10 november 2020 - 5 min. lezen
203 reacties 203

Komende dagen mogen we zacht, maar licht wisselvallig herfstweer verwachten. Vooral op donderdag valt er enige tijd regen en staat er tijdelijk meer wind. Woensdag en vrijdag verlopen grotendeels droog. In het weekend vergroot opnieuw de kans op neerslag. Voorlopig blijft het ook aan de zachte kant voor november. Komt daar de komende weken verandering in?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Zacht maar licht wisselvallig herfstweer

Algemeen weerbeeld

De komende dagen blijven we onder invloed van een zuidwestelijke en licht gestoorde luchtstroming. De aangevoerde lucht is daardoor vrij zacht voor deze tijd van het jaar, met veelal maxima tussen 12 en 15°C. Op woensdag zorgt een rug van hoge druk voor droog weer. Donderdag passeert een klein hoogtelaagje over de Benelux. Een frontaal systeem daaraan verbonden trekt dan van west naar oost over de Benelux.

Vrijdag zorgt een mobiele hogedrukwig voor tijdelijk droger weer. Tegen het weekend lijkt een trog ons weerbeeld meer te zullen bepalen met een toenemende wisselvalligheid. We blijven wel aan de warme kant van de straalstroom, waardoor het zacht maar licht wisselvallig herfstweer zich doorzet.

Woensdag droog maar bewolkt

Morgen – woensdag – houden we het de hele dag droog. Er zit echter veel vocht gevangen in de onderste luchtlagen van de atmosfeer. We zullen dus moeten rekening houden met veel lage bewolking van het type stratus en stratocumulus.

Op 925 hPa zit er veel vocht gevangen (ECMWF).

Regionaal kans op (dichte) mist

Op sommige plaatsen start de dag dan ook met nevel en mistige condities. Lokaal zou die mist zelfs dicht en hardnekkig kunnen zijn, met beperkte zichtbaarheden. Dat lijkt vooral het geval te zijn in de Ardennen, alsook in de noordelijke en noordoostelijke regio’s van Nederland, althans volgens HARMONIE en ECMWF. Het is vrij zacht: de maxima liggen morgen tussen 10 en lokaal 14°C.

Regen en wind op donderdag

Donderdag passeert een regenzone tijdens de ochtend en voormiddag vrij snel van west naar oost over de Benelux. De regenzone zal vooral over Nederland nog even blijven slepen. De zuidwestenwind zal ook een tandje bijsteken en zal vrij krachtig waaien. In de kustregio’s staat er soms een krachtige wind. In de loop van donderdag zou het geleidelijk droger worden vanaf het westen door het naderen van een mobiele hogedrukwig.

Wisselvallig weekend

Vrijdag zou overwegend droog moeten verlopen, als een mobiele wig van hogedruk passeert. In de loop van de dag zal de bewolking wel toenemen op nadering van een koufront. Tijdens het weekend zou het zacht maar licht wisselvallig herfstweer aanhouden met af en toe wat regen.

Vrijdag verloopt droog, later nadert een regenzone vanaf het westen.

Weersverwachting (middel)lange termijn

Temperatuurpluim

De temperatuurpluim toont ons dat we de komende periode zacht, maar licht wisselvallig herfstweer mogen verwachten. Vooral op donderdag en tijdens het weekend zijn er neerslagkansen (zoals hierboven besproken). Ook op de iets langere termijn toont de pluim nog steeds neerslagkansen. De onzekerheid qua temperatuur wordt wel fors groter. We zien een duidelijke bifurcatie ontstaan binnen een termijn van +7 dagen. Er zijn overigens heel wat leden die opteren voor een koeler weertype. Het gemiddelde daalt ook duidelijk op de langere termijn.

zacht maar wisselvallig herfstweer

Wat brengt de lange termijn?

Volgens het Europese model houden we de komende 2 weken nog vast aan de zachte temperaturen. Tegen het einde van de maand lijken de temperaturen terug te keren naar normale waarden voor november.

De voorspellingen voor de NAO index vertonen een duidelijke dalende trend. Dat is alvast gunstig om een mogelijke westcirculatie een halt toe te roepen en de kansen op blokkades van hogedruk te vergroten. Het Amerikaanse model GFS laat deze trend ook zien in z’n verwachting op de lange termijn, met de opbouw van een hogedrukgebied.

De vraag is natuurlijk waar dat hogedrukgebied zal postvatten. Als het boven onze regio terecht komt, krijgen we wellicht normale temperaturen met ‘s nachts wat lichte nachtvorst. Waar we natuurlijk allen op hopen is een positie boven Scandinavië, met aanvoer van koude oostelijke lucht. Of wordt het andermaal een Eurohoog, met aanvoer van zachte zuidelijke lucht? Heel wat voer om over te discussiëren de komende tijd!

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken