13 augustus 2021 - 6 min. lezen
245 reacties 245

Na een zeer wisselvallige en vrij koele zomer tot nog toe konden we de afgelopen dagen profiteren van het “betere” zomerweer. Zonder thermische uitschieters kregen we vaak droog weer met ook zonneschijn en her en der zelfs zomerse temperaturen. Ook het weekend ziet er op veel plaatsen nog vrij mooi uit, al liggen storingen in de buurt die af en toe ook voor meer bewolking of regionaal zelfs wat neerslag kunnen zorgen. Vanaf maandag gooien we opnieuw het roer om voor enkele dagen en wordt het wisselvallig en koel voor de tijd van het jaar. De wind draait dan naar het noordwesten met regen en buien, vooral op maandag.

  • Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
  • Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
  • Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
  • Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

    Algemene weersituatie

    Tijdens het weekend bevinden we ons aan de westelijke rand van een hogedrukgebied, bepaald door een rug van hogedruk richting Zuid-Europa. Zwakke storingen, verbonden aan lagedrukgebiedjes op hoogte ten noorden van ons, kunnen van tijd tot tijd overtrekken. Maandag bepaalt een hoogtetrog ons weer en komen we terecht in een noordwestelijke onstabiele luchtstroming aan de oostelijke flank van een hogedrukrug op de oceaan. Dinsdag is de trog-as al wat opgeschoven naar het oosten, maar vertoeven we nog steeds in die onstabiele noordwestelijke luchtmassa.

    Vrij mooi weekend

    Zwakke frontale systemen kunnen passeren

    Tijdens het weekend primeert het droge weer in een groot deel van de Benelux, dankzij de gunstige stabiliserende werking van het hogedrukgebied ten zuidoosten van ons. Toch kunnen zwakke storingen overtrekken van ZW naar NO. Op zaterdag zien we op de vochtkaarten een warmtefront het westen naderen. Dat warmtefront zou vervolgens doorschuiven richting het noorden van Nederland op zondag. Ook op zaterdag ligt er nog een occlusie nabij het noorden van Nederland, dewelke voor meer bewolking kan zorgen en misschien zelfs ook voor wat neerslag. Het warmtefront zou in het westen van België en een groot deel van Nederland vrij geruisloos kunnen overtrekken en hooguit wat wolkenvelden opleveren. Op zondag (vooral tijdens de avond/nacht) zou het vooral in het noorden van Nederland wat kunnen activeren en ook wat neerslag kunnen geven. Op zondag vertoeven we in een warme sector achter het warmtefront, en voor het koufront uit.

    Weer op zaterdag

    Zaterdag krijgen we een zeer divers weerbeeld in de Benelux. Over het noordwesten komt er de hele dag meer bewolking voor. Eerst door de nabijheid van de occlusie, daarna door het binnenschuiven van het warmtefront. Aanvankelijk is het daar meestal droog, al is een drup regen niet uitgesloten. Vooral naar de avond toe en tijdens de nacht naar zondag kan er op het warmtefront wat regen vallen. Elders start de dag regionaal met lage stratusbewolking van over de Noordzee. Dat is vooral in het noordwesten van België het geval, alsook in het zuidwesten en/of centrale deel van Nederland. De lage bewolking zou in de loop van de ochtend/voormiddag moeten liften en overgaan in stratocumulusbewolking of stapelbewolking. Elders, waar er geen lage bewolking voorkomt is er meer ruimte voor de zon.

    De zonnigste papieren zijn sowieso voor het zuiden van de Benelux, met dus landinwaarts stapelwolken en/of stratocumulusbewolking, soms iets talrijker. De temperaturen klimmen naar waarden tussen 19 en 21°C in de kustgebieden, tot 23 of 24°C in het binnenland en tot 27°C in de Gaumestreek, waar de meeste zon wordt verwacht. Er staat een zwakke tot soms matige wind uit het zuidwesten tot westen, met vooral in het noordwesten van Nederland soms stevige windstoten. Naar het zuiden toe is het rustiger.

    Weer op zondag

    Tijdens de nacht van zaterdag op zondag kan het even regenen in het noorden van Nederland op het warmtefront. Elders is het droog met vooral hoge en middelhoge wolkenvelden. Het kan her en der nevelig worden, met vooral ten zuiden van Samber en Maas ook kans op mistbanken.

    Op zondag zelf is het meestal droog met zonnige perioden en soms wat meer hoge en/of middelhoge wolkenvelden, vooral in België. Er kunnen ook stapelwolken voorkomen, vooral in Nederland. Een buitje in de loop van de dag is niet uitgesloten, maar op veel plaatsen zou het meestal droog zijn. Tegen de avond kan er vanaf de Noordzee meer bewolking verschijnen met het binnenschuiven van het koufront. Dankzij de warme lucht in de warme sector, klimmen de maxima op zondag nog iets hoger en bereiken we zomerse waarden op veel plaatsen. Het kwik stijgt naar 22 tot 26°C. Op de Wadden is het met 19°C steeds wat frisser. De zuiden tot zuidwestenwind wakkert in de loop van de dag aan, zeker in de kustgebieden. Deze zal later ook ruimen naar het westen met het binnentrekken van het koufront.

    Vanaf maandag wisselvalliger en koeler

    Vanaf maandag is het gedaan met het zomerse weer en wordt het wisselvalliger en koeler. Na het overtrekken van het koufront zondagavond en zondagnacht komen we terecht in koelere zeelucht die ook onstabiel is van opbouw. Op maandag zal de backbent-occlusie overtrekken met daarop (buiige) regen. Ook daarachter kan nog een trog passeren met buien en komen we terecht in een stevige noordwestelijke luchtstroming. De temperaturen nemen dan ook een forse duik en komen maandag niet hoger dan 17 tot 21°C. De westen- tot zuidwestenwind is matig tot soms vrij krachtig en ruimt naar het noordwesten.

    Ook op dinsdag en woensdag zou het nog wisselvallig blijven met soms buien of storingen die passeren vanaf het noordwesten. Het kwik blijft ondermaats voor augustus met temperaturen die nauwelijks aan 20°C komen. Ook de wind blijft nog stevig doorwaaien.

    Wat brengt de (middel)lange termijn?

    De temperatuurpluim toont ons mooi de overgang naar het wisselvallige en koele weertype na een zomers weekend. Volgende week blijven de temperaturen rond de 20°C schommelen en blijft de kans op een bui bestaan. Naar volgend weekend toe hinten zowel GFS als ECMWF naar de opbouw van een nieuw hogedrukgebied met stilaan opnieuw oplopende temperaturen en stabieler en droger weer. Dat beide modellen daarmee komen geeft veel vertrouwen in de verwachting, maar de details zullen we nog moeten afwachten. Krijgen we nog eens een echte zomerse periode en haalt de zomer op het nippertje nog eens alles uit de kast?

    Samuel

    Door Samuel

    Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven in de specialisatie weer- en klimaat. Ik ben professioneel omgevings- en klimaatexpert en ben actief geweest als klimaatwetenschapper aan de KU Leuven. Al van kinds been af ben ik bijzonder gepassioneerd door weer en klimaat. Binnen NoodweerBenelux ben ik vooral actief als weeranalist en schrijf ik artikels over weer en klimaat.


    Verder lezen

    Alles bekijken