107

De zomer balanceert momenteel op een zomers intermezzo en wisselvallige vooruitzichten. Van een structureel droge en warme zomer kunnen we voorlopig moeilijk spreken. Wie wil profiteren van het aangename zomerweer kan dat best nog doen de komende dagen, want richting het weekend stijgen de kansen op buien met zelfs klank- en lichtspel. Zijn we opnieuw vertrokken voor een periode met lokaal noodweer of blijven de schermutselingen beperkt. Meer informatie over de onweerskansen in het weekend in dit artikel.

Klein lagedrukgebied is de boosdoener

Het mooie en zomerse weer op heel wat plaatsen wordt momenteel veroorzaakt door een opstuw van hogedruk. Zonnige condities zijn voor veel regio’s in de Benelux aan de orde. Enkel Nederland heeft wat last van een noordwestelijke aanvoer en lokaal wat lage wolkenvelden. Een groot verschil met de gebieden langs de Frans-Belgische grens waar het al enkele dagen zomers warm is met veel zonneschijn. Tot en met vrijdag behouden we deze thermische verdeling en kunnen we ook voor het noorden van Nederland wat hogere temperaturen beloven.

Op vrijdag 23 juli 2021 op veel plaatsen aangenaam tot zomers warm.

Vanaf zaterdag verandert het weerbeeld. Een kleinschalig lagedrukgebied duikt onder het Verenigd Koninkrijk door richting het westen van Frankrijk. Aan de voorzijde ontstaat een ‘onweersneus’ die de warmte zal transformeren in een onstabiele luchtsoort. Zo kunnen er in de nacht van vrijdag op zaterdag reeds stevige onweersbuien ontstaan over het westen en centrum van Frankrijk. Deze buien blijven buiten onze grenzen tot en met zaterdag.

We herkennen het lagedrukgebied ten zuiden van het Verenigd Koninkrijk. De Benelux wordt gemarkeerd in de streepjeslijn. De onstabiliteit is aanwezig voor enkele regen- en onweersbuien

Onweerskansen op zaterdag 24 juli 2021

Op zaterdag beginnen we bewolkt met de eerste regenwolken langs de Frans-Belgische grens. Er kunnen dan ook al enkele buien ontstaan boven België die lokaal onweerachtig kunnen zijn. De kans op onweer stijgt richting het middaguur en vooral voor Nederland wanneer de temperatuur daar nog iets hoger kan oplopen. Tegen de avondperiode daalt de CAPE opnieuw waardoor ook het onweerrisico zal afnemen. De kans op randverschijnselen zoals hagel en windstoten is eerder aan de lage kant.

De wind op 700 hPa waait flink door wat wil zeggen dat eventuele onweersbuien zich snel verplaatsen van locatie. De kans op wateroverlast door stationaire buien is dan eerder klein, desalniettemin moeten we rekening houden met plaatselijk stevige neerslagsommen.

Zaterdag kunnen lokale onweersbuien voor meer regen zorgen. Afhankelijk van het tijdstip en locatie schommelen de neerslaghoeveelheden tussen 10 en 30 mm.

Onweerskansen op zondag 25 juli 2021

Zondag bevindt de kern van lagedruk zich ten zuidwesten van Londen, boven de Noordzee. Hierdoor staat er een strak windveld gericht naar de Benelux. Er kunnen windstoten ontstaan van 40 tot 60 km/u en het is sterk wisselvallig. Van tijd tot tijd trekken er enkele buien over de regio die steeds gepaard kunnen gaan met een donderslag. De hoogste kans op onweer wordt gereserveerd voor de namiddag. Zoals we duidelijk zien op onze onweerskanskaart is de kans op klank- en lichtspel wel kleiner dan op zaterdag.

Op zondag is de hoogste kans op onweer actief voor het noordoosten van Nederland. Dat is logisch aangezien de warme lucht daar het langst over de regio blijft plakken.
Op zondag is er verspreid in de Benelux kans op enkele regenbuien die vergezeld kunnen gaan met onweer. De kans op hoge neerslagsommen is beduidend kleiner dan op zaterdag.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen