromtrent) ook flink in het rood met negatieve signalen. Deze kaart van ecmwf 12:00 gaat alvast het archief in.

koning winter kiest voor poolhoog
Een bijzonder mooie winterkaart, hetzij ze eigenlijk enkele maanden te vroeg komt.

De pijl vanuit Rusland toont aan van waar de koude eigenlijk moet komen en zoals we allemaal zien is dat maar erg magertjes gesteld (transportkou).. Niet getreurd, met een koude luchtbel in de buurt van de Lage Landen zijn winterse buien en/of sneeuwbuien in de Ardennen niet uitgesloten (indien er neerslag ontstaat).

Koning winter laat in zijn kaarten kijken

poolwervel splitst
Op 500 hPa zien we interessante verschijnselen ontstaan.

De poolwervel lijkt namelijk te splijten door een krachtige hogedrukcel met een luchtdruk van 1040 hPa (opgelet lange termijn). Aan beide kanten van de hogedrukcel worden op die manier diep arctische luchtmassa’s richting het zuiden verdreven. Ik hoef u dan ook niet te vertellen dat bovenstaande ontwikkelingen/indicaties voor een winterliefhebber in hart en nieren zeer interessant zijn!

UKMO voorlopig bijzonder voorzichtig

U kent het spreekwoord vast. Als twee honden vechten om een been, loopt de derde ermee heen. Dat lijkt UKMO wel te zijn vanavond. Dit weermodel is bijzonder afwachtend en laat GFS-indicaties zien (ontwikkeling lagedrukgebied richting het zuiden van Europa), maar meer dan dat krijgen we ook niet (termijn weermodel loopt immers tot +144 uur en stopt daarna). Morgen weten we weer iets meer.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken