5 mei 2020 - 5 min. lezen 103 reacties

Maart, april en mei zijn maanden waarin “alles kan”. Met een noordenwind wordt er koude lucht aangevoerd, met een zuidenwind is meteen 25°C mogelijk. De temperatuurcontrasten lopen dan ook vaak hoog op als gevolg van een precair evenwicht tussen ruggen en troggen in de straalstroom. Na een duidelijke dip in het weer begin mei, evolueert het weerbeeld in de Benelux komende dagen richting een “bijna-zomerse” variant. Er loert echter onheil om de hoek want vanaf zondag duikt het kwik mogelijk 15 graden naar beneden. Of het ook gaat regenen? Da’s nog maar de vraag …

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Zomerweer in Zuid-Europa

We kondigden het vorige week al aan. Een opstoot van Afrikaanse lucht zorgde voor de voorbije dagen voor de eerste echte hitte in Zuid-Europa. In het Spaanse Sevilla steeg het kwik zondag tot 36,1°C. Ook in het zuidwesten van Frankrijk (Bordeaux) en in Portugal stegen de temperaturen tot ruim 30°C. Eventjes (vorige week) leek het erop dat deze warmte ook de Benelux ging bereiken, maar de opstoot van de warme lucht kreeg toch meer tegenstand vanuit het noorden.

  • Meet de maxima met je eigen digitaal en automatisch weerstation. Dit type van Alecto is voor veel weerliefhebbers ideaal

De hete lucht is echter geen blijver gebleken. Op het grensvlak tussen de warme lucht en de koelere lucht vormden er zich hevige onweersbuien boven Frankrijk en Spanje. Deze verdreven de hoogste temperaturen en zorgen nu voor een “normalisatie” van het kwik.

  • Wil je meer te weten komen over onweer? Dit boek leert je meer over de ontstaanswijze van donder en bliksem

Komende dagen zachter in de Benelux

Na het kleine dipje in het weer evolueert het weerbeeld nu snel in gunstige zin. De neerslag was evenwel meer dan nodig want april 2020 verliep erg droog. Hogedruk vat post in een gunstige positie en zorgt ervoor dat regenzones geen kans maken om binnen onze landsgrenzen te passeren. De noordoostenwind valt geleidelijk weg en de aangevoerde lucht wordt wat zachter, waardoor de temperaturen ook merkbaar de hoogte in gaan. Op dinsdag halen we “slechts” 15-17°C, maar tegen vrijdag/zaterdag is lokaal 25°C mogelijk. Het kan snel gaan!

  • Gebeten door de weermicrobe? Wees gerust, wij ook. Dankzij dit boek schaaf je je eigen kennis verder bij. Welkom weerexpert
Komende dagen wordt het elke dag een beetje zachter. Vanaf zondag gaat het kwik sterk achteruit.

Markant koeler vanaf zondag

Al enkele dagen dient er zich een indrukwekkende verandering in het luchtdrukpatroon op de weerkaarten aan voor komende zondag. Een trog in de straalstroom boven Noord-Europa strekt zich uit richting Centraal-Europa waardoor de aangevoerde lucht plots pal uit het noorden zal komen. Het gaat hierbij om maritiem polaire lucht met temperaturen tot -5°C op 850 hPa.

Ter vergelijking, komende dagen schommelen de temperaturen op die hoogte tussen +5-10°C. Dat betekent dan ook een markante afkoeling van 10-15 graden op 2 m. We zullen het geweten hebben! Bovendien lijkt nachtvorst (zeker in de oostelijke regio’s en in de Ardennen) niet uitgesloten. De IJsheiligen zijn op komst.. En niemand die daaraan twijfelt!

Benieuwd wanneer het gemiddeld de laatste keer vroor in Ukkel en De Bilt? Lees dan zeker dit artikel.

Berg sneeuw in de Alpen?

De opkomst van polaire lucht op zondag zal op het grensgebied met de warme lucht voor veel neerslag zorgen in de Alpen. Sommige weermodellen berekenen op uitgebreide schaal 50-100 mm.

Het is voorlopig nog koffiedik kijken wat de sneeuwgrens zal doen. Initieel zal deze nog ruim boven 2500 m liggen, maar met het instromen van de koudere lucht vanaf het noorden, zou deze wel beneden 2000 meter kunnen zakken. Mogelijk is de meeste neerslag dan wel gepasseerd.

Alleszins iets om goed in de gaten te houden! Mogelijk krijgen de gletsjers dus een extra mantel voor de zomer.

Het is nog ver in termijn, maar zondag en maandag zou er wel eens veel sneeuw kunnen vallen in de Alpen.

De sneeuw voor de gletsjers zou meer dan welkom zijn, want momenteel ligt er veel minder sneeuw in de Alpen in vergelijking met vorig jaar. Meer daarover in dit artikel.

Hitte opstoot in ZO-Europa

Tegelijk met de markante afkoeling boven West- en Centraal-Europa, zien we een krachtige opstoot van warme lucht richting ZO-Europa. Sommige weermodellen berekenen (begin) volgende week temperaturen tot 20-25°C op 850 hPa. Typisch levert dat dan temperaturen op tot 35°C en meer. Het zwaartepunt lijkt voorlopig te liggen in Italië en Griekenland, maar omwille van de termijn vraagt dit uiteraard nog om bevestiging.

  • Schrik voor een hete zomer van 2020 met mogelijk opnieuw maxima boven 35? Wees voorbereid met deze selectie airco’s
Na de hitte opstoot in Portugal – Spanje – Frankrijk, lijken volgende week Italië en Griekenland aan de beurt.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken