Temperatuur België

Onderstaande weerkaart toont u de actuele temperatuur in België. Indien de kaart blauw kleurt, wordt het geleidelijk aan kouder. Kleurt de kaart oranje of rood (soms paars) dan mag je ervan uitgaan dat warmere lucht over België en Nederland stroomt. Foutjes kunnen ontstaan door verkeerd geleverde data. Dit ziet u heel gemakkelijk door een felle kleur op de weerkaart. Deze waarde mag u negeren.

temperatuur benelux

Temperatuur via KMI – België

Actuele temperatuur volgens KMI

Op dit weerkaartje ziet u de temperatuur die door het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) wordt gemeten. De kleur bepaalt het aantal graden en varieert in elk seizoen. Blauw staat voor een fris weertype en oranje tot rood wijst op zacht/warm weertype. Deze weergegevens lenen zich uitstekend om te gebruiken tijdens evenementen, vissers, buitenactiviteiten, ..

Trend maximumtemperatuur

trend maximumtemperatuur

Tijdens de dagperiode loopt het kwik meestal op tot boven het vriespunt. De bovenstaande weerkaart toont u de 2 m temperatuur (thermometerhut) op langetermijn. Als de roze kleur naar beneden duikt, dan kiezen veel weermodellen voor een verkoelende trend. De blauwe voorspellingslijn zal normaliter volgen in deze verwachting. Kiest de spreiding voor een stijgende trend, dan worden de temperaturen warmer. De stippellijn duidt de temperatuur aan die we als ‘normaal’ omschrijven.

Trend minimumtemperatuur

trend minimumtemperatuur

Bij deze 14-daagse trend wordt naar de minimumtemperatuur gekeken. Zien we de blauwe spreiding naar beneden gaan, dan worden de nachten hoogstwaarschijnlijk koeler/kouder. De voorspellingslijn in het blauw zal ook haar daling inzetten. En net zoals bij de bovenstaande grafiek is ook het omgekeerde waar. Leuk om te weten is dat deze waarde soms overdag wordt bereikt. Een warmtefront kan in de nacht zorgen voor een stijging van de temperatuur waardoor de nacht warmer was dan de dagperiode.


Lees ook eens: