14 februari 2020 - 6 min. lezen 124 reacties

Ondertussen is het opnieuw half februari en van enige vorm van winter is nog altijd geen sprake geweest. Enkel de gebieden boven de 500 meter hebben al tijdelijke sneeuwtapijtjes gehad en zelfs die stelden niet veel voor in vergelijking met andere jaren. De afgelopen dagen verliepen zelfs eerder herfstachtig, met veel wind en aardig wat neerslag. Komt hierin nog verandering?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van winterweer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Februari tot nu toe

De winter is nog niet op het toneel verschenen. De eerste helft van de maand verliep dan ook te zacht. Op dit moment hebben we een gemiddelde temperatuur van 7 graden in De Bilt (tegenover 3.3 graden over de gehele maand). Er is lokaal ook vaak aardig wat neerslag gevallen, maar het meest opvallend was de storm Ciara.

De laatste maand van de meteorologische winter tot nu toe.

De oorzaak van Ciara was een zeer actieve straalstroom. De kou zit goed opgesloten op de noordpool, waardoor een sterke temperatuurgradiënt ontstaat op de oceaan die de straalstroom voedt. Ook de afwijking van de temperatuur toont aan dat ongeveer de gehele zone van 45° NB – 65° NB in de zachtere lucht zit.

De storm Ciara stond al enige tijd op de weerkaarten en leek maar niet echt af te zwakken. Uiteindelijk vielen de rukwinden nog mee met in het binnenland vooral 100-110 km/u en aan zee richting 130 km/u. Dit resulteerde vooral in omgewaaide bomen en lokale problemen. Ook het treinverkeer ondervond plaatselijk grote hinder. De storm werd aangevuurd door een actieve straalstroom en een linkeruitgang van de jetstreak, waar divergentie op hoogte wordt bevorderd.

Top 5 van de maximale windstoten in België en Nederland.

Huidige situatie weerbeeld

Na de passage van het lagedrukgebied gisteren met regen, is er vandaag sprake van een tijdelijke rug. Dit levert een droge dag op met wat zon en hoge bewolking.

Er ontstaat tijdelijk een rug van hogedruk op het Europese vasteland. Bemerk de zeer lage luchtdruk op de oceaan!

Deze rug is echter van korte duur, want de straalstroom op de oceaan komt opnieuw op dreef. Dit is ook te zien aan het nieuwe oceaangeweld dat zich klaarmaakt. Op zeer korte tijd daalt de luchtdruk tot 925 hPa en zelfs nog lager op de Atlantische Oceaan.

Opnieuw een zeer sterke straalstroom richting het weekend.

Komende periode

Aankomend weekend loopt de temperatuur op na de passage van het warmtefront. De wind neemt vervolgens ook snel toe. In de loop van zondagavond passeert dan opnieuw een actief koufront met stevige rukwinden. Deze lopen wel iets minder hoog op dan bij Ciara. Nu houden de meeste modellen het op 80 à 90 km/h, waarbij het Amerikaans weermodel een tikkeltje feller is dan de Europese variant. Van winter is en blijft dus geen sprake!

Na de passage van het koufront hebben we opnieuw te maken met een trog waarbij het wisselvallig blijft. We moeten al kijken naar de tweede helft van volgende week vooraleer het mogelijk wat droger wordt. Vanaf hier neemt dan ook de spreiding tussen de modellen toe. De operationele run van het Amerikaans weermodel laat de straalstroom iets noordelijker trekken, waardoor de kans op neerslag beduidend kleiner wordt. Ook de temperaturen zouden hiermee iets hoger kunnen klimmen. De uitdraai van EC laat de straalstroom iets zuidelijker liggen door een diepere trog, waardoor de kans op neerslag toch iets groter is.

In het GEFS is het scenario van het passeren van ruggen en troggen goed te volgen. Op het einde van de pluim wordt het zeer onzeker. Het gemiddelde lijkt opnieuw te dalen op T500 hPa, maar er zijn ook leden die een rug aanhouden.

Het verloop van troggen en ruggen in GEFS.

De temperatuurpluimen van beide modellen zijn het wel eens. De winter komt niet op bezoek en de kansen op winterse neerslag zijn de komende periode ook sterk beperkt.

Op de neerslagpluimen is ook duidelijk het verschil in positie van de straalstroom te zien. Bij het EPS ligt deze wat zuidelijker, waardoor regenzones de weg naar de Benelux makkelijker vinden. In het GEFS ligt die iets noordelijker waardoor het ook droger verloopt.

Stratosferische polar vortex

De stratosferische polar vortex (SPV) is al de gehele winter vrij actief en heeft een goed gesloten structuur. Ook op troposferisch niveau heeft dit zijn uitwerking. Zo blijft de kou steeds goed opgesloten op de pool (zie eerder). Op dit moment is er sprake van een “height wave 1”, maar deze zwakt af en verdwijnt. De SPV neemt ook zijn plaats boven de pool terug in.

De zwakke Wave 1 warming verdwijnt en kern van de SPV komt terug boven de pool.

Ook de komende tijd blijft de SPV sterk actief en worden eventuele koude-uitbraken in de kiem gesmoord door een sterke koppeling met de troposfeer. Dit is ook zichtbaar in de pluimen van hierboven.

Stijging van de zonale winden op hoogte door herpositionering van de SPV naar de pool.

Seizoensmodellen

Seizoensmodellen zitten de laatste tijd vaak op het goede spoor. Voorgaande winter hadden de seizoensmodellen een algemene trend (grootschalige patronen) en die kwam in grote mate uit. Ook deze winter is dat opnieuw het geval. De afgelopen maanden werd er steeds een positieve NAO index berekend en dit lijkt ook van toepassing te zijn op deze winter.

Ook de komende maanden verwachten deze modellen een te hoge temperatuur (ongeveer 0.5 tot 1.5 graden te warm). Enkel juni heeft voorlopig een signaal dat de maand echt te nat zou verlopen. Het ziet er dus naar uit dat we opnieuw een vrij droog voorjaar tegemoet gaan, maar misschien zitten de modellen er voor de lente wel naast….

Conclusie

De winter vindt de weg nog steeds niet naar de Benelux. De eerste zeven dagen blijft het eerder herfst met op zondag stevige rukwinden en veel neerslag. Verder op termijn kan het eventueel wat droger worden, maar dit moet nog bevestigd worden.

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken