12 februari 2013 - 4 min. lezen 5 reacties

Heeft u genoeg van de sneeuw en kijkt u uit naar de zon met temperaturen rond of boven 15°C? Natuurlijk gaan wij u in deze lenteverwachting niet vertellen hoe en wanneer dit zal gebeuren, maar het oogt interessant om de huidige weersituatie even onder de loep te nemen en te koppelen aan de langetermijnverwachting. Iedereen heeft tenslotte wel nood aan zonnestralen die de grijze en koude winterdagen verdrijven.

De kracht van de zon neemt sinds enkele weken opnieuw toe en de dagen zijn aan het lengen. Deze jaarlijkse wederkerende fenomenen luiden vanaf maart meestal een ander weertype in. Op dit moment kunnen we daar eigenlijk niet van profiteren omdat februari traditioneel nog een pure wintermaand kan zijn met lage temperaturen en geregeld sneeuwval.

Februari 2013 kiest voor winterse aspiraties

Dat we op dit moment de sprokkelmaand nauwlettend in de gaten moeten houden, bevestigen de laatste data uit diverse weermodellen. Zo komen ECMWF – GFS en in lichtere mate ook UKMO met een nieuwe impuls van Koning Winter 2013. Deze aanval van koude lucht lijkt vanaf begin volgende week een kans van slagen te hebben, wanneer het hogedrukgebied boven het UK naar het noordoosten verplaatst (richting Groenland) om daar de Atlantische Oceaan verder te blokkeren van een zonaal patroon.

Op die manier wordt de poort van Scandinavië wagenwijd opengezet voor arctische luchtmassa’s die naar het zuiden opstomen. Dat gaat dan ook meteen gepaard met sneeuwval aangezien er diverse laagjes (depressies van kleine omvang) in deze luchtstroming ingebed zitten.

ijskoude winterkaart 2013
Op deze weerkaart heb ik de weersituatie geschetst voor 24 februari 2013. We zijn momenteel nog maar 12 februari, dus de betrouwbaarheid is laag. Echter, door de afgelopen runs zijn er steeds meer aspiraties richting een dergelijke situatie.

Als de komende 24 – 48 uur ‘bevestiging’ gaan brengen in het grootschalig luchtdrukpatroon, dan wordt het interessant ! De Benelux werd omcirkeld met een gele kleur en de gele pijlen boven Rusland tonen van waar de lucht afkomstig is! Brrr …

Lenteverwachting 2013

Warmer dan normaal

Door de grote termijn (maanden) waarop we nu werken, maken we gebruik van experimentele weerdata (laatste update van deze gegevens ~ januari 2013). Dat wil zeggen dat weermodellen gebruik maken van parameters die vrij onzeker uit de verf komen. Onderstaande bespreking is dan ook eerder een indicatie op hetgeen realiteit kan worden!

TIP: wie graag de temperatuur volgt in het zuiden van West-Vlaanderen (24/24) kan de website van het weerstation in Waregem eens bezoeken. Bij grafieken kan u trouwens ook het weerarchief induiken ! Leuk voor de weeramateurs.

In een volgend artikel zal ik deze weerdata eens spiegelen aan de winterperiode van 2012-2013. Op die manier kan er eventueel besloten worden dat dergelijke long range forecasts toch enige waarde hebben.

lenteverwachting 2013
Als we bovenstaande weerkaart erbij nemen, zien we voor de lenteliefhebbers een positieve zaak. Uit interpretatie kunnen we zeggen dat de temperatuur voor de maanden maart en april een geringe kans heeft (10% tot 55%) om hoger uit te komen dan normaal.

Stel dat we dus voor de maand maart een gemiddelde waarde bereiken van 14°C. Dan bestaat er 10% – 50% kans dat we een warmere maand krijgen dan wat normaal bereikt wordt (14 graden dus). Wat trouwens zeer goed opvalt, is de weersituatie die voor het zuidoosten van Europa wordt geschetst. Daar zou volgens deze kaart een veel grotere kans bestaan op warmere temperaturen dan normaal gemeten. Eventjes in de gaten houden.

lenteprognose 2013
Helemaal interessant wordt het wanneer we de maand mei er nog eens gaan bijnemen. Bovenstaande weerkaart berekent de gemiddelde temperatuur van de maanden maart, april en mei 2013.

We zien ook hier een rode kleur wat volgens de legende wijst op een temperatuur boven het normaal gemiddelde. Dat kan in principe wijzen op een zachte lente met over de drie maanden heen een hogere temperatuur. Merk ook op dat een zeer groot gebied in de Middellandse Zee op flink wat kansen kan rekenen wat betreft een hogere temperatuur dan normaal. Of deze kansen ook benut zullen worden, laten we graag in het midden. Het blijven indicaties !

Bron kaartjes: IRI en meteociel.fr

Delen


Verder lezen

Alles bekijken