17 juni 2020 - 3 min. lezen
272 reacties 272

Een stationair hoogtelaag zorgde afgelopen dagen reeds voor felle buien boven de Benelux. Lokaal leidde dat tot wateroverlast met tientallen liters water per vierkante meter op korte tijd. In Nederland werd zelfs een heuse windhoos gespot in de omgeving van Dordrecht (VIDEO). Vandaag, op 17 juni, verwachten we opnieuw felle buien met kans op wateroverlast. Deze lijken vooral voor België en het zuiden van Nederland bestemd.

Deelnemen aan discussie?Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als liefhebber van het weer en klimaat aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Deel jouw eigen passie? Ben je geïnteresseerd om als vrijwilliger weergerelateerde artikels te schrijven? Contacteer ons dan via [email protected]

Configuratie op de weerkaarten

Een persistent hoogtelaag bevindt zich boven Bretagne en zorgt voor de aanvoer van vochtige en onstabiele lucht in de richting van de Benelux. De cyclonale beweging geassocieerd met dit laag voorziet een omgeving waar eenvoudig buien in kunnen ontstaan. Komende dagen trekt de setting zich terug naar het westen en bouwt een hogedrukgebied zich op. Mogelijk is dat de aanzet tot een tropisch weerbeeld na het weekend. Vandaag verschijnt een nieuw weerpraatje op onze website.

  • Hoe voorspel je eigenlijk het weer? Via dit boek kom je daar alles over te weten.📖
De druksetting is onstabiel boven West-Europa.

Neerslagverwachting

Woensdag 17 juni begint nog droog met zon en snel stijgende temperaturen. De onstabiliteit (CAPE) bouwt vervolgens snel op met vanaf de middag convectieve buien boven België. Deze buien clusteren na de middag tot een meer georganiseerde buienzone die traag richting het noorden – noordwesten opschuift. Optimaal profiterend van de onstabiele atmosfeer kunnen de felle buien ook gepaard gaan met hagel. Omwille van de eerder beperkte hoeveelheid schering (10-15 kn) zitten de buien op de overgang tussen pulse-single cell en multicell buien (zie ook schema).

Een convergentie lijn forceert de buien tijdens de namiddag.

Vanavond en vannacht verdwijnt de convectie vanaf de grond maar de buien worden in stand gehouden door de advectie van onstabiele lucht op 2000-4000 meter. Tegen de ochtend verlaten de buien de Benelux naar de Noordzee. De focus komt dan te liggen op het centrale deel van de Benelux. Lokaal valt veel neerslag door zogenaamde ‘training storms’ en kan er wateroverlast ontstaan. Nieuwste weermodellen komen met opties tot 50 mm of meer in de geaccentueerde regio.

  • Wist je dat een stormglas een weersverandering kan inschatten? De kristallen veranderen van structuur! Echt cool. Bestel hier!
Het Europese weermodel berekent zeer veel water boven de Benelux.

Waar en wanneer de buien het meest intens zullen zijn is moeilijk in te schatten. Het uiterste zuidwesten van België blijft waarschijnlijk wel gespaard en ook het noorden van Nederland houdt het (nagenoeg) droog deze keer.

  • Registreer de temperatuur, wind en neerslaghoeveelheid geheel automatisch en bekijk de meetwaarden op internet! Dit weerstation helpt je uit de nood.😎

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken