Winterkaarten komen tevoorschijn
Als winterliefhebber kan het seizoen herfst niet snel genoeg voorbij gaan. Lichtpuntjes in de weermodellen doen onze harten algauw sneller slaan en zeker wanneer we voor het eerst opnieuw ‘wit goud’ (waarom witte sneeuw?) naar beneden zien dwarrelen. En raad eens,.. de afgelopen dagen toveren zowel het Amerikaanse als het Europese weermodel (licht) winterse kaartjes tevoorschijn!
Winterkaarten komen tevoorschijn
Om deze avond al te gaan spreken over een winterprik van formaat, neen. Daarvoor is het nog steeds te vroeg aangezien de termijn hier ruim 140 uur (kleine 6 dagen en dus slechts een indicatie) bedraagt. Doch ben ik positief over de huidige ontwikkelingen op de Atlantische Oceaan en het ontbreken van een uitgesproken west-circulatie (WC). Er lijkt zich namelijk het één en het ander te gaan blokkeren op de Oceaan wat een stevige winterprik in december niet onmogelijk maakt. Hieronder het kaartje.
Op deze weer kaart heb ik 3 pijlen neergezet naar aanleiding van GFS 18:00 (18 november 2012). De eerste meest linkse pijl toont de sterke opstuw van warme lucht boven de Atlantische Oceaan. Dat betekent concreet dat westelijke stromingen met maritieme (zachte) lucht worden geblokkeerd.
De twee pijlen aan de rechterkant tonen de luchtstroming aan die heerst indien het hogedrukgebied boven de Oceaan kan standhouden. Wind uit het oosten voert koele en later zelfs koude lucht (weerpluim voor dalende trend temperaturen) aan richting de Lage Landen. Begin december zou dat dan nog eens gepaard kunnen gaan met sneeuwval volgens deze run..
Het moge duidelijk zijn: winterliefhebbers, maak u maar klaar om iedere dag de weerkaartjes te volgen want ik denk dat we vertrokken zijn voor een boeiende winter van 2012-2013. Al is het natuurlijk nog vroeg, maar de voorpret maakt deze hobby zo interessant! Graag uw mening via een onderstaande reactie.