Dagelijks leest u hier de weerpraatjes en/of de waarschuwingen voor noodweer. Misschien heeft u zich ook al de vraag gesteld van waar ik deze informatie haal en hoe ik ze interpreteer. Vandaag dan ook in dit artikel enkele websites die ik gebruik om de synoptische situatie in de Benelux te begrijpen. Vergeet ook zeker niet om even een kijkje te nemen bij de verschillende onderdelen van deze weerblog (met daarbij een eigen bliksemdetectie voorzien door weerstation Waregem).

Het Amerikaans weermodel

De reden waarom ik in dit artikel enkel het Amerikaans weermodel of ook wel het GFS bespreek, is omdat ik sinds jaar en dag het weermodel gebruik bij het opmaken van weersverwachtingen. Het toenmalig Europees weermodel of ECMWF was tot enkele jaren geleden nog volstrekt onbekend voor mij. Een nuttige website waar ik dergelijke weerinformatie raadpleeg, heet meteociel.fr. Deze Franstalige website is bij veel weerliefhebbers de plaats waar spanning of saaiheid wordt gecreëerd, want 4 keer per dag wordt nieuwe data zichtbaar voor ons. Telkens is het dan afwachten of deze run beter is dan de oudere run en/of er een weeromslag zit aan te komen. Tevens vindt u op deze website het ECMWF.

Een andere website die mijn voorkeur geniet (vooral in de zomerperiode) is de website lightningwizard.com van de Nederlandse weerliefhebber Oscar van der Velde. Naast noodweer.be geeft ook deze website op uitgebreide schaal informatie over tornadokansen en/of noodweer.

En om het artikel helemaal compleet te maken en misschien wel bij velen de meest bekeken website als het op weeranalyse aankomt, wetterzentrale.de. Daar vindt u ook een hele reeks weermodellen die de atmosfeer nauwkeurig in de gaten houden. Met een extra en uitgebreid weerarchief tot 1999 (GFS) een dankbaar instrument.

Kent u nog nuttige websites of heeft u ook een broertje dood aan de 14 daagse weersverwachtingen van bepaalde ‘weerwebsites’.. Laat het ons dan als de bliksem weten via onderstaand reactieformulier!