28 juli 2015 - 5 min. lezen 8 reacties

De zomer keert vanaf donderdag heel geleidelijk terug. De temperatuur gaat langzaam stijgen naar een zomerse waarde van 25 graden en misschien zit er zelfs nog meer in het vat. Daarmee gaan we straks een koele en natte periode afsluiten. De zomer van 2015 begint qua weersituaties een boeiend exemplaar te worden.

Er is al van alles in voorgekomen. Zoals een hittegolf en dan nu ook een zomerstorm. Aanhoudende droogte werd gevolgd door veel regen (vooral in het noorden van Nederland). Niemand zit daar natuurlijk op te wachten in de maanden juli en augustus. Even leek het er zelfs op dat het patroon van wisselvallig en te koel weer zich ging verlengen. Gelukkig hebben de weergoden andere plannen…

Eerst nog koel en regenachtig

Luchtdruk-GFS-maandag
Op bovenstaande weerkaart zien we een complex systeem van lagedrukgebieden liggen boven Scandinavië en onze omgeving. Als u de isobaren volgt, tegen de wijzers van de klok in, ziet u dat warm zomerweer, met een noordelijke aanvoer van polaire lucht, geen kans maakt. Neen, deze situatie zien de liefhebbers van sneeuw graag in de winter. De huidige setting zou dan garant staan voor een zeer koude bovenlucht met de nodige winterse buien.

Tot en met donderdag blijft het nog veel te koel en wisselvallig voor de tijd van het jaar. Daarbij heeft Noord-Nederland geen goede papieren met veelvuldig regenbuien en weinig zon. Op woensdag en donderdag groeit zelfs de kans op waterhozen (koude bovenlucht in combinatie met het warme Noordzeewater).

België heeft daar minder last vast. De zon zien we daar net wat meer en het kwik loopt iets verder op. Tot donderdag schommelt het kwik in de middag tussen 16 en 19 graden. Dat is een stuk lager dan 23 graden waar we recht op hebben volgens de norm. En net dat iets minder dan de 35 graden van enkele weken geleden 😉

Vanaf vrijdag stabieler en warmer

Luchtdruk-GFS-Vrijdag
Vrijdag zien we een hogedrukgebied zich opbouwen boven onze omgeving. Deze lag al mooi klaar op de Atlantische Oceaan (afbeelding op 1e weerkaart) en wordt keurig meegenomen door de straalstroom. Daarna zien we twee interessante dingen gebeuren op de weerkaart. Lagedruksystemen genummerd met de cijfers 1 en 2 zorgen voor een stevige WAA waardoor het hogedrukgebied een flinke push krijgt. Hiermee gaat het Europese continent geleidelijk verder opwarmen en gaan wij profiteren van een warmer en zonniger weertype. De straalstroom gaat als kers op de taart ook nog eens meanderen (positie van zuid naar noord). Allemaal positieve signalen voor een herstart van de zomer.

Warm zomerweer op termijn

Luchtdruk-GFS-dinsdag

Als we de weerkaart voor dinsdag 4 augustus bekijken zien de dat de WAA (warm air advection) goed zijn werk heeft gedaan. De rode kleuren zijn weer terug in onze omgeving en we zien een vlak hogedrukgebied op het Europese continent. De temperatuur op het 850 hPa vlak (1500 meter hoogte) loopt op tot tegen de 20 graden. Dat staat garant voor tropische temperaturen. Echter de situatie oogt niet stabiel voor een langere tijd. We missen een sterk hogedrukgebied. Even opvolgen de komende dagen.

Ik denk dat de warmte op het Europese continent zich wel kan blijven handhaven. Dat hebben we eerder deze zomer ook gezien waarbij het lang duurde voordat het echte koelere weer in de Benelux kon doorbreken. Met de maand augustus zijn de hondsdagen aangebroken en daarbij zien we klimatologisch een verhoogde kans op warmer weer waarbij de kans op onweer toeneemt.

Het zal mij dan ook niet verbazen dat het in de huidige setting snel tot onweer komt. De eerste mogelijkheid lijkt zich daarmee aan te dienen rond 4 augustus. De vraag rest hiermee dan ook hoe lang het mooi en stabiel zomerweer in onze regio actief blijft.

Weerpluim ECMWF

Weerpluim ECMWF

Om de waarde van de weersverwachting in te schatten bekijken we de weerpluim. Als voorbeeld zijn dit de berekeningen voor Zuid-Nederland. De situatie die wordt aangeduid met het cijfer 1 is betrouwbaar en we zien dan ook een zeer geleidelijke stijging van de temperatuur. Komend weekend komen we op meerdere plaatsen eindelijk weer iets boven de 20 graden uit. Logisch, de polaire luchtsoort in combinatie met een natte ondergrond doet de temperatuur nog niet hoog oplopen.

Wil het snel gaan veranderen dan hebben we een zuidelijke luchtstroming nodig. De situatie die wordt aangeduid met het cijfer 2 is de trend van de temperatuur na het weekeinde. U ziet een grotere spreiding en niet alle leden gaan mee met een zeer warm weertype. Eerder zien we hierbij wat schommelingen in de verwachte temperatuur. Dat zal te maken hebben met de windrichting en het bijbehorende weertype.

Samenvattend woordje

Na een koele en natte periode gaat het weerbeeld vanaf vrijdag flink stabiliseren. Hierbij zien we meer zon en blijft het enkele dagen droog. De temperatuur klimt geleidelijk uit het dal en gaat na het weekeinde flink oplopen. Mogelijk wordt het het zelfs even tropisch warm.

De hitte lijkt dan tijdelijk te zijn omdat we een stabiele configuratie missen op de weerkaarten. De kans op onweer neemt toe. Gezien de geschiedenis met het verder opwarmen van het Europees continent is de kans aanwezig dat de warmte zich niet gemakkelijk laat verdrijven. Hiermee kan de comeback van de zomer wel eens voor verrassingen gaan zorgen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
3

Rol van de AMOC in het veranderende klimaat

21 uren geleden - 7 min. lezen
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

3 dagen geleden - 5 min. lezen