24 juli 2015 - 3 min. lezen 9 reacties

We bevinden ons dit moment in het hart van de zomer en dan zou je verwachten dat we recht hebben op temperaturen tussen 20 en 25 graden met geregeld zonneschijn. De weergoden hebben daar de komende 24 uur geen enkele boodschap aan en brengen ons een zomerstorm. Het systeem bevindt zich momenteel nog ten zuiden van het UK maar wint de komende uren fors aan kracht (onder leiding van een krachtige straalstroom).

We heten dit proces rapid cyclogenesis of explosive cyclogenese en wordt meestal gekoppeld aan het natuurfenomeen ‘kanaalrat’. Simpel uitgelegd: een lagedrukgebied wint in korte tijd fors aan kracht.

Later op vrijdag onweerachtig

Zonder al teveel in detail te treden over de indices moeten we in de loop van vrijdagnamiddag opletten voor enkele pittige buien en/of periodes met intensieve regenval. Deze neerslag is verbonden aan het uitdiepend lagedrukgebied en bevindt zich voor het complex systeem.

Op die manier wordt er warme, vochtige luchtmassa’s aangevoerd vanuit het zuidwesten van Frankrijk. De minimale opbouw van CAPE (onstabiliteit) en de enorme overlap met windschering zorgt voor een dynamisch boeiende situatie. 2 stormjagers van NWBNLX trekken richting Duitsland.

onweerskansen 24 juli 2015

Zaterdag opletten voor zomerstorm

In quasi alle weermodellen die we hanteren voor deze weersverwachting (GFS, ECMWF, Harmonie en WRF) worden grote windsnelheden verwacht tussen 03:00 (na middernacht) en 15:00 (middag). Deze zone met windstoten klopt eerst aan aan de Belgische kust om zich daarna te parkeren voor het westen van Nederland.

Rapid cyclogenesis kan dan nog enkele uren doorgaan waardoor het uiteindelijke lagedrukgebied een kerndruk bevat van 992 hPa en maxima windsnelheden van 22 tot 24 m/s. Omgerekend in kilometer per uur is dat zo’n 75 tot 90 km/h (volle storm op Noordzee).

luchtdruk zomerstorm 25 juli 2015

Gevaarlijk aan de hele situatie is niet zozeer het lagedrukgebied, maar de windstoten die tijdens buien kunnen ontstaan. Volgens ruwe data kan dat gaan tot 100 km/h uit westelijke richtingen. Dit windveld focus zich voornamelijk op Nederland. België lijkt te ontsnappen aan de meest hevige rukwinden, maar waakzaamheid blijft ook in dit gebied aan de orde. Onderstaande weerkaart is onze eigen uitdraai van het Amerikaans weermodel.

windstoten zaterdag 25 juli

Weersverwachting Tomorrowland 2015

Heel wat mensen maken zich natuurlijk ongerust bij de berichten over het stormweer. Daarom kan u de weersverwachting voor quasi alle locaties binnen de Benelux opvragen via het weer op locatie. Een gratis tool die het weerbericht meegeeft met de meest actuele weerdata. Handig en ook te gebruiken op smartphones.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

8 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen