8 juni 2021 - 5 min. lezen
178 reacties 178

Met hogedruk goed in het zadel kunnen we momenteel genieten van zomerweer in de Benelux. De temperaturen klimmen in veel regio’s tot 25°C, en meer. Na de lokale onweersbuien van vorige week is de atmosfeer nu ook beduidend stabieler waardoor de kans op een bui zeer klein en meestal zelfs afwezig is. Komende dagen blijft het zomerweer en gaan de temperaturen geleidelijk nog wat meer de hoogte in. Begin volgende week kan dat leiden tot tropisch weer met maxima tot 30°C. Het is oppassen voor een zeer hoge UV-index.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Onweer met wateroverlast

Het knetterde vorige week stevig in de Benelux met een onstabiele atmosfeer. Da afwezigheid van structuur zorgde voornamelijk voor single cell onweersbuien en pulse buien. Omwille van het gebrek aan wind(schering) (typisch kijken we daarvoor naar 700 hPa – het midden van de bui) zorgde dat voor regionaal/lokaal (zeer) grote neerslaghoeveelheden. Wateroverlast was dan ook aanwezig, zeker in de meer verstedelijkte gebieden waar water sowieso minder en trager de bodem kan insijpelen.

In de regio’s met reliëf kwamen ook (beperkte) modderstromen voor. Zodra de intensiteit van neerslag groter is dan de infiltratiecapaciteit van een bodem vloeit het water af van de akker. In heuvelachtige regio’s ontstaan dan stromen van water met bodemdeeltjes. Deze bodemdeeltjes worden dan afgezet stroomafwaarts, bijvoorbeeld op wegen, die dan bruin kleuren. Op onderstaande radaranimatie zie je hoe de buien zich maar traag verplaatsten. De witte kernen gingen gepaard met hagel, ook gevaarlijk bij zomerweer.

Hogedruk aan zet

Onderstaande weerkaart met de 500 hPa hoogtes en de luchtdruk op zeeniveau toont onmiddellijk waarom we momenteel zomerweer voor de kiezen krijgen. Hogedruk heerst! En nog geen beetje. Het Azorenhoog strekt zich uit naar het noordoosten en zoekt verbinding met een Scandinavisch hoog. De rug van deze verbinding ligt over West-Europa en zorgt ervoor dat alle depressie-activiteit ver ten (noord)westen van Europa blijft. Het IJsland-laag houdt zich bezig met Groenland en de regio daar rond, en heeft geen invloed op ons weer.

Een dominantie van hoge luchtdruk over Europa.

10°C op 850 hPa hoogte

We kijken als weermannen graag naar de temperatuur op 850 hPa om te zien hoe warm de lucht is die de Benelux bereikt en hoe warm het kan worden op 2m. Typisch kan je in dit jaargetijde met een heldere tot licht bewolkte hemel ongeveer 15-16 graden bijtellen om de temperatuur op neushoogte te berekenen. Een snelle som leert dan dat we met 10°C op 850 hPa zo’n 25-26°C kunnen verwachten. En dat lijkt mooi te kloppen!

Temperatuur op 850 hPa hoogte.

Aangenaam zomerweer

Komende dagen houdt de hogedruk stand en blijft het aangenaam zomerweer. Met een dagelijks aantal zonuren van 10 en meer blijft het wel oppassen voor de hoge UV-straling die we momenteel krijgen. Gaandeweg de dag zullen er wel regelmatig stapelwolken tot vorming komen zodra de convectietemperatuur bereikt wordt. Die bedraagt gemiddeld 22-25°C. In de Ardennen gebeurt dat steeds iets sneller door effect van de orografie, de heuvels/hellingen.

Veel zonuren komende dagen.

De temperaturen schommelen (zie sectie van de temperatuur op 850 hPa) rond 25°C in het centrum van de Benelux. Lokaal is dat wat meer, maar op veel plaatsen (vooral langs de kust en in de Ardennen) ook iets minder.

Stijging van de temperaturen vanaf het weekend

Tijdens het weekend begint de hogedrukrug te kantelen en schuiven er depressies door naar Noord-Europa. De kern van hogedruk komt juist ten noorden van de Benelux te liggen waardoor de aangevoerde lucht nog wat warmer kan worden. Op 850 hPa stijgen de temperaturen tot 12-14°C waardoor we vanaf zondag uitkomen rond 27-29°C op neushoogte. Het is wel nog even afwachten hoe de wind precies zal waaien want een grotere invloed van de nog koele Noordzee zou de maxima wat kunnen drukken.

Tijdens het weekend schuift de hogedruk door.

Maandag zou het zelfs lokaal tropisch warm kunnen worden in de Benelux (28-30°C). Het zomerweer schakelt dan nog een versnelling hoger!

Maandag wordt het nog wat warmer.

Volgende week meer onzeker

Over de weertendens van volgende week zijn de weermodellen het duidelijk nog niet eens.

Grote onzekerheid over volgende week.

Het Europese weermodel laat de hogedruk boven Europa domineren waardoor alle lagedrukgebieden worden afgeblokt en naar het noorden afbuigen over de Atlantische Oceaan. Een zuidelijke tot zuidoostelijke luchtstroming voert daarbij steevast warme lucht aan naar de Benelux waardoor de temperaturen kunnen stijgen tot tropische waarden.

Weerpluim ECMWF.

Het Amerikaanse weermodel daarentegen laat de lagedruk op dinsdag-woensdag al wat dichterbij schuiven waardoor de aangevoerde lucht minder warm wordt. De temperaturen komen dan nog uit rond 23-25°C (en mogelijk daarna nog wat koeler). Voldoende stof dus om te discussiëren en analyseren onder deze blog!

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

24 uur geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen