348

Na een stormachtige dinsdag blijft het ook de komende dagen wisselvallig weer. Met regelmaat trekken buien vanaf het (noord)westen over de Benelux. Volgend weekend bereikt een portie zeer zachte lucht de Lage Landen en wordt het tijdelijk zeer zacht. Mogelijk gaat dat ook gepaard met (zwaar) onweer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Koel weer dankzij maritiem polaire lucht

Een lagedrukgebied schoof via de Britse Eilanden via de Noordzee naar Denemarken op dinsdag. Dit zorgde voor stormweer met regen, buien en felle rukwinden. De kaap van 100 km/u werd niet bereikt, maar ver zaten we daar niet af. Mei is duidelijk gestart met het elan van april, met koel weer.

Tot nu toe hebben de weergoden duidelijk zin in een koeler dan normaal jaar (2021). (KNMI)

Het algemeen patroon zit voorlopig dan ook muurvast met de straalstroom die ten zuiden van de Benelux is gepositioneerd. Over het algemeen geldt:

  • Straalstroom ten zuiden van de Benelux -> koel weer

De nabijheid van de “linker-uitgang” van verschillende jetstreaks zorgt daarbij voor een dynamisch weertype. Op hoogte zorgt divergentie voor convergentie aan het oppervlak. Het gevolg is een onstabiele atmosfeer met stijgende luchtbeweging en de vorming van buien (en onweer!). Neem daarbij de polaire bovenluchten en het vocht van de Noordzee en alle ingrediënten zijn aanwezig voor koel en wisselvallig weer in mei.

De straalstroom ligt ten zuiden van de Benelux.

Veel hoger dan 12-13°C geraken de temperaturen dan ook niet. Op 850 hPa schommelt het kwik rond 0°C (en net daaronder). Met een wisselende bewolking mogen we daar dan 12-14°C bijtellen. De som klopt. Voor warm weer moeten we dezer dagen nog naar het zuidwesten (Spanje – Andalusië) of het zuidoosten (Griekenland – Turkije) van Europa. Voorlopig zit de zomer “op slot”.

Zomerweer heerst dezer dagen in het zuidwesten en in het zuidoosten van Europa.

Zachter tijdens het weekend

Tijdens het weekend (eigenlijk vrijdag al) wordt het dan zeer interessant. Een lagedrukgebied nadert van over de Atlantische Oceaan en wordt afgeblokt door een opbouwend hogedrukgebied boven Oost-Europa. Hierdoor komt het lagedrukgebied tot stilstand ten westen van Europa en wordt een uitzakkende trog gevormd. Tegelijk ontwikkelt er zich boven Europa een rug. Geplet tussen deze twee kantelt de straalstroom van west-oost naar zuid-noord, waardoor er zeer zachte lucht naar het noorden wordt gepompt.

Een lagedrukgebied komt tot stilstand ten westen van Europa waardoor Europa in de zachte lucht terecht komt.

Zomers warm of .. toch niet?

De vraag is, waar komt de opwaartse tak precies te liggen. Terwijl de weermodellen afgelopen weekend de zachte lucht recht over de Benelux lieten passeren, lijkt het lagedrukgebied nu toch wat meer naar het oosten op te schuiven. De warmste lucht is daardoor bestemd voor Centraal-Europa (+ föhn aan de noordkant van de Alpen) en de Benelux krijgt met een grenslucht te maken. Dit levert geen stabiel zomers warm weer op, maar wel onstabiel en zwoel weer met kans op (hevig) onweer.

De grens tussen koelere lucht en zeer zachte lucht ligt dichtbij.

Kans op onweer neemt toe

Vooral zondag lijkt de kans op onweer groot te worden. De warme lucht wordt dan meer verdreven naar het oosten en dat gaat gepaard met onstabiliteit. Daarnaast is de windschering (de verandering van wind met de hoogte) zeer groot, waardoor de kans op hagel/dynamisch onweer aanwezig is. Mogelijk start komend weekend dan ook het zomers convectief onweerseizoen.

Grote kans op onweer voorlopig op zondag 9 mei.

Volgende week (weer) minder warm

Waar de grens ook terechtkomt komend weekend, volgende week tonen de weermodellen een (bescheiden) afkoeling. De temperaturen zakken naar normale waarden tussen 15 en 20°C. Of het ook droog blijft is nog maar de vraag. De nabijheid van verschillende koudeputjes en hoogtelagen zorgen steevast voor onstabiele settings met kans op wisselvallig weer met buien. Dergelijke zaken zijn zeer moeilijk te voorspellen op voorhand dus daar gaan we ons voorlopig ook nog niet aan wagen. Eerst maar eens zien waar we dit weekend uitkomen met de temperaturen en of de opening van de terrassen wordt afgesloten met “spetterend weer”.

20°C en meer tijdens het komende weekend, (lichte) afkoeling daarna.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken