12 september 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Vanavond en tijdens de nachtperiode komt er vanuit het westen een actieve regenzone opzetten. Een depressiekern nabij Noorwegen stuurt een klein maar venijnig laagje richting de Benelux met vooral flink wat neerslag in de westelijke helft van de Lage Landen. De weersverwachting van het KNMI (Nederland) voorspelt voor de zuidwestelijke gebieden neerslaghoeveelheden tot 30 mm.

“NEERSLAG: Eerst nog enkele meest geïsoleerde buien, waarbij nog steeds AIL kan voorkomen. Vanmiddag wordt het dan op de meeste plaatsen droog. In de loop van de avond van het westen uit perioden met buiige regen samenhangend met de genoemde occlusie. Er is dan ook kans op onweer met embd CB’s tot FL250, INDECS laat dit ook zien met kansen van 50-70 % in het westen van het land. Na passage van de occlusie wordt het donderdagmiddag geleidelijk droger onder invloed van de tweede trekrug. Verder kan er in totaal flink wat neerslag vallen, zeker in het westen en het noorden rond 15 mm. Rond het laagje, dus voornamelijk, in de zuidwesthoek tot 30 mm.

Actieve regenzone op weerkaarten

Wanneer we de weerkaarten bekijken van het Amerikaanse weermodel (GFS) zien we ook daar een potentieel interessante situatie ontstaan. Het model berekent evenwel geen 30 mm aan neerslag, maar laat de hoeveelheden toch schommelen rond 15 liter per vierkante meter in het westen van België. Elders in België zouden deze hoeveelheden beperkter blijven.

actieve regenzone op komst

Samen met deze kleine depressiekern zal ook tijdelijk de kans op onweer stijgen. Dit zal voornamelijk iets zijn voor de gebieden langs de kustlijn waar het verticaal temperatuurcontrast met de Noordzee het grootst is. Deze buien kunnen lokaal ook gepaard gaan met waterhozen aangezien de waardes daarvoor favorabel zijn.

tijdelijk kans op onweer

Vanavond en vannacht toenemende kans op flinke regenval (vooral in het westen). Tijdens de buien is er kans op onweer en kunnen de windstoten pieken richting 70 km/h. Morgenochtend en in het eerste deel van de voormiddag wordt het geleidelijk opnieuw droger vanuit het westen/noordwesten.

Bron foto’s en guidance: knmi.nl – wetter3.de

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.

Reacties zijn gesloten.


Verder lezen

Alles bekijken