15 september 2012 - 3 min. lezen 0 reacties

Vorig jaar ging de media helemaal op in zogenaamde doemberichten over een horrorwinter, sensationele winteraanval, winter des doods… Zoals u zelf aan de lijve heeft kunnen ondervinden, kwam van dit scenario weinig tot niets van in huis. Onderstaand betoog op deze website is dan ook geen langetermijnvoorspelling, maar een samenvatting van de reeds verschenen artikels die betrekking hebben op de winter van 2012-2013.

Winterverwachting 2012-2013

Na een weinig spectaculaire zomer met enkele thermische hoogstandjes is het voor meteorologen de afgelopen dagen al heel interessant geweest. De hoeveelheid ijs op de noordpool is de afgelopen maanden drastisch afgenomen.

Op zich is dat perfect normaal dat dit gebeurt, maar doordat we net geen al te fameuze zomer hebben meegemaakt wat de temperatuur betreft (weinig langdurige hittegolven) moeten we stellen dat het ijs ook bij lagere temperaturen afneemt. Deze ontwikkeling zou ervoor zorgen dat binnen ettelijke jaren de doorgang op de noordpool zo goed als ijsvrij wordt.

Van waar dan de titel dat deze winter van 2012-2013 kouder kan verlopen dan zijn voorganger? De reden is vrij éénvoudig. Doordat grote hoeveelheden ijs gaan afsmelten wordt het water rond de noordpool veel vatbaarder voor het opslorpen van zonne-energie. De straalstroom op grotere hoogte (wind) lijkt hierdoor van een zonaal regime (westelijke wind) gedwongen tot een meandering (golfvorm).

golfvormige straalstroom

Studies menen dat deze golfvorming van de straalstroom ervoor zorgt dat de kansen op extremer weer gaan toenemen. Grotere neerslaghoeveelheden in het noorden van Europa en drogere periodes in de gebieden rond de Middellandse Zee zouden op een extremere manier in de verf worden gezet.

CPC kiest voor een temperatuur lager dan gemiddelde

Op de onderstaande (experimentele) kaarten van het Climate Prediciton Center is een blauwe kleur te zien voor de gebieden in het westen van Europa. Zij gaan er dus vanuit dat de temperatuur in de winter iets onder het gemiddelde zal liggen. Of we daardoor meer sneeuw mogen verwachten, is onzeker.

Een uitspraak over de intensiteit van de komende winter 2012-2013 is met alle bovenstaande factoren enorm riskant. Er moet immers rekening gehouden worden met het afsmelten van het ijs op de noordpool, de huidige El Niño en nog zoveel meer.

Relevante artikelen rond winterweer

Engelstalige studie / artikel: LINK 2

Engelstalige website met kaartjes over het ijsniveau: LINK 3

Bron kaartje: cpc.ncep.noaa.gov – nsidc.org/arcticseaicenews – digischool.nl

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken