25 juni 2021 - 6 min. lezen
0 reacties 0

De komende week wordt ons weerbeeld beïnvloed door een persistent lagedrukgebied. Dit lagedrukgebied zal ons op regelmatige basis regenzones en onstabiliteit brengen, met vaak regen en buien die ook onweerachtig kunnen zijn. Desondanks vertoeven we in vrij warme luchtmassa’s met temperaturen die tijdens het weekend boven 20°C zullen klimmen op veel plaatsen. Zondag en maandag worden de warmste dagen in het rijtje, met op grote schaal temperaturen rond en boven 25°C. We krijgen dus een vrij warm maar onstabiel weertype. Hogedrukgebieden met stabiel zomerweer liggen nog niet meteen in het verschiet.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Warm maar onstabiel weertype

Algemene weersituatie

Een afgesnoerd lagedrukgebiedje gevuld met koude lucht op hoogte zal ons weerbeeld bepalen de komende dagen. Dit “cut-off low” zal via Frankrijk opschuiven richting onze contreien en zorgen voor de nodige onstabiliteit. Frontale structuren ronddraaiend rond dit lagedrukgebied zullen van tijd tot tijd overtrekken en zorgen voor het nodige vocht in de atmosfeer, wat aanleiding kan geven tot regen en buien, vaak ook met onweer erbij. We vertoeven aanvankelijk ook nog in vrij warme luchtmassa’s vooral op zondag en maandag, die mee helpen om de CAPE-waarden te doen oplopen, waardoor de onstabiliteit nog verder gevoed zal worden door de dagelijkse gang. Boven de oceaan ontstaat een omegablokkade met een uitloper van het Azorenhoog ten westen van ons.

Regen en buien op zaterdag

Zaterdag sleept een front aanvankelijk vooral over de zuidwestelijke delen van de Benelux. Dit front gaat gepaard met veel bewolking, en vooral in het centrale en westelijk deel van België alsook het zuidwesten van Nederland kan er enige tijd (buiige) regen vallen. Elders is het droger, met vooral in het centrale en oostelijke deel van Nederland alsook in het zuidoosten van België wat meer opklaringen. Ten oosten van de frontale zone bevindt zich warme lucht in een warme sector (achter het warmtefront dat op vrijdag overtrok), en deze warme lucht zal ook zondag terug verder westwaarts migreren. De aanwezigheid van deze warme lucht zorgt ervoor dat de temperaturen hoger kunnen oplopen dan de voorbije dagen, met op zaterdag al temperaturen tussen 21 en 25°C in het binnenland. In het zuidwesten is het met 18 tot 20 of 21°C wat koeler.

Vooral in de gebieden waar de zon op zaterdag meer ruimte krijgt en het goed kan opwarmen kunnen er later op de dag, in de namiddag- en avondperiode ook enkele (stevige) regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen, aangezien de atmosfeer onstabieler wordt. Bij een gebrek aan windschering zouden dat voornamelijk pulsebuien zijn, met lokaal mogelijk veel regen op korte tijd en kans op wat hagel. De grootste kans daartoe is weggelegd voor Nederland, maar ook elders is zo’n bui niet uitgesloten.

Warme zondag, met later regen- en onweersbuien

Op zondag wint de warme lucht nog wat meer terrein en lopen de temperaturen nog iets hoger op. Ook dan wordt het warm, maar later ook onstabiel. Aanvankelijk is het vrij mooi en droog en lopen de temperaturen op richting zomerse waarden van 25 tot 26°C op veel plaatsen in het binnenland. Her en der misschien zelfs wat meer. Pas later op de dag wordt het wat onstabieler en nadert er een frontale structuur, voorafgegaan door een thermische trog de Frans-Belgische grens. Met de passage van deze structuren kunnen er regen- en onweersbuien van zuid naar noord trekken in de loop van de (late) namiddag en avond.

De vochtkaart op 700 hPa toont de frontale structuur met trog die in de namiddag langs de Frans-Belgische grens ligt en later van Z naar N zal trekken.

Komende week onstabiel met vaak (onweers)buien

Ook komende week zal datzelfde lagedrukgebied ons nog parten blijven spelen. Regelmatig passeren er (thermische) troggen of frontale zones die de nodige onstabiliteit met zich mee brengen, waardoor er makkelijk (onweers)buien kunnen ontstaan. De temperaturen liggen aanvankelijk nog vrij hoog, met op maandag nog maxima tot 26°C. Daarna zouden de temperaturen weer ietwat inleveren, maar blijft het nog vrij zacht, met temperaturen boven 20°C. De neerslagkaartjes geven aan dat de onweersbuien lokaal fel kunnen zijn, met hoge neerslagtotalen. Dat zullen we de komende dagen dus goed moeten opvolgen.

Wat brengt de (middel)lange termijn?

De temperatuurpluim toont een duidelijke opwaartse trend op de korte termijn, met zomerse temperaturen op zondag en maandag op veel plaatsen. Daarna gaat de pluim omlaag, met een gemiddelde tussen 20 en 25°C, maar ook nog steeds uiteenlopende berekeningen zowel koeler als warmer. De neerslagpluim is consistent en toont de onstabiliteit a.g.v. het lagedrukgebied en de aanhoudende kans op regen- en onweersbuien. Op de lange termijn is alles mogelijk, met een sterke bifurcatie in de berekeningen. Een episode met stabiel zomerweer lijkt er nog niet meteen in te zitten, al kunnen de kaarten snel keren op de lange termijn…

Samuel

Door Samuel

Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

18 uur geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

4 dagen geleden - 6 min. lezen
8 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

4 dagen geleden - 5 min. lezen