21 augustus 2017 - 3 min. lezen 7 reacties

Mensen die verzot zijn op prachtige natuurfenomenen zitten vanavond voor de beeldbuis van een tv, desktop of tablet. NASA (National Aeronautics and Space Administration) brengt ons vanavond in vervoering dankzij een livestream die de solar eclipse 2017 in beeld zal brengen. Bijzonder aan het natuurfenomeen is dat Noord-Amerika volledig wordt bedekt door ofwel een partiële of volledige zonsverduistering. Vanaf de westkust tot aan de oostkust. Dat is bijzonder aangezien het 99 jaar geleden is dat een gelijkaardige zonsverduistering het noorden van de Verenigde Staten heeft aangedaan.

Solar eclipse live te volgen via NASA

Omdat het gaat om een natuurfenomeen dat zich niet snel zal herhalen, brengt NASA een livestream online. Vanaf 18.00 u kunnen we de commentaren op de livestream volgen. Vooral vanaf 19.00 u loont het de moeite om de livestream open te zetten, want dan zal de zonsverduistering zich langzaam maar zeker voltrekken.

Hieronder heeft NASA de schaduw van de maan op de aarde gevisualiseerd. Met amper 100 km breedte hebben zich veel mensen verzameld in de route van de eclips. AirBNB en consorten waren meteen volgeboekt voor talrijke enthousiaste spotters ;-).

solar eclipse 2017
We zien een dunne grijze lijn over het noorden van Amerika. Dit is de zone waar de maan een schaduw werpt op de aarde. Het zonlicht kan deze dunne zone voor een kortstondig moment niet bereiken. (NASA)

Livestream solar eclips dankzij onderstaande stream

Wie dit alles wil volgen op nog andere manieren kan terecht op NASA TV. Dankzij weerballonnen, satellieten en telescopen krijgt de solar eclips van 2017 voldoende visuele aandacht om te zorgen voor spectaculaire beelden in de loop van de nacht. Astronauten in het ISS (Internationaal Ruimtestation) zullen het schouwspel ook kunnen waarnemen. Van een ‘once in a lifetime experience’ gesproken!

Volg de verduistering ook via de NASA-app voor iOS & Android, via YouTube en via Facebook.

Hoe ontstaat een zonsverduistering?

Het natuurfenomeen ontstaat wanneer de zon netjes in de baan komt te staan van de zonnestralen van de zon. Een dunne zone op aarde wordt vervolgens onttrokken van zonlicht waardoor het tijdelijk donker wordt. Dieren en ook mensen krijgen dan tijdelijk het gevoel van een schemerperiode. Waar de zonsverduistering compleet is kan het zelfs even aanvoelen alsof het nacht is. Impressionante gevoelens!

Eclips van 700 miljoen dollar

Wat de natuur toch niet kan betekenen voor de Amerikaanse economie. De eclipsbrilletjes mogen dan wel vlot verkopen en de hotels puilen uit van vele toeschouwers. Deze eclips kan de overheid tot 700 miljoen dollar kosten. Veel werknemers willen echter kijken naar de zonsverduistering en dat gaat de kwaliteit van het werk natuurlijk niet ten goede komen. Ach, het is 99 jaar geleden zullen de meeste CEO’s opperen ;-).

totale zonsverduistering amerika 2017
Op deze afbeelding zien we duidelijk het pad van de zonsverduistering. De zones naast de complete zonsverduistering zijn mooi gevisualiseerd met percentages. Daar gaat het om een partiële eclips. (NASA)

Wetenschappers simuleren eclips 2017

We mogen het dan in de Benelux wel niet live aanschouwen. Wetenschappers hebben een simulatie gedaan van de zonsverduistering zoals die vanavond te zien is uit het noorden van Amerika. De uitspattingen die u ziet naast de zon zijn de fameuze zonnevlammen.

wetenschappers simuleren eclips 2017
Indrukwekkende simulatie van de eclips 2017. (Afbeelding: TACC / Predictive Science, Inc.)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

15 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen