30 december 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Weerberichten worden dagelijks geschreven door duizenden weermannen over de hele wereld. Deze meteorologen gebruiken weerdata van diverse weermodellen. Ook de weerexperten van NoodweerBenelux gebruiken weerdata van deze supercomputers. 1 van deze supercomputers is het Amerikaans weermodel GFS. GFS staat voor Global Forecast System.

Het Amerikaans weermodel

De reden waarom ik in dit artikel enkel het Amerikaans weermodel of ook wel het GFS bespreek, is omdat ik sinds jaar en dag het weermodel gebruik bij het opmaken van weersverwachtingen. Het toenmalig Europees weermodel of ECMWF was tot enkele jaren geleden nog volstrekt onbekend voor mij. Een nuttige website waar ik dergelijke weerinformatie raadpleeg, heet meteociel.fr.

Deze Franstalige website is bij veel weerliefhebbers de plaats waar spanning of saaiheid wordt gecreëerd, want 4 keer per dag wordt nieuwe data zichtbaar voor ons. Telkens is het dan afwachten of deze run beter is dan de oudere run en/of er een weeromslag zit aan te komen. Tevens vindt u op deze website het ECMWF.

Een andere website die mijn voorkeur geniet (vooral in de zomerperiode) is de website lightningwizard.com van de Nederlandse weerliefhebber Oscar van der Velde. Via Lightningwizard ontdek je op uitgebreide schaal informatie over tornadokansen en/of noodweer.

En om het artikel helemaal compleet te maken en misschien wel bij velen de meest bekeken website als het op weeranalyse aankomt, wetterzentrale.de. Daar vindt u ook een hele reeks weermodellen die de atmosfeer nauwkeurig in de gaten houden. Met een extra en uitgebreid weerarchief tot 1999 (GFS) een dankbaar instrument.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
2

Weersverwachting Luik-Bastenaken-Luik 2024

2 dagen geleden - 5 min. lezen
10 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

5 dagen geleden - 6 min. lezen