29 november 2012 - 2 min. lezen 3 reacties

Volgende week is het opnieuw zover. Op 5 december zetten miljoenen kinderen traditioneel hun schoentje voor de verjaardag van de lieve goede Sint. Zoals het er nu naar uitziet, zal hij in de avond en nachtperiode moeten rekening houden met flinke vrieskou en sneeuwval vanuit het noorden. Bekijk hier alvast de beelden op de sneeuwradar.

Sneeuw met Sinterklaas?

Later op woensdag zou er zich volgens het Amerikaans weermodel een kleine depressie vormen boven de Noordzee. Met een zuidelijke koers ‘vaart’ dit lagedrukgebied richting het oosten van Frankrijk. Rondom het systeem worden neerslaghoeveelheden berekend die wel eens erg winters kunnen zijn. Er kan volgens het eerdergenoemde weermodel zo’n 3 tot lokaal wel 5 cm sneeuw gaan vallen. In het westen van de Benelux zou het eerder gaan op natte sneeuwval met temperaturen rond het vriespunt.

sneeuwdek pakjesdag
De groene cirkel duidt de omgeving aan van de Benelux. We zien duidelijk de sneeuwgrens (op 6 december 2012) in het westen van België en Nederland (ligt op dat moment rond 200 m).

Tegelijkertijd beïnvloedt een zone met winterse neerslag de Lage Landen. Als de volgende runs blijven zinspelen op sneeuw, dan zullen veel kinderen wakker worden met een extra verrassing van formaat. In de Ardennen en het noordoosten van Nederland zou de sneeuw kunnen accumuleren tot 10 cm, lokaal nog iets meer.

In de namiddag opnieuw (matige) vorst

Met een noordoostelijke stroming rondom de depressie wordt later op donderdag opnieuw koudere lucht aangevoerd. Boven het sneeuwdek kan het dan flink gaan afkoelen met op veel plaatsen lichte tot matige vorst. Elders in Europa krijgt de winter meer en meer invloed.

vorst sinterklaas
De vorst scherpt in de namiddag opnieuw aan door een noordoostelijke stroming rondom een (sneeuw)depressie. 

Geïnteresseerd in meer updates omtrent de sneeuw met Sinterklaas? Volg ons op Twitter of Facebook.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken