7 juli 2020 - 3 min. lezen 71 reacties

In dit nieuwste weerpraatje analyseren we de verschillende weermodellen. Het zomerweer staat namelijk op een laag pitje met geregeld regenval en temperaturen die onder het langjarig gemiddelde liggen. Pittig detail, ook in 2019 begon de zomer met een valse noot in de maand juli. We weten allemaal wat er op het einde van de maand gebeurde in onze omgeving. Temperaturen stegen tot 40°C en meer. Om maar te zeggen hoe wispelturig het weer tijdens de zomer kan zijn en hoe snel de weerkaarten kunnen veranderen. Onderaan dit artikel vind je de weerdiscussie.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Wisselvallig zomerweer

Afgelopen weken hadden we te maken met koel en wisselvallig zomerweer. Tijdelijk was een thermische opstoot van warme lucht mogelijk, maar solide zomerweer zoals we dat kennen van de lente 2020 hebben we niet gekregen tot nu toe. In de weermodellen GFS en ECMWF zien we de boosdoener daarvan en dat is een actieve straalstroom. Deze snelweg voor depressies met regen en wind was zeer actief afgelopen dagen waardoor het weerbeeld niet kan verbeteren.

Deze weerkaart illustreert een anti-zomerse setting. De straalstroom bereikt vlot de Lage Landen met geregeld neerslag en wind.

Regenachtig op woensdag en donderdag

In eerste instantie wordt het wisselvallig zomerweer verlengd. Zo moeten we op woensdag en donderdag rekening houden met een zwaarbewolkt weerbeeld en temperaturen rond 20°C. Richting het weekend laat de zon zich iets meer zien en kan het best aangenaam vertoeven zijn in de zon en uit de wind. Verwacht niet meteen zomerse toestanden, want met een noordwestelijke luchtcirculatie wordt het kwik in bedwang gehouden. De beste dag van de week reserveren we voorlopig voor zondag.

Fris op woensdag 8 juli 2020
Lokaal valt er veel regen op woensdag
Zondag veert het kwik onder leiding van opklaringen op naar 20°C en meer.

Hogedruk brengt na het weekend warmer en zonniger weer?

Het is nog wat onzeker, maar er is een zekere trend te bespeuren in de weermodellen. Het hogedrukgebied nabij de Azoren schuift langzaam op naar West-Europa. Dat brengt ons na het weekend in een oostelijke luchtcirculatie met toenemende kans op zonneschijn. Nadeel voor de zomerliefhebbers is dat de luchtstroming nog niet uit het zuiden komt waardoor de maxima geleidelijk klimmen naar 25°C.

  • Op zoek naar een goed werkend weerstation dat connectie maakt met internet of de computer? Deze Alecto WS5500 kan dat
Een uitloper van het hogedrukgebied schuift op naar het noordoosten
Er ontstaat vervolgens een 2e kern van hogedruk in de buurt van Noorwegen. Dit brengt ons in rustig vaarwater met minder wind en meer kans op zonneschijn.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

17 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen