201

Het is alle hens aan dek in de troposfeer. Vanaf het zuiden wordt komende dagen warme lucht aangevoerd waardoor er tropische temperaturen bereikt kunnen worden. Donderdag/vrijdag schuift de scheidingslijn met koelere lucht vanaf het westen dichterbij en neemt de kans op (grootschalig) onweer toe. In dit artikel brengen we een genuanceerd overzicht van de onweerskansen voor de eerstvolgende dagen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Algemene weersituatie

Het hogedrukgebied dat zich de afgelopen dagen vooral ten westen van de Benelux manifesteerde, schuift nu door naar het het centrale en (noord)-oostelijke deel van Europa. Deze verschuiving heeft een grote invloed op de Benelux waar de aangevoerde lucht nu vanaf het zuiden (zeker op hoogte) komt. Deze lucht is intrinsiek een pak warmer waardoor er (vlot) tropische temperaturen bereikt kunnen worden.

Warme lucht vanaf het zuiden aan de voorzijde van een trog boven de Atlantische Oceaan.

Tropische temperaturen op woensdag en donderdag

Woensdag en donderdag zal de warme lucht zorgen voor tropische temperaturen in de Benelux. Woensdag gebeurt dat met een stralende dag. Donderdag neemt de bewolking wat toe en kan er lokaal (al) een onweersbui vallen. De hoogste temperaturen zijn voor het oosten van de Benelux. Daar is de warmste lucht aanwezig én de minste bewolking.

Op woensdag (en donderdag) halen we tot 30°C en meer.

Kans op onweer neemt toe

Donderdag wordt de atmosfeer onstabieler. Dat betekent dat de lucht vochtiger wordt en de temperaturen sneller afnemen met de hoogte. Zonder grootschalige structuur in de buurt zal eventueel onweer donderdag moeten veroorzaakt worden door convectie. Meest gunstig lijken de westelijke regio’s waar de hogedrukrug het minst tegen wringt. Een andere mogelijkheid zijn onweersbuien die in een meer gunstig regime ontstaan boven Frankrijk en vervolgens mee met de wind naar het noorden worden aangevoerd.

Vanaf vrijdag wordt de kans op meer grootschalig onweer groter. Dat komt door de aanwezigheid van thermische lagedrukgebieden die zorgen voor divergentie op hoogte en convergentie aan het aardoppervlak. Dit vormt een extra trigger, naast convectie. Wanneer goed georganiseerde buien ontstaan zou ook een Mesoscale Convective System (MCS) tot de mogelijkheden behoren.

MCS complexen

Een MCS is een groot onweerscomplex dat kan ontstaan in zeer vochtige en warme luchtmassa’s. Volgens de definitie moet zo’n complex minstens 10 000 km² zijn met een temperatuur van de wolkentoppen die voor minstens 3u kouder is dan -52°C. Het ontstaat door de clustering van onweersbuien en vereist een zekere organisatiegraad (en dus de aanwezigheid van windschering). Een ideale setting voor zo’n geclusterd complex, is een thermisch lagedrukgebied.

Donderdag wordt een thermisch laag gevormd boven het zuidwesten van Frankrijk. Dit laag trekt vervolgens over Frankrijk naar de Benelux.

We spreken dan ook wel eens over een Mesoscale Convective Complex (MCC). Het opvallende aan deze complexen is dat ze door hun voeding, door dynamiek en geforceerde stijgstromen geen zonkracht/convectie vereisen, waardoor ze ‘s nachts actief blijven.

ECMWF tekent verschillende MCS/MCC complexen in voor de komende dagen. (Wetteronline)

Volgende week (tijdelijk) koeler

Zondag halen we mogelijk opnieuw tropische temperaturen, maar volgende week lijkt er toch wat koeler weer aan te komen. Onderstaande weerpluim toont na het thermisch hoogtepunt van komende dagen voor volgende week wel iets lagere temperaturen (maar nog boven normaal!).

Weerpluim GEFS

Blokkade boven Scandinavië

Een terugkerend fenomeen in middellange tot langetermijnprognoses is de aanwezigheid van een Scandinavische blokkade. M.a.w. een hogedrukgebied dat standvastig boven Scandinavië blijft hangen.

Een zeer duidelijk signaal voor een blokkade. (ECMWF)

Daar tegenover staat een persistente trog / hoogtelaag boven de Atlantische Oceaan. Met dit regime mogen we ons de komende 2-3 weken vaak aan een zuidelijke luchtstroming verwachten (voorzijde trogsysteem) met de aanvoer van zachte/warme, maar ook vaak onstabiele, lucht. Voorlopig zit de trog iets te oostelijk, waardoor de meest warme luchten voor Centraal- en Oost-Europa zijn bestemd.

Anomalie van het 500 hPa vlak aldus EC46. (ECMWF)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

13 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen