Onweer en hittegolf loeren om het hoekje
Heel lang hebben we er op moeten wachten, maar het lijkt eindelijk zover. De zomer van 2015 kent een start zonder scrupules. Mede geholpen door een stationair lagedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en een opbouwend hogedrukgebied boven Europa wordt een zomerse set-up gecreëerd Diverse weermodellen kwamen al met de meest wilde berekeningen. Zo ook het Amerikaans weermodel NAVGEM dat onder toeziend oog staat van het gerenommeerd instituut, NOAA. Dat weermodel liet er geen gras over groeien en ging voor een gloeiende optie van 40 tot 45 graden.
Onweer en hittegolf
Vooraleer we de situatie qua kansen op een hittegolf bespreken, moeten we eerst de situatie tussen vrijdagavond en zaterdagochtend analyseren. We zien namelijk een verhoogde kans op onweer door het naderen van een onstabiele zone. In deze onstabiele zone kunnen vooral over het centrum en noordoosten van België, zuidoosten van Nederland enkele onweersbuien ontstaan. Ze hebben een vrij hoge basis waardoor het fotograferen van onweer tot de opties behoort. In de onderstaande kaart hebben we de zones gemarkeerd met de meest prominente kans op klank- en lichtspel.
Nuttig artikels die aansluiten bij dit onderwerp:
- Onweer op komst? Check de live onweerradar
Het onweer verlaat het land tegen de ochtendperiode (zaterdag). Daarna wordt het opnieuw zonnig vanuit het westen en kan het kwik wederom klimmen richting aangename maxima. Op zaterdag ligt de grens op 23 graden. Aan de kust van België/Nederland is het vanzelfsprekend altijd een stuk koeler. Vooral het noordwesten van Nederland springt thermisch in het oog met amper 15 tot 17 graden. Gelukkig maken de vele uren zon heel wat goed. Hou rekening met de hoge UV-index en schadelijke zonnestralen.
Uitzonderlijke periode met hitte
Op zondag zien we uiteindelijk de configuratie verschijnen die ervoor moet zorgen dat we een weekje kunnen ‘genieten’ van temperaturen tussen 25 en 35 graden. Inderdaad, 35 graden! Het lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan fungeert als warmtepomp (aangeduid met letter L).
Door deze forse advectie van warme lucht (heten we ook WAA) krijgen we later in de nieuwe werkweek een zelfstandig hogedrukgebied boven Europa (zie tweede weerkaart). Hierdoor wordt een solide blokkade geboren waar regenzones niet tegen opgewassen zijn. Ook het geweld van diepe depressies wordt vakkundig afgeblokt.
Het scenario voor een nationale hittegolf in België en Nederland (en dat terwijl de zomervakantie nog moet beginnen)…
Even later in de run van het Amerikaans weermodel ontwikkelt het hogedrukgebied tot zelfstandig geheel. De WAA aan de voorzijde van de depressiekern speelt dan minder een rol omdat het hogedrukgebied sowieso al volgepompt is met warme lucht. Deze situatie kan vervolgens blokkeren met regelmatig nieuwe opstoten van tropische luchtmassa’s.
Wie de trend voor zijn locatie in de Benelux/Europa wat nauwkeuriger wil opvolgen kan terecht op de tool: het weer op uw locatie. Via deze voorspelling kan je per uur en voor de eerstvolgende 15 dagen een weerbeeld geserveerd krijgen.
Flashback, warmste dag in België?
Via onze weerman kregen we deze namiddag een weerkaartje te zien met de temperatuur op 850 hPa (niveau van 1499 meter boven zeeniveau). Daar zien we een zone met 20°C de Benelux naderen (zie kaartje onderaan deze alinea). Toen werd het in Ukkel (België) 38.8°C met een herleiding naar 37.4°C volgens de WMO-aanbeveling (gesloten thermometerhut).
Als je weet dat de luchtsoort van komende werkweek gelijkaardig is als die van toen en zelfs nog een fractie warmer is, dan sluiten we een nieuw record niet uit. Nogmaals, dat alles valt of staat bij de herbevestiging van de huidige weerdata. Daarom moet u onze updates nauwlettend in de gaten houden via Facebook en/of via het formulier onderaan dit artikel. Daar plaatsen we regelmatig nieuwe statussen.