Tropische temperaturen gevolgd door onweer

Het is alle hens aan dek in de troposfeer. Vanaf het zuiden wordt komende dagen warme lucht aangevoerd waardoor er tropische temperaturen bereikt kunnen worden. Donderdag/vrijdag schuift de scheidingslijn met koelere lucht vanaf het westen dichterbij en neemt de kans op (grootschalig) onweer toe. In dit artikel brengen we een genuanceerd overzicht van de onweerskansen voor de eerstvolgende dagen.
- Volg de weerupdates op de voet via Facebook en Twitter
- Volgen jullie al de weerberichten op Youtube?
- Bekijk het weerbericht voor de komende dagen
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.
Algemene weersituatie
Het hogedrukgebied dat zich de afgelopen dagen vooral ten westen van de Benelux manifesteerde, schuift nu door naar het het centrale en (noord)-oostelijke deel van Europa. Deze verschuiving heeft een grote invloed op de Benelux waar de aangevoerde lucht nu vanaf het zuiden (zeker op hoogte) komt. Deze lucht is intrinsiek een pak warmer waardoor er (vlot) tropische temperaturen bereikt kunnen worden.

Tropische temperaturen op woensdag en donderdag
Woensdag en donderdag zal de warme lucht zorgen voor tropische temperaturen in de Benelux. Woensdag gebeurt dat met een stralende dag. Donderdag neemt de bewolking wat toe en kan er lokaal (al) een onweersbui vallen. De hoogste temperaturen zijn voor het oosten van de Benelux. Daar is de warmste lucht aanwezig én de minste bewolking.

Kans op onweer neemt toe
Donderdag wordt de atmosfeer onstabieler. Dat betekent dat de lucht vochtiger wordt en de temperaturen sneller afnemen met de hoogte. Zonder grootschalige structuur in de buurt zal eventueel onweer donderdag moeten veroorzaakt worden door convectie. Meest gunstig lijken de westelijke regio’s waar de hogedrukrug het minst tegen wringt. Een andere mogelijkheid zijn onweersbuien die in een meer gunstig regime ontstaan boven Frankrijk en vervolgens mee met de wind naar het noorden worden aangevoerd.
Vanaf vrijdag wordt de kans op meer grootschalig onweer groter. Dat komt door de aanwezigheid van thermische lagedrukgebieden die zorgen voor divergentie op hoogte en convergentie aan het aardoppervlak. Dit vormt een extra trigger, naast convectie. Wanneer goed georganiseerde buien ontstaan zou ook een Mesoscale Convective System (MCS) tot de mogelijkheden behoren.
MCS complexen
Een MCS is een groot onweerscomplex dat kan ontstaan in zeer vochtige en warme luchtmassa’s. Volgens de definitie moet zo’n complex minstens 10 000 km² zijn met een temperatuur van de wolkentoppen die voor minstens 3u kouder is dan -52°C. Het ontstaat door de clustering van onweersbuien en vereist een zekere organisatiegraad (en dus de aanwezigheid van windschering). Een ideale setting voor zo’n geclusterd complex, is een thermisch lagedrukgebied.

We spreken dan ook wel eens over een Mesoscale Convective Complex (MCC). Het opvallende aan deze complexen is dat ze door hun voeding, door dynamiek en geforceerde stijgstromen geen zonkracht/convectie vereisen, waardoor ze ‘s nachts actief blijven.

Volgende week (tijdelijk) koeler
Zondag halen we mogelijk opnieuw tropische temperaturen, maar volgende week lijkt er toch wat koeler weer aan te komen. Onderstaande weerpluim toont na het thermisch hoogtepunt van komende dagen voor volgende week wel iets lagere temperaturen (maar nog boven normaal!).

Blokkade boven Scandinavië
Een terugkerend fenomeen in middellange tot langetermijnprognoses is de aanwezigheid van een Scandinavische blokkade. M.a.w. een hogedrukgebied dat standvastig boven Scandinavië blijft hangen.

Daar tegenover staat een persistente trog / hoogtelaag boven de Atlantische Oceaan. Met dit regime mogen we ons de komende 2-3 weken vaak aan een zuidelijke luchtstroming verwachten (voorzijde trogsysteem) met de aanvoer van zachte/warme, maar ook vaak onstabiele, lucht. Voorlopig zit de trog iets te oostelijk, waardoor de meest warme luchten voor Centraal- en Oost-Europa zijn bestemd.
