30 april 2020 - 5 min. lezen 0 reacties

Net als in de Benelux verliepen de afgelopen weken erg droog in de Alpen. Met het naderen van Atlantische depressies is het weer de voorbije dagen echter volledig omgeslagen en valt er nu wèl veel neerslag. De temperaturen zijn bovendien merkbaar gedaald, waardoor er in de bergen veel sneeuw valt. Een late prik van de winter? Nee, eerder “normaal” weer voor de tijd van het jaar. Lokaal valt er 1.5 meter sneeuw. Benieuwd waar, wanneer en hoe? Lees dan snel verder!

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum?Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Opmerkelijk minder sneeuw

Het duurde een tijdje de afgelopen winter vooraleer de Alpen bedolven werden onder een dik pak sneeuw. In 2018-2019 gebeurde dat vooral aan de noordkant (extreme januarimaand) maar deze winter waren de sneeuwdumps meer verspreid.

  • Ze kunnen precies een goede sneeuwschop gebruiken in deze regio. Wil jij ook ééntje hebben tegen de winter van 2020-2021?

Eind januari lag er gemiddeld minder sneeuw dan normaal, maar tijdens februari en ook tijdens maart werd een groot deel van de achterstand goed gemaakt. Uiteindelijk bereikten de sneeuwhoogtes tegen half maart boven 2000 m zelfs recordhoge waarden. Jammer genoeg moesten alle skigebieden toen reeds sluiten.

Na half maart zorgden hogedrukgebieden voor het uitblijven van neerslag. De sneeuwhoogte begon daarom opnieuw te dalen, zeker ook tijdens de enorm zachte aprilmaand. Het resultaat daarvan is dat er momenteel veel minder sneeuw ligt dan normaal boven 2000 m. In een “normaal” jaar bereikt de cumulatieve sneeuwhoogte boven 2000 m immers een maximum tegen eind april (nu dus reeds half maart).

  • In veel skigebieden is het verplicht om de wagen te voorzien van sneeuwkettingen. Vergeet ze zeker niet!🎿

Uiteraard is dat negatief nieuws voor de gletsjers, die met een kleinere beschermlaag de zomer tegemoet gaan. Onderstaande grafiek toont de evolutie van de sneeuwhoogte op de top van de Säntis (Zwitserland) tijdens de voorbije winter. De piek vond dit jaar plaats ergens in begin maart (normaal pas eind april).

Evolutie van de sneeuwhoogte op de top van de Säntis in Zwitserland. (SRF)

Ter vergelijking, vorig jaar lag er op 22 mei nog 714 cm sneeuw op de Säntis. Die sneeuw smolt wel in een enorm snel tempo weg (10 juli geen sneeuw meer).

Op 2 maanden was alle sneeuw (714 cm) op de Säntis vorig jaar weg. Het ging toen enorm snel. (SRF)

Het wegsmelten van de sneeuw in de Alpen gaat steeds sneller. Onderzoek toonde aan dat op de Säntis in de jaren ’80 de sneeuw gemiddeld pas weg was op 20 augustus. Nu is dat gemiddeld reeds begin juli.

Dag met de eerste sneeuw en laatste sneeuw. (Christophe Marty)

De sneeuwhoogte-grafiek voor de top van de Zugspitze vertoont een gelijkaardig patroon. In 2019 lag er eind april zo’n 450 cm sneeuw, nu is dat 270 cm sneeuw. Bemerk wel dat de eindsprint van de sneeuwhoogte vorig jaar pas in mei plaatsvond (stationaire trog over de Alpen). Daarnaast lag er het afgelopen winterseizoen reeds een continue sneeuwlaag vanaf half september, terwijl dat in 2018-2019 pas eind november was.

Sneeuwverloop op de top van de Zugspitze

Omslag van het weer

Na enkele zeer droge aprilweken nam het brandgevaar in de Alpen snel toe. Het gebrek aan neerslag, de sterke wind en de talrijke bossen – als brandstof – waren immers echt gevaarlijk.

De voorbije dagen is het weerbeeld in de Alpen (net als in de Benelux) helemaal omgeslagen. Depressies bepalen nu het weer en die zorgen voor een komen en gaan van neerslagzones. Onderstaande kaart toont aan dat de straalstroom momenteel pal op de Alpen gericht staat.

De straalstroom staat momenteel pal op de Alpen gericht.

Lokaal 1 meter verse sneeuw

De sneeuwverwachting voor de komende 5 dagen toont duidelijk de meeste sneeuw voor de Franse (noordwestelijke) Alpen. Daar kan meer dan 100 cm sneeuw vallen. De sneeuwgrens ligt meestal wel boven 2000 meter, maar kan bij actieve neerslag onder deze grens duiken. Ook in het Berner Oberland met de bekende bergen Jungfrau en Eiger kan de 100 cm bereikt worden. Elders aan de noordkant blijven de hoeveelheden iets meer beperkt tot 20-60 cm in de bergen.

  • Wanneer worden de kansen op sneeuwval groter? Voorspel en begrijp het weer een stuk beter met dit handig boek.📖

De zuidkant (Italiaanse zijde) van de Alpen houdt het betrekkelijk droger. Deze geografische zone ligt in de schaduw van de bergen, waardoor de orografie de meeste neerslag tegenhoudt.

Komende 5 dagen kan er veel sneeuw vallen in de Alpen. (Sneeuwhoogte.nl)

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen