23 juli 2021 - 4 min. lezen
60 reacties 60

Na de zondvloed van 12-15 juli 2021 hebben we afgelopen dagen droog en rustig zomerweer gekregen. De temperaturen schommelden tussen 20 en 25 graden. Vanaf zaterdag verandert dat beeld en wordt het wisselvallig en geleidelijk ook minder warm. Er is zelfs kans op hevig onweer. Is dit een tijdelijke dip?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hittegolf in het Verenigd Koninkrijk

De zomerse periode van de afgelopen dagen werd veroorzaakt door een hogedrukgebied in onze omgeving. In combinatie met een hoogtelaagje voor de kust van Portugal zorgde dit voor aanvoer van zachtere lucht op hoogte met temperaturen rond 20-25 graden of zelfs iets erboven. In het Verenigd Koninkrijk kwam het tot een hittegolf en zelfs nieuwe temperatuurrecords. Uitzonderlijke periode daar!

Heet weer in het Verenigd Koninkrijk en Ierland

Maar waarom werd het dan bij ons niet zo heet? Daarvoor moeten we kijken naar de oriëntatie van het hogedrukgebied. Op onderstaande weerkaart van GFS is duidelijk dat het hogedrukgebied zich pal boven het VK bevindt, met aan de oostflank wat koelere lucht dat kan afzakken. Vandaar dat het in het noorden van Nederland de afgelopen dagen vaak minder warm was dan in het zuidwesten van België. De windrichting speelde hier dus een belangrijke factor!

Weersverwachting komende dagen

De verschillende weermodellen laten de komende dagen het hoogtelaagje opschuiven richting de Benelux. Dit resulteert in wisselvallig en geleidelijk minder warm weer. Dit is wel een vrij traag proces waardoor het in de eerste instantie nog vrij warm blijft, maar met kans op buien. Pas in de tweede helft van volgende week daalt het kwik naar temperaturen rond 20 graden, wat iets te fris is voor de tijd van het jaar.

Op zaterdag trekt in de voormiddag een eerste (zwakke) golf van buien over de Benelux. Vanuit het zuidwesten wordt het geleidelijk bewolkt en kan er ook wat regen vallen. Daarna klaart het tijdelijk op met temperaturen die opveren. De maxima klimmen dan tot lokaal 25 graden, maar dit wordt meteen afgestraft met pittige onweersbuien.

  • De detailbespreking kan hier gevonden worden

Op zondag herhaalt het hele fenomeen zich opnieuw. De dag start met enkele lokale (onweers)buien, maar al gauw verspreiden deze zich over de volledige Benelux. Er kan lokaal opnieuw een aardige hoeveelheid neerslag vallen. De temperaturen doen ook al een stapje achteruit met maxima tussen 20 en 25 graden.

Ook op maandag en dinsdag schommelt het kwik nog tussen 20 en 23 graden met in de loop van de dag steeds enkele buien, eventueel met onweer.

Vanaf woensdag neemt de onzekerheid dan opnieuw toe in de weermodellen. Er zijn weermodellen die met een tijdelijke opstoot van zachtere lucht komen (GFS). De temperaturen kunnen woensdag en vooral op donderdag oplopen tot 25 graden. Het Europese weermodel moet hier niets van weten en laat een koufront snel doortrekken met frissere temperaturen rond 20 graden.

Weersverwachting begin augustus

Opnieuw lijken de sturende weerpatronen op de aarde (zoals MJO en ENSO) ons opnieuw een koelere en wisselvalligere episode te geven. In EC46 zijn deze signalen goed te zien. Een trog/lagedrukgebied blijft de komende weken in onze omgeving trappelen. Dit resulteert in wisselvalliger weer met temperaturen onder normaal. Bemerk ook hoe het lagedrukgebied ingesloten zit tussen verschillende hogedrukgebieden. Opnieuw een geblokkeerde situatie!

Ook in de weerpluim is deze tendens goed te zien. De temperaturen zakken geleidelijk om tegen begin augustus uit te komen rond 20 graden. Er zijn daarbij vrij weinig uitschieters naar boven te zien, wat opmerkelijk is aangezien we warmste dagen van het jaar benaderen. Het blijft daarbij ook wisselvallig. Een zomerse periode lijkt er voorlopig niet opnieuw in te zitten!

Wisselvallige en frisse weerpluim van ECMWF

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken