29 januari 2021 - 6 min. lezen
2355 reacties 2355

Het weerbeeld is winters tijdens het weekend, met op zaterdag (smeltende) sneeuw in België. Tijdens de nachten is het koud met lichte nachtvorst. Begin volgende week zou de kou zich geleidelijk opnieuw terugtrekken richting het noordoosten en stroomt er zachtere lucht binnen vanaf het zuidwesten. Het wordt dan opnieuw wisselvalliger met regen. In de overgang is ook nog (smeltende) sneeuw mogelijk, vooral over delen van Nederland. In het tweede deel van de week liggen alle opties nog open en is het momenteel een clash tussen zachte en koude scenario’s. Krijgen we toch nog een inval van Koning Winter of zal het zachte scenario andermaal zegevieren?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Veel regen de afgelopen dagen

De afgelopen dagen was de winter ver te zoeken. Het was zeer zacht, met temperaturen tot wel 11°C. De ene na de andere regenzone passeerde de revue en met de natte voorgeschiedenis van de afgelopen tijd zorgt dat ervoor dat het oppervlak stilaan verzadigd raakt met water en dat ook de beken en rivieren te kampen hebben met hoge waterstanden. In sommige gebieden treden beken of rivieren dan ook stilaan buiten hun oevers.

Er komt niet meteen beterschap op de weerkaarten, want na een licht winters weekend zou het volgende week opnieuw wisselvalig worden met regelmatig regenzones die zullen passeren.

Winters tijdens het weekend

(Smeltende) sneeuwzone op zaterdag

Vooraleer het opnieuw zachter zal worden, wordt het eerst winters tijdens het weekend. Vanuit het noordoosten verovert koudere lucht stilaan de Benelux. Op zaterdag zorgen koudere temperaturen in combinatie met neerslag opnieuw voor (smeltende) sneeuwkansen. Op het grensgebied tussen koude en iets zachtere lucht bevindt zich namelijk een frontaal systeem dat pal over België komt te liggen. De exacte positie van het front is echter nog ietwat onzeker, maar op basis van de meest recente runs zou de zone wel eens iets noordelijker kunnen komen te liggen dan weermodel ECMWF schetst in onderstaande kaart.

Een neerslagzone ligt morgen dwars over België (ECMWF). Wellicht zal de koers iets noordelijker liggen.

Door het binnensijpelen van koudere lucht uit het noordoosten zal de neerslag stilaan transformeren in (smeltende) sneeuw. Over het uiterste zuiden van de Benelux is het nog wat zachter en valt de neerslag meestal in de vorm van regen. De temperaturen schommelen tussen 0 en 2°C op de meeste plaatsen over het noordelijk en centrale deel van de Benelux en tussen 2 en 4°C in het zuiden. Of de sneeuw ook zal kunnen blijven liggen, is maar de vraag. Mogelijks wordt het hier en daar eventjes wit, maar dan moet de sneeuwval van voldoende intensiteit zijn (isothermie), aangezien zowel de luchttemperatuur als de bodemtemperatuur licht positief zullen zijn.

Meer informatie over de sneeuwsituatie is te lezen in dit artikel.

Sneeuwval op zaterdag volgens HARMONIE, die de zone iets zuidelijker intekent dan andere modellen.

Koude maar droge zondag

Tijdens de nacht van zaterdag op zondag gaat het overal vriezen. Op zondag zorgt de aanwezigheid van een mobiele hogedrukwig voor een stabilisatie van het weer. We krijgen dan een mooie maar koude winterdag, met temperaturen tussen 1 en 3°C op de meeste plaatsen. Op de Hoge Venen blijft het vriezen. Tegen de avond neemt de bewolking toe en tijdens de nacht naar maandag nadert een storing opnieuw de zuidelijke delen van de Benelux.

Zacht en wisselvallig of toch niet?

Begin volgende week worden de weerkaarten weer wat onzekerder. Storingen zouden dan opnieuw de weg vinden richting de Benelux, met een toenemende wisselvalligheid. De temperaturen zijn echter nog erg onzeker. Na een nog relatief koude maandag, bij temperaturen rond 3°C, zou het op dinsdag en woensdag opnieuw zachter worden, vooral over het zuidelijke deel van de Benelux.

De grens met de koude lucht zou over Nederland komen te liggen. Daar zou het wel eens koud kunnen blijven, vooral over het noordoosten. Storingen zouden dan in België voornamelijk regen brengen, maar over grote delen van Nederland zou de neerslag nog winters kunnen zijn onder de vorm van smeltende sneeuw of sneeuw. Dat zullen we de komende dagen goed moeten opvolgen…

Dinsdag ligt de grens met koudere lucht pal over Nederland. In België is het zacht en valt er regen, in Nederland heeft de neerslag nog een winters karakter…

In het tweede deel van de week zijn de weerkaarten zeer onzeker en kan het werkelijk nog alle kanten uit.

Krijgen we nog een echte winterinval?

Hoe het weerbeeld tijdens de eerste februariweek verder zal evolueren is voorlopig nog koffiedik kijken. De afgelopen dagen zagen we zowel bij ECMWF als GFS mooie winterse kaarten opduiken waarbij kleine lagedrukgebieden onder ons door zouden duiken en we in een oostelijke stroming zouden terecht komen met echte transportkoude. Zo’n scenario zou een heuse winterinval betekenen, maar om het zover te laten komen moeten wel echt alle puzzelstukjes in elkaar vallen…

Op de temperatuurpluimen zien we dan ook een grote onzekerheid ontstaan volgende week. Er zijn scenario’s die voor zo’n koude-inval kiezen, maar er is nog heel wat bifurcatie aanwezig, met ook nog heel wat zachtere clusters. De OPER van ECMWF vanmorgen zag er zeer belovend uit op de LT, en ook GFS toonde gisteren nog zo’n scenario. De 12Z run van GFS is echter al minder optimistisch en laat de koude niet meer tot bij ons komen.

De kaarten laten wel duidelijk zien dat de koude niet veraf is en een kleine verschuiving op de kaarten een wereld van verschil kan brengen… Laat ons hopen dat het nu wél eens lukt, na de vele mislukte pogingen deze winter…

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

3 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

14 april 2024 - 6 min. lezen