29 januari 2021 - 4 min. lezen
318 reacties 318

Het lijkt wel alsof de weergoden qua timing altijd het weekend op het oog hebben voor een speldenprik van de winter. Ook dit weekend is dat niet anders met toenemende kou vanuit het noordoosten. In combinatie met een neerslagzone die op zaterdag over het noorden van Frankrijk trekt, levert dat lokaal opnieuw sneeuw op. Weermodellen leggen de focus van de sneeuwkansen op België. In Nederland blijft het volgens de meeste weermodellen droog maar koud. In deze weersverwachting meer details over de sneeuwzone die op zaterdag over België trekt.

Zaterdag wordt het kouder en kouder

Voor de weersverwachting maken we gebruik van AROME en HARMONIE. Dat zijn beiden fijnmazige weermodellen die goed gebruikt kunnen worden in tijden met sneeuw, storm en onweer.

  • Registreer de temperatuur digitaal en zend de gegevens naar het internet. Dit weerstation doet dat allemaal automatisch! 😍

In de nacht van vrijdag op zaterdag drijven er nog enkele buien vanaf de Noordzee binnen. Dit zijn regenbuien ondanks koelere lucht die komt binnensijpelen vanuit het noordoosten. Zo kan het zaterdagochtend op meerdere plaatsen in Nederland tot vrieskou komen. In België is het dan op veel plaatsen nog warmer met maxima die in de vroege ochtend worden bereikt. Een vrij atypische situatie, want later op de dag wordt het kouder.

Zaterdagochtend vriest het op veel plaatsen in Nederland licht. In België is rond 07:00 nog vrij weinig aan de hand.
Tegen het middaguur komt de koudere lucht opzetten vanuit het noordoosten. Dan wordt het ook amper 1°C in veel regio’s van België. Een aparte weersituatie.

Samen met de infiltratie van koudere lucht uit het noordoosten stijgt ook de kans op winterse neerslag boven België. Dat hebben we te danken aan een lagedrukgebied die richting Frankrijk duikt en aan de noordflank een neerslagzone bevat. Wanneer de koude lucht in aanraking komt met de neerslagzone transformeert de regen geleidelijk in (smeltende) sneeuw. In hoger gelegen gebieden kan de sneeuw opnieuw tijdelijk blijven liggen. Elders is de bodem wellicht net te warm om sneeuwaccumulatie te voorzien.

  • Heb jij al een sneeuwschop in huis gehaald? Mogelijk is dat nodig in februari met interessante winterkaartjes 😉

Wanneer begint het te sneeuwen op zaterdag?

Sneeuwliefhebbers in Nederland moeten voor de sneeuw naar België kijken. Een sneeuwzone ontwikkelt zich in de loop van de voormiddag langs de Frans-Belgische grens en schuift langzaam op naar het noorden.

Zaterdagochtend rond 07:00 valt de eerste neerslag langs de Frans-Belgische grens. Dat lijkt volgens HARMONIE in eerste instantie regen te zijn.
Omstreeks 11:00 zien we een duidelijke transformatie van de regen naar (smeltende) sneeuw. Op enige hoogte (100 m) kan de sneeuw dan tijdelijk blijven liggen en accumuleren
Na 15:00 verlaat de winterse neerslagzone met sneeuw België via het zuiden. Het wordt dan overal droog met dalende temperaturen en kans op gladheid!

Inschatting sneeuwhoeveelheid op zaterdag

Voor een sneeuwdek te berekenen is het altijd belangrijk om rekening te houden met de bodemtemperatuur. Het is daarom niet zo dat de waardes op onderstaande kaartjes altijd de realiteit 1 op 1 voorstellen, want ze hebben soms nog wat moeilijkheden met die bodemtemperatuur. Daarom wordt de illusie gewekt dat er flink wat sneeuw kan blijven liggen.

Het Nederlands weermodel HARMONIE berekent een potentieel sneeuwdek van enkele centimeters langs de Frans-Belgische grens. Merk ook de sterke sneeuwsignalen op voor Duitsland en de Ardennen waar de winter opnieuw in het zadel kruipt.
Het Frans weermodel AROME berekent een gelijkaardig verhaal, maar stuwt de sneeuwzone iets noordelijker. Zoals altijd is dit een verhaal van nauwlettend opvolgen. Bij NoodweerBenelux zit u op de eerste rij met de sneeuwupdates.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken