184

Het onweerseizoen is duidelijk begonnen! Afgelopen dagen waren zogenaamde ‘popcorn’ onweersbuien actief over de Benelux met lokaal overvloedige neerslag. In Namen (BE) viel op 2 juni lokaal tot 65 liter in amper 1 uur tijd. Op 3 juni werd vooral het oosten van Nederland getroffen door enkele forse onweersbuien met wateroverlast tot gevolg. Vandaag moeten we opnieuw rekening houden met een onweerscenario. De buien worden verwacht in de late namiddag en kunnen gepaard gaan met windstoten, hagel en overvloedige neerslag!

Forse onweerslijn vrijdagnamiddag

Afgelopen dagen hebben heel wat regio’s het ook gewoon droog gehouden. Dat is altijd het geval wanneer het gaat om onweersbuien. We moeten in feite een onweerszone hebben die zich kan organiseren boven het noorden van Frankrijk om op grotere schaal klank- en lichtspel te voorzien. Dat is dus net de setting die vandaag op 4 juni 2021 wordt berekend. De onweerskansen worden hoog naar de late namiddag toe. We zien die kans eerst stijgen langs de Frans-Belgische grens om zich vervolgens noordwaarts uit te breiden.

Onze volgers uit Nederland moeten wellicht wachten tot de nacht van vrijdag op zaterdag om enkele buien te zien.

Vrijdagochtend is er reeds pittig onweer actief in de regio van Parijs.

Bovenstaande onweerslijn heeft zich gevormd in de nacht van donderdag op vrijdag en is vooral gedreven op hoogte. Dat betekent dat het systeem geen nood heeft aan dagelijkse opwarming (diurnal heating). Het is de verwachting dat het systeem zal instorten in de loop van vrijdagvoormiddag. Ondertussen vormt zich boven België en Nederland wel een regio waar de zon flink kan schijnen. Het kwik veert daardoor op naar een zomerse 25°C. De combinatie met een hoog dauwpunt zorgt later op vrijdag voor een “doef” of “zwoel” gevoel.

  • Onweersbuien in de buurt? Gemakkelijk te volgen via de regenradar!

Als weerdienst doen we beroep op diverse weermodellen waaronder AROME, HARMONIE, ICON en ECMWF. Uiteraard zijn er nog andere ook, die nemen we mee in de finale analyse. Concreet zijn de weermodellen fors te noemen met in de late namiddag en avondperiode een multicell onweer dat vanuit Frankrijk komt opzetten. Deze onweersbuien gaan zich namelijk verzamelen tot een klonter van onweersbuien.

De CAPE/shear waarden laten dit ook toe dat er enige organisatie ontstaat. De voordelen voor de onweerliefhebber zijn dat er op meerdere plekken nu onweer te zien zal zijn, wat afgelopen dagen minder makkelijk ging. De nadelen zijn dat zo’n multicells ook makkelijker stormschade kunnen veroorzaken door bijvoorbeeld: neerslag, wind en hagel.

  • Een weersverandering detecteren met een stormglas in de woonkamer? 🤩
Het Nederlandse weermodel HARMONIE laat de meeste neerslag zien voor het westen en centrum van België. Ook het zuidwesten van Nederland kan enkele fikse onweders krijgen. Andere weermodellen zoals ICON, AROME schuiven de onweerskans door naar het centrum en oosten van België. Er heerst dus wat onzekerheid in de weermodellen.

Technische uitleg onweersituatie

Op onderstaande soundings voor Doornik hebben we een verticale doorsnede gemaakt van de atmosfeer. Voor de volledige uitleg van hoe je een sounding moet interpreteren, verwijzen we je graag door naar dit artikel. Concreet komt het erop neer dat in de namiddag de meeste buien het single cell type zullen zijn en lokaal fors onweer genereren. Er is een hoge cape (1000-1500 J/KG beschikbaar) en een eerder beperkte windschering. Dit zorgt ervoor dat de buien zich dan nog moeilijk kunnen organiseren. De wolkentoppen van de onweersbuien kunnen doorschieten naar 10 tot 12 km en de convectie temperatuur ligt rond 24°C.

Dat betekent dat bij 24°C in thermometerhut convectiebellen kunnen opstijgen en cumuli zich kunnen vormen. De eerste stap in de ontwikkeling van onweersbuien. Vanaf 16u neemt de windschering een fractie toe tussen 0-6 km waardoor de organisatiegraad van de buien stijgt en ze gepaard kunnen gaan met meer randverschijnselen zoals hagel.

De onweersbuien balanceren tussen single cell en multicell en kunnen zich naar de avondperiode beter organiseren. De kans op felle windstoten, hagel en wateroverlast is aanwezig!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken